30 Ιουνίου λήγει η εξαίρεση κατεδάφισης των στάβλων

21/06/2012 - 16:06

Στις 30 Ιουνίου λήγει η περίοδος ένταξης κτηνοτροφικών μονάδων στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτηριακών εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 20ή Μαρτίου 2003.

Στις 30 Ιουνίου λήγει η περίοδος ένταξης κτηνοτροφικών μονάδων στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτηριακών εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 20ή Μαρτίου 2003.

Οι στάβλοι όλων των κατηγοριών οι οποίοι λειτουργούν χωρίς άδειες, υποχρεούνται το συντομότερο δυνατό να λάβουν άδειες εγκατάστασης με την υποβολή σχετικής αίτησης, συνοδευομένης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η διάταξη αφορά και σε όσους στάβλους λειτουργούν με παλιές άδειες νομάρχη, ή έχουν αυξήσει τον αριθμό των ζώων που εκτρέφουν ή έχουν προμηθευτεί αρμεκτήρια.

Σε όσους στάβλους διαπιστώνεται παράβαση των παραπάνω διατάξεων, θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως διακοπή της λειτουργίας, διοικητικά πρόστιμα και άλλα από την Επιτροπή Σταβλισμού.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, οι στάβλοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία είναι τα πρόχειρα καταλύματα, τα οποία επί της ουσίας αντικαθιστούν τις παλαιές άδειες ελευθέρας βοσκής. Με τον όρο «πρόχειρα καταλύματα» νοούνται οι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα ή δομική ξυλεία, είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως πέτρες, τσιμεντόλιθοι, ξύλα, κλαδιά, λαμαρίνες ή συνδυασμό αυτών, εξυπηρετούν τις ανάγκες εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους, μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, δε διαθέτουν συστήματα χειρισμού υγρών αποβλήτων.

Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι στάβλοι με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής, ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300 τ.μ.. Για τις κατασκευές αυτές εκδίδεται έγκριση τήρησης του τύπου κατασκευής από την Πολεοδομία αντί οικοδομικής άδειας. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών και πριν τη μεταφορά των ζώων στην εγκατάσταση, ο κτηνοτρόφος πρέπει να προσκομίσει στην Πολεοδομία βεβαίωση της κατασκευάστριας εταιρείας ως προς την αποπεράτωση των εργασιών. Η θεωρημένη πλέον έγκριση κατασκευής ενέχει τη θέση του πιστοποιητικού τήρησης των τύπων κατασκευής.

Στην τρίτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας δόμησης κατά τις διατάξεις του νόμου για τους στάβλους.

Με το νέο νόμο έχει επιτευχθεί απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των στάβλων, όπως επίσης απλοποιήθηκε και η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey