Γέμισαν ακρίδες στον Άι-Στράτη και ξεκίνησαν ψεκασμούς

«Επιστρατεύθηκαν» και οι κτηνοτρόφοι

09/06/2012 - 15:23

Κατά πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές του διαστάσεις τείνει να γίνει το πρόβλημα με τις ακρίδες που ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες τον Άγιο Ευστράτιο. Μετά τους ψεκασμούς των γεωπόνων από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Λήμνου, σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση της ακρίδας προχώρησαν και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, κάτω από την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των γεωπόνων.

Κατά πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές του διαστάσεις τείνει να γίνει το πρόβλημα με τις ακρίδες που ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες τον Άγιο Ευστράτιο. Μετά τους ψεκασμούς των γεωπόνων από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Λήμνου, σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση της ακρίδας προχώρησαν και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, κάτω από την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των γεωπόνων. Από την πλευρά του ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, για να συνδράμει στην όλη προσπάθεια, προμήθευσε με ειδικό εξοπλισμό, με λάστιχα και μάνικες, τους κτηνοτρόφους.

Οι ψεκασμοί έγιναν στα σημεία που τα σμήνη των ακριδών παρουσίαζαν μεγαλύτερη συγκέντρωση. Λόγω του δύσβατου της περιοχής, τα σημεία προσεγγίζονταν με γαϊδούρια, αλλά αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι αυτός ο τρόπος ήταν αρκετά χρονοβόρος και έτσι αποφασίστηκε τα σημεία να προσεγγίζονται με λάστιχα μεγάλου μήκους, 300 περίπου μέτρων.

Οι πρώτοι ψεκασμοί έγιναν από τους κτηνοτρόφους στα μέσα Μαΐου και συνεχίστηκαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. «Δυστυχώς οι προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι αρκετά καλές. Ο πληθυσμός της ακρίδας συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς και αυτό φαίνεται από τα διάφορα μεγέθη ακρίδας που υπάρχουν. Τα αυγά τους, δυστυχώς, συνεχίζουν να εκκολάπτονται με επιτυχία, αυξάνοντας συνεχώς τον πληθυσμό, ο οποίος αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο βόρειο μέρος του νησιού», δηλώνει ο δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.

Την όλη κατάσταση κάνουν ακόμη χειρότερη νέα στοιχεία από τους γεωπόνους, σύμφωνα με τα οποία οι ακρίδες θα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους μετά στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου, συνεχίζοντας την καταστρεπτική τους επέλαση μέχρι τότε.

Σύμφωνα πάντα με τους γεωπόνους, κρίσιμο ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του οποίου το κλίμα ήταν υγρό και ξηρό, βοηθώντας τα αυγά να εκκολαφτούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

«Το βάρος πλέον πέφτει στους κτηνοτρόφους, των οποίων τα κοπάδια αναμένεται να περάσουν δύσκολο καλοκαίρι αν οι ακρίδες συνεχίσουν να διαταράσσουν το τοπικό οικοσύστημα με αυτούς του ρυθμούς, συρρικνώνοντας τη χλωρίδα από την οποία εξαρτώνται άμεσα τα χιλιάδες οικόσιτα ζώα του νησιού», τονίζει ο κ. Μακρής.

Από την πλευρά τους, οι γεωπόνοι παρακολουθούν από κοντά το πρόβλημα, πραγματοποιώντας και ψεκασμούς καθώς και επισκέψεις στον Άι-Στράτη, εξετάζοντας την πορεία ανάπτυξης των ακριδών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey