Μεγάλα φέσια και καθυστερήσεις πληρωμών από τυροκόμους

Επί ξυρού ακμής η κτηνοτροφία της Λέσβου

26/05/2012 - 14:07

Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων από ορισμένες τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες. Στελέχη συνεταιρισμών που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημειώνουν πως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και φοβούνται συνολική κατάρρευση του κλάδου στο νησί.

Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων από ορισμένες τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες. Στελέχη συνεταιρισμών που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημειώνουν πως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και φοβούνται συνολική κατάρρευση του κλάδου στο νησί.

Από τη στιγμή που δεν πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι για το γάλα που παραδίδουν στα τυροκομεία, δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, ή όταν αγοράζουν τις ζωοτροφές, δεν τις πληρώνουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται από τους κτηνοτρόφους, στους συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες εμπόρους ζωοτροφών. Αυτοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές από τις προμηθεύτριες εταιρείες και συνεταιρισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, διότι τις ζωοτροφές θα πρέπει να τις πληρώσουν τοις μετρητοίς ή με επιταγή που θα λήγει σε δύο μήνες. Όμως η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων πληρώνεται από τις τυροκομικές επιχειρήσεις μετά από τέσσερις μήνες ή ακόμη αργότερα. Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου που πληρώνουν το γάλα τους σε δυο με τρεις μήνες, οπότε, είναι μειοψηφία.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων οφείλονται στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι τυροκόμοι. Ορισμένοι από αυτούς τους προηγούμενους μήνες έφαγαν μεγάλα φέσια από πελάτες τους. Άλλοι διαπιστώνουν ότι η πληρωμή τους από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου με τις οποίες συνεργάζονται, γίνεται με όλο και μεγαλύτερη καθυστέρηση. Υπάρχουν σούπερ μάρκετ που πληρώνουν ακόμη και ένα χρόνο μετά την παραλαβή των προϊόντων.

Άδειες αποθήκες…
Συνεταιριστές που μίλησαν στο «Ε» τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρουν ότι υπάρχουν συνεταιρισμοί στη δυτική Λέσβο των οποίων οι αποθήκες ζωοτροφών είναι άδειες, μια και οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε μισό φορτηγό ζωοτροφής για να προμηθεύσουν τα μέλη τους.

Ορισμένοι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν αρχίσει τις περικοπές στη σίτιση των κοπαδιών τους, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές. Ανάμεσα στα άλλα, είναι και οι τελευταίες βροχοπτώσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, καθώς το χορτάρι και τα βότανα που είχαν αναπτυχθεί στα βοσκοτόπια του νησιού, θα σαπίσουν πολύ γρήγορα. Έτσι, για τη σίτιση των κοπαδιών θα απαιτηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών. Η μη επαρκής σίτισή τους θα οδηγήσει σε μείωση την παραγωγή γάλακτος κι αυτή με τη σειρά της, θα μειώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου.

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η κτηνοτροφία του νησιού κινείται επί ξυρού ακμής. Με τρόμο αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστές και όλος ο κλάδος την πιθανότητα της κατάρρευσης μιας από τις τυροκομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, είτε λόγω των φεσιών που της έχουν φορέσει, είτε επειδή δε θα αντέξει την πίεση από την έλλειψη ρευστότητας. Οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές, οι κτηνοτρόφοι θα οδηγηθούν σε πτώχευση και θα τους ακολουθήσουν οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί. Η κατάρρευση των συνεταιρισμών θα έχει επιπτώσεις και στον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Η κατάρρευση ενός από σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της Λέσβου θα έχει επιπτώσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους άλλους παραγωγικούς κλάδους. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα σταματήσει το ντόμινο άμα ξεκινήσει.

Δανέλλης:

Παρέμβαση για τους βοσκοτόπους

Να συμπεριληφθούν οι βοσκότοποι ξυλώδους βλάστησης στη νέα ΚΑΠ ζητά ο ευρωβουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα ως βοσκότοποι προσδιορίζονται οι χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δανέλλης σημειώνει: «Ο περιορισμός των βοσκοτόπων στη μορφή αυτή αποκλείει από την ενίσχυση μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, που καλύπτονται στην επιφάνεια του εδάφους με αυτοφυή ξυλώδη ή μικτή βλάστηση και χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση αιγοπροβάτων. Οι εκτάσεις αυτές και από τη φύση τους, αλλά και από τη χρήση τους, δηλαδή την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, συνιστούν σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της αποθήκευσης του άνθρακα στο έδαφος. Είναι λοιπόν κατ’ εξοχήν εκτάσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις πρακτικές του “πρασινίσματος” και να δικαιούνται ενισχύσεις για την προσφορά των δημόσιων αυτών αγαθών.»

Ο κ. Δανέλλης αμφισβήτησε επίσης την καταλληλότητα του ορισμού της «μόνιμης χορτολιβαδικής έκτασης» αντί του ορθότερου «μόνιμου βοσκοτόπου», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να καταβάλλονται στο μέλλον «πράσινες» πληρωμές σε... γήπεδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey