Ελαιόλαδο

Ανοίγει εκ νέου ιδιωτική αποθεματοποίηση

19/05/2012 - 14:40

Με «σταγόνα στον ωκεανό» μοιάζει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που ενεργοποιείται ξανά προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική πορεία των τιμών του ελαιολάδου. Η απόφαση λήφθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου, από τη διαχειριστική Επιτροπή Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αφορά μόλις 100.000 τόνους έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου.

Με «σταγόνα στον ωκεανό» μοιάζει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που ενεργοποιείται ξανά προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική πορεία των τιμών του ελαιολάδου. Η απόφαση λήφθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου, από τη διαχειριστική Επιτροπή Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αφορά μόλις 100.000 τόνους έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο, έχουν την υποχρέωση να αποθηκεύσουν ποσότητες ελαιολάδου για έξι μήνες. Οι τιμές αναφοράς για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι για το έξτρα παρθένο 1,779 ευρώ ανά κιλό και 1,710 ευρώ ανά κιλό για το παρθένο, για μια περίοδο μερικών εβδομάδων. Η ενεργοποίηση αφορά Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο, Μάλτα και Σλοβενία.

Οι προσφορές θα παρουσιαστούν από τους ενδιαφερόμενους φορείς σε δυο δημοπρασίες, οι οποίες θα ανοίξουν η πρώτη στις 31 Μαΐου και η δεύτερη στις 6 Ιουνίου και θα κλείσουν στις 5 Ιουνίου και στις 19 Ιουνίου αντιστοίχως.

Η νέα αποθεματοποίηση αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης, που λήγει τους προσεχείς μήνες και την οποία πραγματοποίησαν εξ ολοκλήρου οι ισπανικοί συνεταιρισμοί. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται αύξηση των τιμών του ελαιολάδου. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φετινή ελαιοκομική περίοδος άνοιξε με αδιάθετα αποθέματα 1,4 εκατομμυρίου τόνων και μόνο η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε στο 1,6 εκατομμύριο. Το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey