Παράπονα από τους παραγωγούς

Από 10 έως 35 € το κόστος ενεργοποίησης

16/05/2012 - 15:03

Τρεις κατηγορίες τιμών όρισε φέτος η ΕΑΣ Λέσβου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από τους παραγωγούς. Η πρώτη κατηγορία είναι 35 ευρώ ανά αίτηση, η δεύτερη κατηγορία είναι 28 ευρώ και η τρίτη 12 ευρώ.

Τρεις κατηγορίες τιμών όρισε φέτος η ΕΑΣ Λέσβου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από τους παραγωγούς. Η πρώτη κατηγορία είναι 35 ευρώ ανά αίτηση και πληρώνεται από τους παραγωγούς των χωριών στα οποία πηγαίνουν συνεργεία τής ΕΑΣ Λέσβου. Η δεύτερη κατηγορία είναι 28 ευρώ και πληρώνεται από τους παραγωγούς των χωριών στα οποία η ενεργοποίηση γίνεται από τους τοπικούς συνεταιρισμούς. Η τρίτη κατηγορία είναι 12 ευρώ ανά αίτηση και αφορά τους παραγωγούς που δηλώνουν καλλιεργούμενες εκτάσεις έως πέντε στρέμματα ή οι επιδοτήσεις που πρόκειται να εισπράξουν, είναι μέχρι 50 ευρώ.

Τυχόν επιπλέον χρεώσεις γίνονται από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου.

Ο παραγωγός Θεόδωρος Ορφανέλλης από την Κώμη μάς προσκόμισε απόδειξη της ΕΑΣ Λέσβου για 35 ευρώ, στην οποία ως αιτιολογία για το ποσό που πληρώθηκε δεν αναγράφεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης, αλλά η «δημιουργία και τήρηση αρχείου Λέσβιων παραγωγών - έξοδα μετακίνησης συνεργείων». Ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει, είναι υπέρογκο, δεδομένου ότι πέρυσι οι παραγωγοί είχαν πληρώσει πέντε ευρώ ανά αίτηση. Επίσης σημειώνει πως θα μπορούσε η ΕΑΣ Λέσβου να βάλει κλιμακωτό τιμολόγιο ανάλογα με τα στρέμματα που δηλώνει κάθε παραγωγός ή ανάλογα με το ύψος της επιδότησης που λαμβάνει. Ακόμη, ο κ. Ορφανέλλης σημειώνει πως το Δημόσιο πληρώνει τις ενώσεις συνεταιρισμών γι’ αυτήν τη δουλειά, κατά συνέπεια δε θα έπρεπε να ζητούν πρόσθετη αμοιβή.

Εντονότατες διαμαρτυρίες για το ίδιο ζήτημα εκφράζει και η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», η οποία κάνει λόγο για αισχροκέρδεια και ληστεία σε βάρος των αγροτών.

«Δραματική μείωση»
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, απαντά: «Τα έσοδα που λαμβάνουμε από το Δημόσιο για την ενεργοποίηση, έχουν περιοριστεί δραματικά. Κι επιπλέον, το Δημόσιο δεν καλύπτει μια σειρά από έξοδα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ενεργοποίηση. Για παράδειγμα, δεν πληρώνει το κόστος μετακίνησης των συνεργείων, γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να ζητάμε από τους παραγωγούς να πληρώσουν αυτό το κόστος. Επιπλέον το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής που έχουμε γνωρίσει, αφού είτε δεν πληρώνει, είτε πληρώνει πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που έχουμε συμφωνήσει.
Αν τα χρήματα που λαμβάνουμε από το Δημόσιο κάλυπταν το κόστος ενεργοποίησης, δε θα είχαμε κανένα λόγο να επιβαρύνουμε τους παραγωγούς μας. Όμως δεν καλύπτουν το κόστος.»

Τα «δεν πληρώνω» του Δημοσίου
Στις 15 Μαρτίου τού 2001, το Ελληνικό Δημόσιο και η ΕΑΣ Λέσβου σύνηψαν σύμβαση για την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούσαν στις επιδοτήσεις των παραγωγών της Λέσβου. Το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται στα 60.000 ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί. Η ΕΑΣ Λέσβου κατέθεσε αγωγή στις 3 Ιουλίου τού 2002 και έχει κερδίσει τα δικαστήρια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Το 2006, η ΕΑΣ Λέσβου πραγματοποίησε εργασίες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης, οι οποίες θα πληρώνονταν από το Δημόσιο. Η αμοιβή που είχε συμφωνηθεί ότι έπρεπε να πάρει, ήταν 78.000 ευρώ. Τελικά όμως, το Δημόσιο πλήρωσε μόνο 25.000 και για το υπόλοιπο ποσό η ΕΑΣ Λέσβου έκοψε πιστωτικό τιμολόγιο. Ωστόσο, τα έξοδα είχαν πραγματοποιηθεί.

Ολοκληρώνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης. Φέτος, η διαδικασία ενεργοποίησης είναι πιο απαιτητική, καθώς θα γίνει ουσιαστικότερος έλεγχος των στοιχείων που καταθέτουν οι παραγωγοί.

Στόχος είναι να αποφευχθούν οι διπλοδηλώσεις εκτάσεων και να πιαστούν περιπτώσεις παραγωγών που λαμβάνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από αυτές που δικαιούνται.

Η διαδικασία ενεργοποίησης έχει ξεκινήσει σε όλα τα χωριά της Λέσβου και πραγματοποιείται είτε με συνεργασία τής ΕΑΣ Λέσβου, είτε από τους κατά τόπους συνεταιρισμούς.

Φέτος οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά που τους ζητούνται, τα οποία θα ψηφιοποιηθούν και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα αγροκτήματα που δηλώνουν οι παραγωγοί για την ενεργοποίηση των επιδοτήσεών τους, δεν πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που έχουν δηλωμένα στο E9 ή προκύπτουν από τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή τους (π.χ. συμβόλαια).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey