Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν πληρώνονται

Ζήσε, Μάη μου… για τους δακοκτόνους

27/04/2012 - 14:16

Λεφτά υπάρχουν, αλλά οι 600 εργαζόμενοι της δακοκτονίας τού 2011 παραμένουν απλήρωτοι. Αιτία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Φλώρο, ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δε ρυθμίζουν το γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο μήνες.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά οι 600 εργαζόμενοι της δακοκτονίας τού 2011 παραμένουν απλήρωτοι. Αιτία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Φλώρο, ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δε ρυθμίζουν το γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο μήνες. Δεν κατονόμασε ποιος είναι ο κυβερνητικός παράγοντας στον οποίο αναφέρεται, ωστόσο είναι γνωστό ότι εκείνος που οφείλει να λύσει το ζήτημα είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρης Κουκουλόπουλος.

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, με καθυστέρηση μηνών, ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε το ποσό του 1,134 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο Βόρειο Αιγαίο που υλοποιήθηκαν το 2011. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αφορούσε στη δακοκτονία της Λέσβου.

Στις 19 Μαρτίου, αφού είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το κονδύλι αναλήφθηκε από την Περιφέρεια και κατατέθηκε στην Τράπεζα Eurobank.

Όμως, επειδή το κονδύλι είχε ονοματιστεί πως αφορά τη δακοκτονία τού 2012, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν επιτρέπει στην Περιφέρεια να πάρει τα χρήματα και να πληρώσει τους δικαιούχους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έγινε σειρά επικοινωνιών του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, και με τον κ. Κουκουλόπουλο, και με τον υφυπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Σειρά επαφών έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος όλο αυτό το διάστημα, τόσο με πολιτικά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ωστόσο, λύση δε δόθηκε.

Αναμενόταν, αλλά…
Πριν το κλείσιμο της Βουλής, το θέμα αναμενόταν να ρυθμιστεί με τροπολογία που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε. Έτσι, πέρασε το Πάσχα και οι δακοκτόνοι δεν πληρώθηκαν για την εργασία που είχαν προσφέρει το περασμένο φθινόπωρο.

Η Βουλή έκλεισε και το θέμα ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί, αν και υπάρχει τρόπος. Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υιοθετηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Αρκεί να το αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τις άγονες γραμμές.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων, Γιώργος Φλώρος, τον ρωτήσαμε γιατί δε γίνεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου και εκείνος μας απάντησε: «Μη ρωτάτε εμένα γιατί δεν το κάνουν. Ρωτήστε αυτούς τους ανευθυνοϋπεύθυνους των υπουργείων, που δεν έχουν βάλει ούτε ένα ένσημο και είναι σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.»

Συμπληρωματικά σημείωσε ότι για την επίλυση του θέματος ασχολήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έδωσε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φλώρος είπε: «Ο κόσμος διαμαρτύρεται και έχει δίκιο. Ρίχνουν τις ευθύνες σε μένα επειδή εμένα γνωρίζουν. Δεν ξέρουν ότι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε λύση.» Ο αντιπεριφερειάρχης θεωρεί ότι έχει εκτεθεί απέναντι στην κοινωνία της Λέσβου, γιατί όταν ήρθαν τα χρήματα και εκταμιεύτηκαν, πίστεψε ότι θα γίνουν οι πληρωμές και έκανε δημόσια δήλωση. Χθες δήλωσε ότι όσοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, πρέπει ο λαός να τους στείλει στα σπίτια τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey