×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Μεγάλες ζημιές θα μετρήσουν οι ελαιοπαραγωγοί

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιδοτήσεων

14/04/2012 - 05:28

Ολοταχώς για μεγάλη μείωση οδεύουν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Αντίθετα, κερδισμένοι θα βγουν οι αμπελουργοί και οι κτηνοτρόφοι.

Ολοταχώς για μεγάλη μείωση οδεύουν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Αντίθετα, κερδισμένοι θα βγουν οι αμπελουργοί και οι κτηνοτρόφοι. Αυτό προκύπτει από όλα τα σενάρια για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

Οι σημερινές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί, στηρίζονται στα ιστορικά δικαιώματα. Δηλαδή είναι ο μέσος όρος των επιδοτήσεων που λάμβαναν την περίοδο 1998 - 2000. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγάλες αποκλείσεις στο ύψος των επιδοτήσεων από παραγωγό σε παραγωγό. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όσοι έκαναν μεγάλα πανωγραψίματα στα τέλη της δεκαετίας τού 1990, εξασφάλισαν μέχρι σήμερα πολύ μεγάλες επιδοτήσεις. Όσοι δεν έκαναν πανωγραψίματα από το 2006 έως σήμερα, λαμβάνουν πολύ λιγότερα από όσα πραγματικά δικαιούνται. Παράλληλα, με τη συμφωνία τού 2003 κατοχυρώθηκαν τα δεδομένα που είχαν συμφωνηθεί από το 1992 και μετά, στις τροποποιήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτές η χώρα μας είχε εξασφαλίσει υψηλές επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα και τον καπνό, την ίδια ώρα που για άλλα προϊόντα δεν προβλεπόταν καμμία επιδότηση (π.χ. πατάτες, σταφύλια, κηπευτικά).

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εφαρμοστεί από το 2014 έως το 2020, καταργεί όλες αυτές διαφοροποιήσεις και τις ανισότητες. Το νέο σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων ονομάζεται «περιφερειακό». Προβλέπει ότι οι παραγωγοί θα λαμβάνουν την ίδια επιδότηση ανά στρέμμα ανεξάρτητα από την καλλιέργεια την οποία εφαρμόζουν στην αγροτική γη που διαθέτουν. Αρκεί βέβαια να εφαρμόζουν τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης και τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που θα επιβληθούν.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν για τη λήψη της βασικής επιδότησης, το ύψος της οποίας ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί, μια και είναι άγνωστο το ύψος της στρεμματικής επιδότησης για τη χώρα μας, το μέγεθος της κάθε περιφέρειας και αν θα υπάρξει διαφοροποίηση της επιδότησης από περιφέρεια σε περιφέρεια. Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν μετά τη συμφωνία για την ΚΑΠ σε κοινοτικό επίπεδο. Σήμερα το μόνο δεδομένο που υπάρχει, είναι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των κρατών-μελών στην Ευρωβουλή. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οριζόντια κατανομή των επιδοτήσεων και η σύνδεσή τους με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή, στο Νομό μας θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλη μείωση της βασικής επιδότησης στο ανατολικό τμήμα της Λέσβου, όπου είναι ανεπτυγμένη η ελαιοκομία, και μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των επιδοτήσεων στη δυτική Λέσβο, από το ύψος της Καλλονής και μετά, καθώς σε αυτό το τμήμα του νησιού κυριαρχεί η κτηνοτροφία. Θεαματική άνοδος των επιδοτήσεων προβλέπεται για τα χωριά της Λήμνου όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία.


Πέρα από τη βασική επιδότηση

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιδοτήσεις που θα λαμβάνει κάθε παραγωγός θα χτίζονται κομμάτι - κομμάτι. Η βασική επιδότηση θα κυμαίνεται περίπου μεταξύ 40% και 50% της σημερινής επιδότησης. Από εκεί και πέρα, θα λαμβάνει πρόσθετες επιδοτήσεις αν εφαρμόζει μια σειρά πολιτικών που εκπορεύονται από την ΚΑΠ, όπως είναι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, η μείωση των εκπομπών ρύπων, η εφαρμογή καλλιεργητικών μεθόδων φιλικών στο περιβάλλον, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (π.χ. προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας). Ακόμη και η καλλιέργεια εκτάσεων που βρίσκονται σε ζώνες Natura, μειονεκτικές και ορεινές, θα δίνουν πρόσθετη επιδότηση, αρκεί να τηρούνται κάθε φορά οι προβλεπόμενοι περιορισμοί.

Από αυτήν τη σκοπιά, οι παραγωγοί του Νομού μας είναι ευνοημένοι. Κι αυτοί γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λάβουν πρόσθετες επιδοτήσεις πέραν τη βασικής. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσουν να λάβουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από αυτές που ήδη λαμβάνουν, όμως πιθανότατα θα καταφέρουν να περιορίσουν δραστικά τις απώλειες. Δηλαδή είναι πολλοί εκείνοι που θα καταφέρουν να διασφαλίσουν το 90% των επιδοτήσεων που λάμβαναν μέχρι τώρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey