Η ποιότητα, κλειδί για τις αγορές

01/07/2012 - 05:56
Στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ανά έτος, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος που υλοποιηθεί η ΕΑΣ Λέσβου και στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στο νησί.
 
Στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ανά έτος, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος που υλοποιηθεί η ΕΑΣ Λέσβου και στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στο νησί. Χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του. Μέσω του προγράμματος αυτού, προωθείται η εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σε 800 παραγωγούς στη Λέσβο οι οποίοι εφαρμόζουν «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με βάση τα εθνικά πρότυπα Agro 2.1 και Agro 2.2». Οι 800 παραγωγοί διαθέτουν συνολικά 36.108 στρέμματα με 682.253 δέντρα. Επίσης έγινε προμήθεια ελαιοδικτύων, συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας, βυτίου για τη μεταφορά ελαιολάδου, και τριών μεταφερόμενων δεξαμενών ελαιολάδου χωρητικότητας 50 τόνων.

Στα πλαίσια του προγράμματος, η ΕΑΣ Λέσβου προβλέπεται να αναπτύξει και να λειτουργήσει σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας, έτσι ώστε να είναι πλήρως ελεγχόμενη η ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται και τυποποιείται.
Η ημερίδα ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκο Σηφουνάκη, το βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό, το βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Σκοπελίτη, τον υπεύθυνο του αγροτικού τομέα της Ν.Δ., Γιώργο Κασαπίδη και το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου, Δημήτρη Χαλκιώτη. Μήνυμα έστειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Παρεμβάσεις

Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κυριάκο Βάσο, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το ελαιόλαδο της Λέσβου από τα ελαιόλαδα που παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ελένη Τζαβάρα, η οποία παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος, τόνισε ότι το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα στην ΕΑΣ Λέσβου και την στηρίζει στην προσπάθεια της για βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στη Λέσβο. Όμως αν διαπιστωθούν παρατυπίες, το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο. Η κ. Τζαβάρα εξήγησε ότι οι πόροι που διατίθενται μέσα από το πρόγραμμα των ελαιουργικών φορέων, προέρχονται από την παρακράτηση 2% που γίνεται κάθε χρόνο από την επιδότηση του ελαιολάδου. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται, ανέρχεται σε 33,29 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή πρόκειται για χρήματα των ελαιοπαραγωγών, που θα πρέπει να επιστρέφουν σε αυτούς με την υλοποίηση προγραμμάτων, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγουν, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα τους.
Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, έγινε από το Διευθυντή της ΕΑΣ Λέσβου, Στρατή Χατζηδημητρίου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey