Χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkârbeğendi) της Πελαγίας

29/08/2021 - 19:00

Απ' τα δημοφιλέστερα πιάτα της τουρκικής κουζίνας που σημαίνει "όπως αρέσει στο Σουλτάνο", υποδηλώνοντας τη νοστιμιά του. Σχετικά με το όνομά του και σε ποιόν Σουλτάνο άρεσε το φαγητό, υπάρχουν πολλές εκδοχές οι επικρατέστερες είναι για τον Σουλτάνο Μουράτ Δ΄ (1623-32) και την ελληνικής καταγωγής μητέρα του, Αναστασία μετέπειτα Κιοσέμ Βαλιντέ χανούμ, ή τον Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τελευταία  Βασίλισσα της Γαλλίας Ευγενία, σύζυγο του Ναπολέοντα Γ΄. Η δεύτερη εκδοχή στη σύγχρονη Τουρκία είναι πιο αρεστή μιας και συνδέει το φαγητό με μια ανομολόγητη ιστορία αγάπης! Γεγονός είναι ότι και οι δύο αυτοί σουλτάνοι ήταν δυτικότροποι και εκτιμούσαν την γαλλική κουζίνα εξ ου και η μπεσαμέλ του φαγητού, που καμία σχέση δεν έχει με τις Οθωμανικές παραδόσεις.

Τα υλικά: 6 στρογγυλές μελιτζάνες ψητές και ξεφλουδισμένες, 5 κ.σ. αλεύρι, 1 λίτρο γάλα, 300 γρ. τριμμένο τυρί, 400 γρ. κρέας (μοσχαρίσιο), 4 ώριμες ντομάτες, 2 κ.σ. τοματοπολτέ, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, βούτυρο τύπου Κέρκυρας, λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα αυγό.

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε πρώτα την κάπως σφιχτή μπεσαμέλ, καβουρδίζουμε το αλεύρι με βούτυρο να πάρει λίγο χρώμα και σβήνουμε με το γάλα χαμηλώνοντας τη φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτουμε το αυγό και μετά το τυρί. Παράλληλα καβουρδίζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει-λιώσει, μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ και αφήνουμε κι αυτό στην άκρη. Τέλος τις καθαρισμένες, ψημένες πολτοποιημένες μελιτζάνες, αφού τις αφήσουμε αρκετή ώρα σε τρυπητό να φύγουν τα περίσσια ζουμιά τους τις ενώνουμε με τη μπεσαμέλ και σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Στο κέντρο βάζουμε το κοκκινιστό καλοψημένο κρέας και για διακόσμηση ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τρώγεται ζεστό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey