
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Taste Atlas είναι ένας αναγνωρισμένος παγκόσμιος διαδικτυακός οδηγός και εγκυκλοπαίδεια γεύσεων που εστιάζει στην παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά πιάτα, και τα αυθεντικά εστιατόρια από όλο τον κόσμο. Φέτος ανακήρυξε την Ελληνική κουζίνα πρώτη σ όλο τον κόσμο. Στην πρόσφατη λίστα που δημοσιοποίησε με τα 100 καλύτερα πιάτα του κόσμου συμπεριέλαβε σε περίοπτη θέση το Çökertme Kebab (Bodrum Çentik Kebab)κεμπάπ τσόκερτμε, όπως μαγειρεύεται στο Μπόντρουμ -Αλικαρνασσός. Ζητήσαμε από την φίλη Canan Enen Silay που ζει στην Κωνσταντινούπολη, έχει από τα παιδικά της χρόνια έχει πολλούς Ρωμιούς φίλους, μαθαίνει ελληνικά, η οποία βρήκε και μας έστειλε την συνταγή. ΤΑ ΥΛΙΚΑ: 600 γραμμ., άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα, κομμένη σε ζουλιέν 5 πατάτες μεσαίου μεγέθους, 1κ.σ. βούτυρο και αρκετό λάδι για το τηγάνισμα του κρέατος. Για τη σάλτσα κρέατος:1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, 2 κ. σ. γιαούρτι, 2 κ. σ. λαιόλαδο,1/2 κ. γ. μαύρο πιπέρι, τσίλι, κύμινο, θυμάρι και 1κ.γ. σκόνη γλυκού κόκκινου πιπεριού. Για τη σάλτσα ντομάτας: 1 τριμμένη ντομάτα, 1κ.γ.πελτε ντομάτας, 1 κ. σ. βούτυρο, Για τη σάλτσα γιαουρτιού:1 μπολ γιαούρτι, 2 σκελίδες τριμμένο σκόρδοΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατέψετε το κρέας με τα υλικά της σάλτσας, σκεπάστε το με μεμβράνη και το αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες.Ξεφλουδίστε τις πατάτες, κόψτε τες σε λεπτές λωρίδες, βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε νερό από πάνω τους. (Αυτό θα κάνει τις πατάτες σας πιο τραγανές.) και τηγανίστε τις σε καυτό λάδι. Βάλτε το μαριναρισμένο κρέας σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφήσει το νερό.Προσθέστε 1 ποτήρι του τσαγιού νερό, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά στη χύτρα ή περισσότερο κανονικά. Βάλτε βούτυρο στο τηγάνι, προσθέστε το κρέας και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Ανακατέψτε το γιαούρτι και το σκόρδο. Αφού σοτάρετε ελαφρά τον πελτέ ντομάτας και το λάδι, προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί ελαφρώς το νερό της ντομάτας και να εξαφανιστεί η ξινή γεύση. Τοποθετήστε εναλλάξ τις πατάτες, το γιαούρτι και το κρέας σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Ρίχνετε από πάνω το μείγμα ντομάτας, στη συνέχεια περιχύνετε με το βούτυρο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και σερβίρετε.