Σπιτικό Λουκούμι με Ρόδι

05/11/2023 - 14:00 Ενημερώθηκε 03/11/2023 - 13:04

Βράζουν τα καζάνια στο χωριό Çıtak - Τσιτάκ κοντά στο αντικρινό μας Αλίαγα, όλο το χωριό στο πόδι να φτιάξουν το ξύδι από ρόδι Nar Ekşisi (Ναρεκζισί) σαν το μπαλσάμικο το δικό μας, που είναι ονομαστό σ΄ όλη τη χώρα και περιζήτητο για να νοστιμεύουν τα φαγητά και οι σαλάτες. Στη διαδικασία που συμμετέχουν όλοι στο χωριό και κρατά απ’ το 1870, το ξύδι εμφιαλώνεται και διατίθεται στην κατανάλωση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση του προϊόντος και οι ιθύνοντες του χωριού σκέπτονται να επεκτείνουν τι καλλιέργειες των δέντρων και να κινήσουν την διαδικασία για να αποκτήσει το ξύδι τους πιστοποιητικό προέλευσης (ΠΟΠ). Λόγω της αφθονίας των ροδιών αυτή την εποχή η φίλη μας Nebahat Dinler (Νεμπαχάτ Ντινλέρ) απ’ το Αϊβαλί μας έστειλε συνταγή για να φτιάξετε σπιτικά λουκούμια με χυμό ροδιού: 

Υλικά: Χυμός από 2 ρόδια (καθαρισμένα στυμμένα και περασμένα από σουρωτήρι), 5 κουταλιές της σούπας νισεστέ, 1 ποτήρι του τσαγιού ζάχαρη,1 κ. γ. μαργαρίνη, 1 πακέτο βανίλια, 1 φλιτζάνι κομμένα καρύδα (ή φιστίκια Αιγίνης). Εκτέλεση: Ρίχνουμε το χυμό του ροδιού στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το άμυλο και την ζάχαρη. Το βράζουμε μέχρι να πήξει. Αφού πάρει βράση, το κατεβάζουμε από την εστία και προσθέτουμε τη μαργαρίνη,τη βανίλια και τα καρύδια κι ανακατεύουμε.Βρέχουμε ένα μικρό ταψί πυρέξ με νερό, το στραγγίζουμε να φύγει το περιττό νερό, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα λουκουμιού και λειαίνουμε το πάνω μέρος. Όταν κρυώσει λίγο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Το κρατούμε όλο το βράδυ στο ψυγείο και μετά το αναποδογυρίζουμε και το βγάζουμε από το ταψί. Το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα. Προαιρετικά μπορούμε να αλείψουμε τα μικρά λουκούμια με καρύδα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey