Κουλουράκια με μυζήθρα και φουντούκια (Fındıklı lor kurabiyesi)

25/02/2023 - 14:00 Ενημερώθηκε 24/02/2023 - 11:38

Στην Τουρκία παράγονται κατ’ έτος (μ.ό.) 500 έως 800 χιλιάδες τόνοι φουντουκιού, δηλαδή το 67% της παγκόσμιας παραγωγής. Από αυτά το 80% περίπου εξάγεται, αξίας ( στοιχεία 2018) σχεδόν 1,5 δις δολ. Δίκαια το φουντούκι αποκαλείται και «πράσινος χρυσός» είναι βασικό παραγόμενο γεωργικό προϊόν ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές Μαύρη Θάλασσα (Τραπεζούντα, Ορντου κ.α). Μία φίλη, νέα γυναίκα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Gazete Ayvalik, η Nilgun Kaya μας προτείνει να φτιάξουμε κουλουράκια με φουντούκια. Της άρεσαν πολύ όταν ήταν παιδί και της τα πρόσφερε η θεία της Hikmet Zorlu, ανταλλαγείσα - πρόσφυγας -2ης γενιάς, με καταγωγή των γονιών της απ’ την Φλώρινα - Θεσσαλονίκη και Λέσβο, μια όμορφη γυναίκα που έφυγε απ’ τη ζωή πριν δύο χρόνια.  

Τα υλικά: μισό κιλό μυζήθρα ελάχιστο βούτυρο (μισό κ. γ.), 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 αυγό, 3-3,5 ποτήρια αλεύρι, 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ. Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σ ένα μπολ τη μυζήθρα, το βούτυρο και τη ζάχαρη ζυμώνουμε, μετά προσθέτουμε και το αυγό και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν. Γίνεται μια μαλακή ζύμη, παίρνουμε μια ποσότητα όσο ένα καρύδι το πλάθουμε και πριν το βάλουμε στο ταψί με το λαδόχαρτο το πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο φουντούκι, ή βάζουμε ένα ολόκληρο φουντούκι στην επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180’ μέχρι να φουσκώσουν και πάρουν χρώμα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey