Κεφτεδάκια με σάλτσα στο κεραμίδι - Kiremitte Soslu Köfte

17/12/2022 - 17:00

Οι παλαιότερες γνωστές γραπτές συνταγές για κεφτέδες, βρίσκονται στα πρώιμα αραβικά βιβλία μαγειρικής και αναφέρονται σε αλεσμένο κρέας αρνιού. Σε μας κάποιοι είπαν πως η λέξη μπορεί να προέχεται από την Βυζαντινή «σύγκοπτον» κρέας, άλλοι απ’ το τουρκικό «köfte», παραλλαγή της λέξης συναντάμε σε πολλές άλλες γλώσσες, πάντως το σίγουρο είναι πως πατρίδα του κεφτέ θεωρείται η Περσία με τη λέξη ‘kufteh’. Όπως και να λέγονται, σ όλο τον κόσμο πια σήμερα, αποτελούν ένα από τα πιο εύκολα και πιο νόστιμα φαγητά.  

Παρακαλέσαμε την φίλη Aslı Gork από την Πόλη, Μυτιληνιά στη καταγωγή, απ’ τη γενιά των Κουλαξίδηδων, δισέγγονη του Χαλίμ Μπέη, μας έδωσε τη συνταγή και με την ευκαιρία στέλνει τις ευχές της για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος στις φίλες -ους της εδώ:  

Σε ένα μπολ ζυμώνουμε 600 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά, 1 ποτήρι τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί, 1 κρεμμύδι και δυο σκελίδες σκόρδο περασμένα από τον τρίφτη, ένα αυγό, από μισό κ. γ. κύμινο, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, μια κ,σ, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλάτι. Αφήνουμε το μίγμα τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια (τεπσι κιοφτέ λένε αυτό το είδος) που τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο κι απ’ τις ΄δυο όψεις για μερικά μόνο λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε μία σάλτσα από 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη με 2 κ.σ. ελαιόλαδο κι όταν πάρουν μερικές βράσεις προσθέτουμε και 2 κ. σ. ντοματοπολτό, 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει κάπως. Σε πήλινο σκεύος ή σε ατομικά πήλινα σκεύη (εξ ου και το όνομα κεφτές στο κεραμίδι) βάζουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε μετα ελαφρώς τηγανισμένα κεφτεδάκια και τα ψήνουμε στο φούρνο 180’ για 20 περίπου λεπτά. Μετά πασπαλίζουμε για να καλυφθεί η επιφάνεια του φαγητού με άφθονο θρυμματισμένο τυρί που λιώνει και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά ακόμη, ίσαμε να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά με συνοδεία πατάτες τηγανητές. Η Ασλϊ διευκρινίζει πως στα παλαιότερα χρόνια δεν έβαζαν ψωμί στους κεφτέδες, ούτε λαχανικά και πατάτες αυτά προστέθηκαν αργότερα για να φτουρήσει το φαΐ και να χορτάσει η φαμίλια!. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey