Εποχιακή συνταγή, Κυδωνάτο (Etliayvayemeği)

28/09/2024 - 14:00

H κυδωνιά προέρχεταιαπό τη Δυτική Ασία (Καύκασος - Ιράν). Στη Βίβλο το κυδώνι αναφέρεται ως «Χρυσό Μήλο» ενώ στην αρχαία Ελλάδα χαριζόταν την ημέρα του γάμου ως σύμβολο γονιμότητας. Στο 23% της παγκόσμιας παραγωγής κυδωνιών η Τουρκία, ακολουθεί η Κίνα 21%, το Ουζμπεκιστάν 13%, η Ελλάδα παράγει το 0,6%. Η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει την ζήτηση και γι’ αυτό γίνονται εισαγωγές κυδωνιών κυρίως από την Τουρκία. Εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική τα κυδώνια χρησιμοποιούνται για παρασκευή καλλυντικών και φαρμάκων λόγω των αντιαλλεργικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους. Ζητήσαμε από τη φίλη Nevin Uzsoy από την Κωνσταντινούπολη, που βρήκε και μας έστειλε την τουρκική εκδοχή για το γνωστό μας εποχιακό φαγητό το «Κυδωνάτο». Η Νεβίν είναι μέλος του ιδρύματος ανταλλαγμένων Lozan VakfI και της χορωδίας με ελληνικό ρεπερτόριο, έχει έλθει στο νησί μας κι έχει γνωστούς και φίλους εδώ. Η καταγωγή της οικογένειας της είναι από την Πτολεμαΐδα (Καϊλάρια).

Τα υλικά: 600 γρ μοσχαρίσιο κρέας σε κύβους, 2 μέτρια κυδώνια, 2 μέτρια κρεμμύδια, 2 μέτρια καρότα, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ζεστό νερό, 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 κ. γ. αλάτι, 1/4κ. γ. μπαχάρι.

Εκτέλεση: Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα, και τα καρότα σε σχήμα μισοφέγγαρου, καθαρίζουμε (κάποιοι αφήνουν και τα φλούδια) και κόβουμε σε χονδρές φέτες τα κυδώνια. Βάζουμε στη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τους κύβους κρέατος σε δυνατή φωτιά , προσθέτουμε τα κυδώνια, τα καρότα και τα συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά, τέλος ρίχνουμε τα ξυλάκι κανέλας και ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν. Χαμηλώνουμε την φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας ανακατεύουμε και προσθέτουμε μπαχάρι, αλάτι -πιπέρι και τ αφήνουμε να βράσουν για 30 - 35’. Τελειώνουμε το φαγητό ψήνοντάς το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey