Δροσερή σαλάτα με γλιστριδα της Αρχοντούλας

29/07/2023 - 17:00

 

Η γλιστρίδα (semizoto στα τουρκικά) είναι αυτοφυές εποχιακό αγριόχορτο φυτρώνει παντού και πολλές φορές οι κηπουροί την αντιμετωπίζουν ως ζιζάνιο και την ξεριζώνουν. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό και θεωρείται, ως βότανο , καθαρτικό του αίματος, διουρητικό με χίλιες δύο άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Κάνει λένε καλό παντού εκτός απ’ την σεξουαλικοί απόδοση στους άνδρες γι’ αυτό (κατά ευφημισμό) την ονομάζουν και αντράκλα! Έχει εξέχουσα θέση στη Τουρκική κουζίνα όπου κυρίως ανακατεμένη με γιαούρτι φτιάχνουν υπέροχες σαλάτες. Μια απ’ αυτές μας συστήνει η φίλη μας Αρχοντούλα από το Πλωμάρι, η οποία τα τελευταία χρόνιά παντρεύτηκε και ζει στο Αϊβαλί.Ο σύζυγος της είναι Κυβερνήτης πολυτελούς θαλαμηγού (γιοτ) και η σαλάτα αυτή είναι δημοφιλής σε τούρκους και ξένους επιβάτες που περιηγούνται στις τουρκικές ακτές και στα νησιά του Αιγαίου. Την προσφέρουν ως συνοδευτικό στο ουζάκι η ως άλειμμά πάνω σε μπρουσκέτες (ψημένο ψωμί).

Γιαουρτλου Semizotu λοιπόν και πως γίνεται: Βράζουμε μια δυο πατάτες ίσα που να μαλακώσει κάπως, όχι καλά βρασμένη, την κόβουμε σε κυβάκια. Σοτάρουμε στο τηγάνι μια σκελίδα σκόρδο,μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, καρότο τριφτό,2 κομματάκια babytomato λιαστή,αλάτι πιπέρι και στο τέλος ρίχνουμε και τα κυβάκια πατάτας να πάρουν χρώμα και καραμελώσει το μείγμα. Μόλις κρυώσει λίγο βάζουμε την γλιστρίδα που έχουμε ψιλοκόψει και στεγνώσει από πριν, προσθέτουμε στραγγιστό γιαούρτι (όσο πάρει), 1 κ. γ. χυμό λεμονιού, 1 κ. σ. ελαιόλαδο ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι! Μια άλλη εύκολη συνταγή με γλιστρίδα είναι να σοτάρουμε σε1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι 200 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά, να προσθέσουμε στο τέλος μισήκ. σ. πελτέ τομάτας η ανάλογη ποσότητα φρέσκια ντομάτα και ελάχιστο νερό να πάρει μερικές βράσεις προσθέτοντάςτέλος 400 γραμμ. πλυμένη στεγνή ψιλοκομμένη γλιστρίδα, ίσαμε που να μαραθεί το χορταρικό και προαιρετικά ½ φλ. ρύζι. Το Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτοσκόρδιο. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey