Αγκινάρες γεμιστές, KıymalıEnginarDolma συνταγή από την Σεχέρ Σοζέν

26/04/2025 - 12:15

Η αγκινάρες θεωρούνται superfood λόγω της περιεκτικότητάς των σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα και βελτιώνουν την υγεία του ήπατος. Κατά την ελληνική μυθολογία η Κυνάρα ήταν μια πολύ όμορφη νέα γυναίκα που ζούσε σε νησί του Αιγαίου. Την ερωτεύτηκε ο Δίας και την έφερε στον Όλυμπο, όμως αυτή συχνά έφευγε και γύριζε στο νησί της, οπότε κάποια στιγμή ο Δίας την μεταμόρφωσε σε φυτό, εξ ου και το όνομα της παραπλήσιο είναι κα στα τουρκικά Enginar.

Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 3 χιλ. χρόνια. Πιστεύεται ότι κατάγεται από την Αιθιοπία και μέσω των Αράβων των Ελλήνων και των Ρωμαίων διαδόθηκε σ όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία είναι μέσα στις 10 πρώτες χώρες στο κόσμο στην παραγωγή αγκινάρας. Καλλιεργείται κυρίως στην περιφέρειά της Σμύρνης όπου μάλιστα στα Βουρλά (URLA) διοργανώνεται κάτ’ έτος το ιδιαίτερα δημοφιλές Φεστιβάλ Αγκινάρας, που φέτος διεξάγεται αυτές τις μέρες 25-27 Απριλίου.

Μαγειρεύονται συνήθως με ελαιόλαδο, παραλλαγή είναι και η δική μας συνταγή «Αγκινάρα αλα Πολίτα» (του διάσημου μάγειρά Τσελεμεντέ, που τις «πάντρεψε» με πατάτες και καρότα) και η “Αγκινάρα αλα Ρομάνα”, όπου οι Ιταλοί πρόσθεσαν φρυγανιά και πολλά μυρωδικά χόρτα.

Ζητήσαμε από τη φίλη Σεχέρ, που είναι πολύ γνωστή στην Λέσβο, και μας έστειλε τη Συνταγή KıymalıEnginarDolması - Αγκινάρες με κιμά που την συνηθίζουν στην Σμύρνη.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ : 7-8 καθαρισμένες φρέσκιες η καταψυγμένες αγκινάρες, χυμό ενός λεμονιού, 200 γραμμ. κιμά, 2 ντομάτες, 1 κρεμμύδι, αλάτι πιπέρι και κόκκινο (τσίλι) κα λίγο βούτυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ξεκινάτε με τον κιμά που τον σοτάρετέ στη κατσαρόλα αρχικά ΄με λίγο νερό και μετά βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το βούτυρο να ψηθεί λίγο. Μετά προσθέστε και τι ψιλοκομμένες ντομάτες τα μπαχαρικά μαγειρεύετε λίγο ακόμα και το αποσύρετε απ’ την φωτιά. Αφού πλύνετε τις αγκινάρες τις τρίβετε με λεμόνι και από τις δύο πλευρές και τις στρώνετε σε ταψί. Γεμίζετε με το μείγμα κιμά ομοιόμορφα τις κούπες και πάνω στρώνετε προαιρετικά φέτες από ντομάτα, πιπεριά ή και τυρί. Σ' ένα μπολ διαλύετε σε λίγο νερό 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας, 3 κ.σ. ελαιόλαδο κα περιχύστε τις αγκινάρες. Προσθέστε και λίγο νερό, να μην σκεπάζει τις αγκινάρες και τις ψήνετε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey