Οι εξ ανατολών ... γείτονες

29/07/2014 - 14:09

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 15 Αυγούστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 15 Αυγούστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης εκδήλωσε την επιθυμία και την πρόθεση να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά, για πέμπτη φορά αφότου αναστηλώθηκε το μνημείο και επέτρεψαν οι Τούρκοι, ακόμα και αν παραστεί λίγος κόσμος. Πάντως, όπως δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο, χρόνο με το χρόνο ολοένα και αυξάνει ο αριθμός των επισκεπτών της δυσπρόσιτης Μονής. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες τού 2014 επισκέφθηκαν το μοναστήρι 112.700 τουρίστες (20.200 ξένοι και 92.500 ντόπιοι).

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές


Μολονότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου, οι Τούρκοι υπήκοοι, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, μπορούν εδώ και μέρες να ψηφίζουν σε 52 σημεία εισόδου, λιμάνια, αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και το Τελωνείο του γειτονικού μας Αϊβαλιού.

Αυτό γίνεται για να διευκολυνθούν όσοι έρχονται για τις θερινές τους διακοπές και είναι μακριά απ’ τον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι ή πρόκειται να αναχωρήσουν πριν τις 10 Αυγούστου. Ανάλογη διευκόλυνση θα γίνει, αν υπάρξει β΄ γύρος εκλογών, στις 24 Αυγούστου.

Στις εκλογές αυτές, που για πρώτη φορά στην ιστορία γίνονται με καθολική ψηφοφορία, δύο ισλαμιστές και ένας Κούρδος ρίχνονται στη μάχη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέση όπου πρώτος αναδείχθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Πριν από δυο - τρία χρόνια, κανένας δε θα πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Δηλαδή, στη χώρα τού Κεμάλ, κανείς από τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας δεν είναι κεμαλιστής!

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στηρίζει, ως γνωστόν, τον πανίσχυρο νυν πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία πορεύεται κατακερματισμένη την τελευταία δεκαετία, «κατεβάζουν» από κοινού τον τέως γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και διανοούμενο γνωστό για τις απόψεις του περί αναγκαίας προσέγγισης Χριστιανισμού και Ισλάμ, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Και, το κουρδικό πολιτικό κίνημα - ό,τι έχει απομείνει από αυτό - στηρίζει τον τέως δήμαρχο Ντιγιάρμπακιρ και ηγέτη του κουρδικού BDP, Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νικητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ερντογάν.

Αυτή η εξέλιξη - προδιαγεγραμμένη για πολλούς εντός και εκτός Τουρκίας - θα σημάνει τη σταδιακή μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία και την ταύτιση της πολιτειακής ηγεσίας με την πολιτική. Το 1923, ο Κεμάλ σηματοδότησε τη μετάβαση από το σουλτανάτο στη σύγχρονη κοσμική Τουρκία. Μένει να δούμε αν το 2014 ο Ερντογάν θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση από τη σύγχρονη κοσμική Τουρκία σε ένα σύγχρονο «σουλτανάτο», όπως επισημαίνουν πολλοί διεθνείς αναλυτές.

Λύνει τη σιωπή του ο τέως δήμαρχος Αϊβαλιού


Ο Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, επί δύο συνεχείς θητείες δήμαρχος Αϊβαλιού, απ’ τις αρχές του έτους, αφότου το κόμμα του, το κεμαλικό CHP, έδωσε το χρίσμα στο σημερινό δήμαρχο, Ραχμί Γκεντσέρ, απέφευγε κάθε δημοσιότητα, ούτε πήρε θέση στις εκλογές που μεσολάβησαν στις 30 Μαρτίου.

Φαίνεται όμως πως η νέα δημοτική αρχή στο Αϊβαλί δε βρήκε ακόμη το δρόμο της, είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω των αναφυόμενων οικονομικών προβλημάτων, είτε λόγω της συνένωσης που αναγκαστικά επήλθε με τους όμορους δήμους (Κουτσούκκιοϊ και Αλτίνοβα). Έτσι οι εύκολες δικαιολογίες και οι ψίθυροι περί «καμμένης γης» (όπως άλλωστε συμβαίνει και σε μας) δίνουν και παίρνουν. Επειδή συχνά οι φήμες εμπλέκουν και το όνομα του απελθόντος δημάρχου, την περασμένη βδομάδα ο Τουρκοζέν έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε στα της δημοτικής αρχής, αλλά και στα όσα οι φήμες τού προσάπτουν. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα οικονομικά του Δήμου, όπως τα παρέδωσε και ζήτησε να ελεγχθούν ανάλογα και οι διαχειρίσεις των δήμων που συνενώθηκαν.

Ακόμη διέψευσε τις φήμες που τον θέλουν να ζει πολυτελώς το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνη, όπου μάλιστα φέρεται να χτίζει και ξενοδοχείο! Χαρακτηριστικά επέδειξε το διαβατήριό του, απ’ το οποίο προκύπτει ότι έχει να έλθει στο νησί τρία χρόνια! Ανέφερε ακόμη ότι αφότου πήρε τη σύνταξή του, λόγω των σπουδών των παιδιών του στη Σμύρνη, συχνά και για οικονομικούς λόγους, αναγκάζεται να μένει όλη η οικογένεια εκεί.

Τέλος, διατύπωσε και παράπονα προς τη σημερινή δημοτική αρχή για κάποιο λάθος που συνέβη από άγνοιά του με τραπεζικό του λογαριασμό, για το οποίο επιλήφθηκε την επόμενη ημέρα. Παρ’ όλο που η Δημαρχία γνώριζε ακριβώς τι συνέβη, χαρακτήρισε τη σχετική ανακοίνωση «χλιαρή» και αυτό έδωσε τροφή σε ανυπόστατους σε βάρος του σχολιασμούς. Δυστυχώς, όσοι ασχολούνται με τα «κοινά», δεν ησυχάζουν ποτέ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey