Οι εξ ανατολών... γείτονες

15/01/2013 - 16:36

Στο «Φουάρ» της Σμύρνης, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης, διοργανώνονται τις αμέσως προσεχείς ημέρες δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Ενδιαφέρουσες κλαδικές εμπορικές εκθέσεις στη Σμύρνη
Στο «Φουάρ» της Σμύρνης, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης, διοργανώνονται τις αμέσως προσεχείς ημέρες δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Η πρώτη, από 1ης έως 4 Φεβρουαρίου, η «Jewex Wedding Ring, Gold & Silver Ornaments, Jewellery» που αφορά γενικά το κόσμημα (χρυσός, ασήμι, πετράδια κ.ά.) και ιδιαίτερα τα κοσμήματα γάμου. Η δεύτερη, από 13 έως 16 Φεβρουαρίου. «Wedding Fashion İzmir 2013», που αφορά ενδυμασία γάμου, νυφικά, γαμπριάτικα, βραδινές τουαλέτες και λοιπά συναφή αξεσουάρ. Ο χαρακτήρας και ο σκοπός της έκθεσης είναι καθαρά εμπορικός, με εξαγωγικούς στόχους. Φέτος συμμετέχουν 14 ξένες χώρες, ενώ εκθέτουν τα προϊόντα τους συνολικά 188 εμπορικές φίρμες. Η έκθεση αυτή είναι η μοναδική εξειδικευμένη στην Τουρκία και κατατάσσεται ως η τρίτη πιο ενδιαφέρουσα στο είδος της στην Ευρώπη.



Απορρίφθηκε η νέα δόμηση στο νησάκι του Άι-Γιάννη στ’ Αϊβαλί
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αϊβαλιού απέρριψε ομόφωνα την αίτηση εταιρείας που θέλει να εκμεταλλευθεί τμήμα απ’ το νησάκι του Άι-Γιάννη (Ταβούκ αντασί το λένε σήμερα) για να γίνουν μόνιμες εγκαταστάσεις (προβλήτα, καφετέρια-εστιατόριο κ.λπ.) που θα εξυπηρετούν τον ημερήσιο κυρίως τουρισμό. Απ’ το Δήμο ανακοινώθηκε ότι έτσι κι αλλιώς, για να γίνουν τα έργα που ζήτησε η εταιρεία, θα έπρεπε να υπάρξουν γνωμοδοτήσεις-εγκρίσεις και από 13 άλλους κρατικούς φορείς, που είναι απίθανο να εξασφάλιζαν. Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής, που ανησυχούν για τη συνεχή εμπορευματοποίηση του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος του κόλπου του Αϊβαλιού. Πάντως οι αναστηλωτικές εργασίες στο ερειπωμένο μοναστήρι που υπήρχε απ’ τα χρόνια των Ελλήνων στο νησάκι, θα συνεχιστούν.



Τεχνητοί ύφαλοι στον Αδραμυττινό Κόλπο
Μετά το Αλτίνολούκ, και ο γειτονικός Δήμος τού Γκιούρε δημιουργεί τεχνητό ύφαλο στον κόλπο του Αδραμυττίου, με σκοπό να ενισχύσει την αλιεία της περιοχής. Την περασμένη βδομάδα άρχισε η τοποθέτηση σε βάθος 17 έως 27 μέτρων των τσιμεντένιων ογκόλιθων (μπλόκια) σε ομάδες των 12 τεμαχίων. Συνολικά θα ρίξουν στη θάλασσα 1.080 μπλόκια. Με βάση τις μελέτες που έγιναν, ο τεχνητός ύφαλος αφενός θα προστατέψει τις ακτές και αφετέρου θα λειτουργήσει ως χώρος αναπαραγωγής των ψαριών.

Η υφαντική στη αρχαία Άσσο
Η αρχαιολογική έρευνα, με βάση αντικείμενα που βρέθηκαν επιφανειακά κοντά στο αρχαίο θέατρο της Άσσου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκεί λειτουργούσαν 2.500 χρόνια πριν πολλά εργαστήρια υφαντικής. Τα πέτρινα αυτά εργαλεία υφαντικής (στρογγυλού ή κυβικού σχήματος) ήταν τα βαρίδια που χρησιμοποιούσαν οι κάθετοι αργαλειοί, που εφηύρε ο άνθρωπος απ’ την έκτη χιλιετηρίδα προ Χριστού. Η εδαφική διαμόρφωση στη νότια Τρωάδα είναι τέτοια, που ευνοεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (αιγοπρόβατα και βοοειδή), γι’ αυτό και σε αρχαία νομίσματα που βρίσκονται στην Άσσο, υπάρχει συνήθως χαραγμένο το κεφάλι βοδιού. Η παράδοση στην υφαντική συνεχίζεται και σήμερα, αφού στην περιοχή είναι φημισμένα τα χαλιά τού Αϊβατζίκ, αλλά και τα τυριά τού Εζινέ, οι πρώτες ύλες των οποίων εξασφαλίζονται απ’ την τοπική κτηνοτροφία.



Διαλυτήρια πλοίων στο Αλί Αγά
Στο γειτονικό μας Αλί Αγά δραστηριοποιούνται 21 συνολικά εταιρείες στο διαλυτήριο πλοίων που υπάρχει εκεί, το οποίο είναι και το μοναδικό της Τουρκίας. Η γενικευμένη παγκόσμια οικονομική κρίση αύξησε θεαματικά τις εργασίες, αφού κατά το 2012 συγκεντρώθηκαν απ’ τη διάλυση των 282 πλοίων, 927 χιλ. τόνοι ακατέργαστο μέταλλο (σκραπ), έναντι 653 χιλ. τόνων το 2011.

Οι Αρχές ισχυρίζονται ότι το διαλυτήριο του Αλί Αγά πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, έναντι των ανταγωνισμού που δέχεται από χώρες της Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές) και γι’ αυτό εκτιμούν ότι η δουλειά σταδιακά θα αυξάνεται. Μάλιστα, εντοπίστηκε κι ένας άλλος κατάλληλος χώρος, κοντά στη Σινώπη, για να λειτουργήσει εκεί κι ένα δεύτερο διαλυτήριο πλοίων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στη Μαύρη Θάλασσα και να μην αναγκάζονται τα σαπιοκάραβα να διαπλέουν το Βόσπορο, εγκυμονώντας κινδύνους στη ναυσιπλοΐα των στενών.

Ναυαρχίδα του τουρισμού η αρχαία Έφεσος
Τα «σκήπτρα» του τουρισμού στα απέναντί μας παράλια κρατά σταθερά ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου, αν κρίνει κανείς απ’ τα εισιτήρια που κόπηκαν και τα χρήματα που εισέρρευσαν στα ταμεία. Απ’ την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων τού 2012 προκύπτει ότι την Έφεσο επισκέφθηκαν 1.889.231 επισκέπτες, που απέφεραν έσοδα 9.338.450 λιρών! Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών, καθόσον σημειώθηκε αύξηση 12% σε σχέση με πέρσι και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης στον παγκόσμιο τουρισμό. Συγκριτικά αναφέρεται ότι την ίδια περίοδο οι επισκέπτες της Ακρόπολης της Περγάμου ήταν 274.300. Ο μαζικός τουρισμός της Εφέσου στηρίζεται κυρίως στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι τού Κουσάντασι.



Ο Εκρέμ Ντεμιρτάς ξανά υποψήφιος για το Επιμελητήριο Σμύρνης
Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε πρόσφατη διάταξη νόμου βάσει της οποίας δε θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι ξανά όσοι είχαν διατελέσει επί δυο θητείες πρόεδροι επιμελητηρίων. Έτσι, ο μέχρι τώρα και επί σειρά ετών πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, θα εκθέσει και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Φεβρουαρίου 2013.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε το δραστήριο και πολύ γνωστό και στη Λέσβο πρόεδρο, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Σμύρνης τα τελευταία 21 χρόνια. Όπως δήλωσε προχθές, κεντρικός στόχος της δράσης του (εφόσον επανεκλεγεί, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από όλους) θα είναι η ένταση της προσπάθειας ώστε να κερδίσει η Σμύρνη τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης «EXPO 2020», που θα συμβάλει αποφασιστικά στη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης και την κατάταξή της ανάμεσα στις μητροπόλεις του κόσμου.

Επιστροφή κοινοτικής περιουσίας στην Πόλη
Με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, επιστρέφονται σε εφαρμογή του άρθρου 11 του σχετικού βακουφικού νόμου ορισμένα ακίνητα, που είχαν αυθαίρετα καταπατηθεί και διεκδίκησαν οι ομογενειακές κοινότητες ή τα εκκλησιαστικά ιδρύματα των Ρωμιών της Πόλης, στη Χάλκη, στο Καντίκιοϊ και στο Μεγάλο Ρεύμα. Σημαντικότερη θεωρείται η επιστροφή στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης (όπου και η Θεολογική Σχολή) του λόφου της Ελπίδας με τα 190 στρέμματα δασυλλίου γύρω από τη Μονή, τα οποία η ίδια είχε δενδροφυτεύσει πριν της αφαιρεθούν.

Στο χώρο αυτό συμπεριλαμβάνεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (11ος αιώνας) και το κοιμητήριο όπου βρίσκονται και τάφοι πατριαρχών. Σε περίπτωση κατά την οποία θα υλοποιηθούν οι κατά καιρούς υποσχέσεις της Άγκυρας και δοθεί τελικά η άδεια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, την οποία φιλοξενούσε η Ι.Μ. Αγίας Τριάδος από το 1844 μέχρι και το 1971, ο χώρος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey