Σαν σήμερα, ο εγκέλαδος γκρέμιζε το πετρόχτιστο γραφικό χωριό και σήμαινε μία ατέλειωτη ταλαιπωρία για τους σεισμόπληκτους κατοίκους του

Βρίσα: ένας χρόνος μετά

12/06/2018 - 13:45 Ενημερώθηκε 12/06/2018 - 14:01

Ήταν σαν σήμερα, έναν χρόνο πριν, όταν το ξύπνημα του Εγκέλαδου, έμελλε να γράψει μία ανείπωτη τραγωδία στη Βρίσα και να αλλάξει έκτοτε τη ζωή εκατοντάδων κατοίκων του χωριού, που από τη μία στιγμή στην άλλη, είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Το ρολόι της Δευτέρας της 12ης Ιούνη του 2017, έγραφε 15:28 όταν η γη σείστηκε από το σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Στη Μυτιλήνη ο σεισμός άφησε πίσω του μικροζημιές και έβγαλε τον κόσμο στο δρόμο. Λίγη ώρα αργότερα όμως, έγινε γνωστό πως το νότιο κομμάτι του νησιού, είχε υποστεί μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία του, αναγκάζοντας εκατοντάδες συμπολίτες μας να μείνουν άστεγοι. Μία από αυτούς, η 43χρονη Ελένη Πετιναριά, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του αγρότη Γιώργου Βαλελή έχασε τη ζωή της στα συντρίμμια του σπιτιού της.

 Έναν χρόνο μετά, οι πληγές του σεισμού ιδίως στη Βρίσα, είναι ακόμα ανοιχτές. Ο κρατικός μηχανισμός, με όλη τη χαρακτηριστική δυσλειτουργία του, διέψευσε τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και απόδειξη είναι ότι σήμερα από τα 280 χαρακτηρισμένα «κόκκινα» σπίτια, έχουν κατεδαφιστεί μόλις τα 80. Τα χρήματα για την οικοσκευή δεν έχουν ακόμα αποδοθεί, τα οκτώ «κόκκινα» σχολεία δεν προβλέπεται να αποκατασταθούν σύντομα ενώ ακόμα και οι διαδικασίες αναγνώρισης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ένας χρόνος από τον σεισμό, ανέδειξε πλείστες περιπτώσεις γραφειοκρατικής τρέλας, ανικανότητας, μέχρι και μισανθρωπιάς. Με αποκορύφωμα τις κομματικές κόντρες επάνω στον πόνο των πολιτών για το ποιος θα έπρεπε να κάνει κάτι, τις απανωτές διαψεύσεις του Υπουργείου Υποδομών περί της «άμεσης ανταπόκρισής του», ως και την περιπέτεια των δωρεών προς τους σεισμοπαθείς από την Αυστραλία. Που η Μητρόπολη Μυτιλήνης με κυνική ομολογία αρκετούς μήνες μετά το σάλο που προκλήθηκε για τα κάτι λιγότερο από 150.000 δολάρια που προορίζονταν για τους Βρισαγώτες, παραδέχτηκε πως τα διέθεσε(;) προς αποκατάσταση των… ναών της!

Ο σεισμός κατάφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στο γραφικό χωριό της Βρίσας , με το 80% των σπιτιών του να καταρρέουν σαν χάρτινα και να αφήνουν πίσω τους εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου. Η εικόνα του ισοπεδωμένου χωριού, κάνει ως και σήμερα να μοιάζει με θαύμα το γεγονός πως σκοτώθηκε μόλις ένας και  κάποιοι απλά τραυματίστηκαν. Η τύχη στην μεγάλη ατυχία των κατοίκων της Βρίσας, όπως αποτυπωνόταν και από τα ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας, ήταν ότι μεγάλο μέρος των μόνιμων κατοίκων του χωριού, διαμένουν τους θερινούς μήνες στα Βατερά. Τα στοιχεία του σεισμού τώρα, έδειχναν ένταση 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο νότια του Πλωμαρίου, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Λέσβου και της Χίου. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χλμ. και η δόνηση επιφανειακή προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές εκτός της Βρίσας και στο Λισβόρι, στο Ακράσι, στα Βασιλικά, στον Πολιχνίτο και στο Πλωμάρι και τα χωριά του. 

Το προβλήματα δεν έχουν τελειωμό

Σήμερα έναν χρόνο μετά, η δέσμευση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη περί ανοικοδόμησης της Βρίσας, προκαλεί θυμηδία, όταν ακόμα δεν έχει δοθεί στους σεισμόπληκτους ούτε το επίδομα οικοσκευής. Ενώ από τα 42 εκ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για την αποκατάσταση των ζημιών, έχει απορροφηθεί ως σήμερα μόλις μισό εκατομμύριο! Το οδοιπορικό της Μυρσίνης Τζινέλλη για την ΕΡΤ στη Βρίσα, έναν χρόνο μετά την καταστροφή, αποτυπώνει χαρακτηριστικά το σήμερα. Οι κάτοικοι ζητούν καταταλαιπωρημένοι ακόμα για να γίνει το αυτονόητο, ζητούν πια «fast track» διαδικασίες από την πολιτεία για το χωριό τους. Όπως είπε στην ΕΡα Αιγαίου ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας, προβλήματα θα σημειωθούν και στην αποκομιδή των μπαζών,  αφού ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί για το δίμηνο που πέρασε και διεμήνυσε στο δήμο ότι θα σταματήσει τη διαδικασία! Παράπονα εκφράζονται από τους κατοίκους και για τις προτεραιότητες του εργολάβου στο μάζεμα των μπαζών. Ενώ από άλλους επανέρχεται το αίτημα να μπορέσουν να χτίσουν και στα Βατερά με το 80% της επιδότησης και όχι με το 40% που ισχύει σήμερα και ευελπιστούν σε μελλοντική αλλαγή του σχετικού νόμου.

Από το ΣτΕ τώρα, αναμένεται απόφαση έκδοσης ΠΔ για την κατά παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης ανακατασκευή των «κόκκινων» κτιρίων, προκειμένου ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει πόσα τετραγωνικά μέτρα σπιτιού μπορεί να χτίσει. Μετά τον χαρακτηρισμό του χωριού ως παραδοσιακού οικισμού, ο συντελεστής δόμησης είναι μικρότερος  και αν το ανώτατο δικαστήριο αποφασίσει αρνητικά θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για την ιστορία τώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα έχουν συνταχθεί 317 ΠΑΕΕΚ από τα οποία 250 έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες τους, ενώ τα υπόλοιπα εκκρεμούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με το ερώτημα του χαρακτηρισμού ως διατηρητέα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey