Μετά από μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της Λέσβου αστυνομική έρευνα, σχηματίστηκε η δικογραφία για 26 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, στα θλιβερά επεισόδια της «πλατείας Σαπφούς»

Τους… «πρόδωσε» το facebook!

10/11/2018 - 18:54

Μετά από επτά περίπου μήνες κι αφού προηγήθηκε μία άνευ προηγουμένου έρευνα για τα δεδομένα της Λέσβου και στην οποία συνέδραμε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «ανιχνεύοντας» όχι μόνο τις τηλεφωνικές κλήσεις των υπόπτων, αλλά και την γενικότερη δραστηριότητά τους στα social media, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, ανακοίνωσε χθες την ταυτοποίηση της εμπλοκής 26 συνολικά ατόμων, στα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πλατεία Σαπφούς εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, κατά τη «μαύρη νύχτα» της 22ης Απριλίου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε τώρα δεν… αστειεύεται, όσο αστεία τουλάχιστον φαίνεται να παίρνουν ως σήμερα κάποιοι τον αποκρουστικό «δημόσιο» λόγο ακατάσχετης κινδυνολογίας που αναπαράγουν στα κοινωνικά δίκτυα για το «προσφυγικό», αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτός είναι ικανός να προκαλέσει και στην τοπική κοινωνία και στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Και αυτή η παρατήρηση δεν γράφεται τυχαία: Διότι όπως προκύπτει από την έρευνα, κάποιοι εξ αυτών που λειτουργούν στα παραπάνω πρότυπα -κατά κύριο λόγο στο facebook που φαίνεται ότι τους… «πρόδωσε» - ταυτοποιήθηκαν μεταξύ των 26 που είτε ώθησαν, είτε έφτασαν οι ίδιοι στο σημείο στο να εκσφενδονίσουν πέτρες κατά των μεταναστών το βράδυ εκείνο στην πλατεία Σαπφούς. Για να αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες ενώπιον του Ανακριτή, για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά κάποιοι από τους 26 και κακουργηματικού.

Ειπώθηκαν, γράφτηκαν και σχολιάστηκαν πολλά για τα όσα έγιναν και δεν έγιναν εκείνο το βράδυ της 22ης Απριλίου, στη συγκέντρωση -κάτι παραπάνω από- 300 Μυτιληνιών στην πλατεία Σαπφούς. Εκείνο όμως που είχε πληγώσει εξίσου βαθιά με τα ίδια τα επεισόδια, ήταν η γενίκευση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα των πράξεων κάποιων, χαρακτηρίζοντας ως «φασίστες», τους κατοίκους ενός ολόκληρου νησιού.

Το εκρηκτικό κλίμα της «κατάληψης» και της «σημαίας»

Θυμίζοντας τώρα λίγο το τι έγινε τότε, θα πρέπει να πούμε πως η συγκέντρωση, είχε χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας για τα αδιέξοδα του «προσφυγικού» στο νησί, που έχει προκαλέσει δεδομένη κόπωση στην τοπική κοινωνία, που δεν βλέπει πολιτικές κινήσεις στην κατεύθυνση ουσιαστικής βελτίωσης της υπόθεσης. Τα φαινομενικά ωστόσο -εν μέσω δικαιολογημένης αγανάκτησης του κόσμου- αθώα «νοήματα» που γνωστοί κύκλοι επέβαλλαν (διαδικτυακά) σε αυτή τη διαμαρτυρία, καλώντας τον κόσμο να παρευρίσκεται μαζικά κάθε Κυριακή κατά την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας στο παλιό λιμεναρχείο (παραπλεύρως της πλατείας Σαπφούς), καλλιεργώντας μία αίσθηση ότι αυτή κατά κάποιο τρόπο «κινδύνευε», άρχισαν να μυρίζουν μπαρούτι από την ατυχή συγκυρία της ταυτόχρονης «κατάληψης» της πλατείας από πρόσφυγες και μετανάστες. Καθώς ήταν φανερό -και πριν το επιβεβαιώσει η αστυνομική έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα- πως εκείνη την Κυριακή του Απρίλη, κάποιοι βρήκαν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση στο κέντρο της πόλης, ευκαιρία να διατρανώσουν κάτι… άλλο, στιγματίζοντας μία ολόκληρη κοινωνία. Αφού νωρίτερα ήταν δημοσίως αναρτημένα κάποια περίεργα ανοιχτά καλέσματα στο διαδίκτυο, στην πρωτοβουλία «εκκένωσης» της πλατείας από τους πρόσφυγες και μετανάστες, προφανώς με την… ανά χείρας αξιολόγηση του νόμου.

Η δικογραφία

Για την Αστυνομία όμως, τα πρωτοφανή εκείνα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, δεν μπορούσαν να μείνουν καλυμμένα υπό το μανδύα της -έως και- αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας για τα αδιέξοδα του προσφυγικού. Και η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από επτάμηνη έρευνα, τόσο κατά την αστυνομική προανάκριση όσο και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από σχετικές παραγγελίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, περιλαμβάνει αδικήματα πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα. Και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Το facebook ως «μίτος της… Αριάδνης»

Για να φτάσει τώρα η Αστυνομία στην ταυτοποίηση εκείνων των 26, που θα κληθούν να υπερασπιστούν από τις παραπάνω κατηγορίες, επιστράτευσε υπηρεσίες της που μέχρι σήμερα ομολογουμένως δεν έχουν δραστηριοποιηθεί για τη διακρίβωση έκνομων ενεργειών στο νησί. Με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδος) και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να «σκανάρουν» για μεγάλο διάστημα την «κοινωνική» δραστηριότητα των υπόπτων για τα επεισόδια στον πραγματικό αλλά και στον διαδικτυακό κόσμο, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό από βίντεο. Αξιολογώντας υλικό του facebook, ως και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπόπτων. Εξάλλου στη δικογραφία, οι τελικοί 26 κατηγορούμενοι της δικογραφίας, προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί αυτουργοί, είτε ως ηθικοί, για την υποκίνηση δηλαδή εκ μέρους των δευτέρων, των επεισοδίων σε προγενέστερο χρόνο.

 

Η ανακοίνωση με την οπτική της Αστυνομίας για τα επεισόδια

Σύμφωνα τώρα με την σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, που δείχνει την προσέγγιση της Αστυνομίας για τα γεγονότα, εκείνο το βράδυ «150 περίπου από τα άτομα που βρέθηκαν στην πλατεία, κάποια εκ των οποίων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προσέγγισαν με απειλητικές διαθέσεις αλλοδαπούς, που ευρίσκοντο σε καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με απώτερο σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους. Ακολούθως ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης (23 Απριλίου 2018), με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey