Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας στο Πλωμάρι

12/11/2018 - 13:56

Με λαμπρότητα, παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φώτη Κουβέλη πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πλωμάρι, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας, που πολέμησαν κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού μας κατά του Τουρκικού ζυγού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», αποδίδοντας μετά από 106 χρόνια την οφειλόμενη τιμή στο στρατιωτικό σώμα της Λεσβιακής Φάλαγγας.

Συγκεκριμένα στις 10:00 το πρωί, ετελέσθη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών του τόπου. Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που κοσμεί την παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου και αναγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, έπειτα από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και του Προέδρου Ξενοφών Μαυραγάνη και φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Γιώργος Κατσαρός.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Σπύρος Γαληνός, είπε μεταξύ άλλων:

“ Το 1912, ο Πλωμαρίτης ομογενής Ευστράτιος Αθανασιάδης, ανακοινώνει από την Νέα Υόρκη την δημιουργία της Λεσβιακής Φάλαγγας. Ένα σώμα ένστολο, εξοπλισμένο με όπλα και πολεμοφόδια, γυμνασμένο, δομημένο σε λόχο και πανέτοιμο να πολεμήσει. Ένα σώμα αποτελούμενο από εθελοντές, που θα υποστηρίζονταν οικονομικά και υλικά από Λέσβιους της ομογένειας με το όραμα να συνδράμει στην απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Λέσβου, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το όραμα του Αθανασιάδη, της εννιαμελούς επιτροπής, που δημιούργησε και στήριξε τη Λεσβιακή φάλαγγα και των 210 εθελοντών ήταν να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη από τον Οθωμανικό ζυγό. Να εξαφανίσουν την τυραννική διοίκηση και την καταπίεση, που τους ανάγκασε να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς και να ζήσουν μακριά από το νησί της καρδιάς τους. Το Νοέμβριο του 1912, οι 210 εθελοντές της Λεσβιακής φάλαγγας ξεκίνησαν από την άλλη άκρη της γης με έναν όρκο στα χείλη. Να ελευθερώσουν τη πατρίδα τους ή να πεθάνουν προσπαθώντας! . Πρόσφεραν με αυτό τον τρόπο εθελοντικά την ίδια τους τη ζωή στην πατρίδα για να μπορέσει να ελευθερωθεί από τα δεσμά της και να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα.

Αναμφίβολα το Πλωμάρι και οι Πλωμαρίτες της διασποράς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση του νησιού μας. Το ανήσυχο ελεύθερο και πάντα ανυπόταχτο πνεύμα τους, έφερε εδώ τον Ναύαρχο Κουντουριώτη και τον ετοιμοπόλεμο λόχο των εθελοντών, που έδωσαν τη μάχη του Κλαπάδου και παρέμειναν εδώ βοηθώντας τη Λέσβο και τους πολίτες της σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο. Τιμώντας λοιπόν την προσφορά των απλών εθελοντών αλλά και του οραματιστή και πατριώτη Ευστράτιου Αθανασιάδη, εγκαθιστούμε στο Πλωμάρι αυτή την αναθηματική πλάκα, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης κ. Γιώργος Κατσαρός με την χρηματοδότηση και εποπτεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έπειτα από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και τη σχετική έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκα - Κυριαζή.   

Σήμερα, τιμούμε τόσο την υπέρτατη αυτή μορφή εθελοντισμού αλλά και τον πραγματικό πηγαίο πατριωτισμό. Τον πατριωτισμό, που τιμά τη σημαία, τιμά την πατρίδα και τιμά όλες τις αξίες που διαμορφώνουν την Ελληνική μας ταυτότητα. Την αγάπη για την πατρίδα που οδηγεί στην υπέρτατη θυσία και όχι τον βολικό πατριωτισμό του καναπέ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Την αγάπη για την πατρίδα που δεν διχάζει, δεν σπέρνει το μίσος, αλλά μας ενώνει βαθιά όλους και μας οδηγεί ως έθνος να κάνουμε θαύματα. 

Η αναθηματική αυτή πλάκα έχει χρώμα λευκό για την αγνότητα της ψυχής των εθελοντών της Λεσβιακής Φάλαγγας. Το σχήμα της μας φέρνει στο μυαλό ένα παντοτινά αναμμένο κερί, που θα καίει στους αιώνες για τη μνήμη των συμπατριωτών μας ενώ οι δάφνες στη βάση είναι η φλόγα στις καρδιές όλων των εθελοντών στρατιωτών. Το μνημείο αυτό βρίσκεται εδώ για να τιμήσει τους Λέσβιους ήρωες και για να θυμίζει σε εμάς και τις επόμενες γενιές να ακολουθούμε το δικό τους παράδειγμα και να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας. Είναι εδώ για να μας θυμίζει πάντα τα ονόματα των ηρώων, τις πράξεις τους και το ηθικό χρέος, που έχουμε ενάντια σε όσους προσπαθούν να τις καπηλευτούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κυριάκο Πετρέλλη, την κα Κωνσταντίνα Βάκα καθώς και τα μέλη της Λέσχης Πλωμαρίου για αυτή την πρωτοβουλία. Εύχομαι το Πλωμάρι να συνεχίσει να πρωτοστατεί σε όλους τους πραγματικούς πατριωτικούς αγώνες και η νέα γενιά να παίρνει το σωστό παράδειγμα από την ιστορία μας”.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Ξενοφών Μαυραγάνης, παρουσίασε το ιστορικό πλάισιο και το ρόλο της Λεσβιακής Φάλαγγας στην απελευθέρωση της Λέσβου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το μνημείο αυτό που αναγέρθηκε στο Πλωμάρι, αποτελεί την ελάχιστη τιμή στους ένδοξους προγόνους μας.

Μετά την κατάθεση στεφανιών, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Βάκκα – Κυριαζή με τίτλο «Λεσβιακή Φάλαγγα, στο παραδοσιακό καφενείο «Αθανασειάδειο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey