Οι ανεμογεννήτριες σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο επανέρχονται...

Οι ανεμογεννήτριες σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο επανέρχονται...

08/03/2019 - 16:26

Δύο εμβληματικά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και των διασυνδέσεων στο Αιγαίο έρχονται τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην «πράσινη» παραγωγή ενέργειας και την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει προσυπογράψει η χώρα μας.

Πρόκειται για τα έργα «Aegean Project» της Eunice Energy Group στο Νότιο Αιγαίο και «Αιγαία Ζεύξη» στο Βόρειο Αιγαίο της εταιρείας Ρόκας που αφορούν συνδυαστικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 1280 μεγαβάτ σε νησιά και βραχονησίδες - αν και η ισχύς τουλάχιστον της «Αιγαίας Ζεύξης» επανεξετάζεται υπό το φώς των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Μια παλιά ιστορία

Το έργο «Αιγαίο Ζεύξη» της Ρόκας έχει λάβει άδεια παραγωγής από το 2010 και έκτοτε, εξαιτίας και της κρίσης η διαδικασία ωρίμανσής του «πάγωσε». Το έργο που έχει αδειοδοτηθεί περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα καθώς και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 706 μεγαβάτ στα τρία νησιά. Η ιστορία αυτή είχε απασχολήσει πριν από χρόνια την κοινή γνώμη των νησιών μας, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της εταιρείας και εκπροσώπων φορέων και πολιτικών παραγόντων στα θεσμικά όργανα των αυτοδιοικητικών φορέων που συζητήθηκαν για τις προβλεπόμενες γνωματεύσεις οι προτάσεις των επενδυτών. Μάλιστα τότε οι αντιδράσεις είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα, πρωτοστατούντων των σημερινών τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά η συνέχεια λόγω και της κρίσης πάγωσε την όλη υπόθεση, η οποία φαίνεται έμεινε «εν υπνώσει» αναμένοντας καλύτερες μέρες για τέτοιες επενδύσεις. Κύκλοι της εταιρίας πάντως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο πλαίσιο της συνολικής επαναδραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά, το έργο επανεξετάζεται. Παράλληλα τίθεται στη βάση των νέων εξελίξεων στην αγορά, εξελίξεις που σχετίζονται αφενός με την δραστηριοποίηση του ΑΔΜΗΕ στην κατασκευή των νησιωτικών διασυνδέσεων και αφετέρου με την τεχνολογία των ανεμογεννητριών που έχει σημειώσει άλματα. Κάτι άλλωστε που είναι αναμενόμενο και δεν εκπλήσσει τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν είναι γνωστό ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις κάθε άλλο παρά στάσιμες μένουν, σε έναν τομέα που η καινοτομία πρωταγωνιστεί.

Περιμένουν τις υπηρεσίες

Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές το ενδιαφέρον της εταιρείας για το έργο «Αιγαία Ζεύξη» ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, παρά τη στασιμότητα μιας δεκαετίας σχεδόν που τα πράγματα έμειναν «παγωμένα», ενώ ακόμη περιμένουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις από συγκεκριμένες υπηρεσίες που εμπλέκονται για την έγκριση της ΜΠΕ, έτσι ώστε να πάρει η επένδυση το «πράσινο φως» για τα περαιτέρω. Το βέβαιο είναι ότι και αυτή η επένδυση βρίσκεται ...βραχυκυκλωμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που κρατά καθηλωμένες μια σειρά επενδύσεων στη χώρα μας, παρά τις τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Το έργο της «Αιγαία Ζεύξη» αν τελικά προχωρήσει, ανοίγει και το δρόμο της διασύνδεσης των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ότι έχει σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια και στη Λέσβο, φέρνοντας πολύ πιο κοντά την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου που προς το παρών είναι στην πρόθεση για σχεδιασμό.

Θα το πουν οι ίδιοι

Πηγές ωστόσο από την ίδια την εταιρεία σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι και οι ίδιοι διαβάζουν τα σχετικά δημοσιεύματα για την εν λόγω επένδυση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά δεν έχουν τίποτα να πουν ως επιβεβαίωση των όσων διαρρέονται μένοντας στην υπογράμμιση που θέλει, ό,τι έχουν να πουν θα το πουν οι ίδιοι στην τοπική κοινωνία, προτάσσοντας την ενημέρωση της κοινής γνώμης των νησιών, όπως έκαναν και την περίοδο που το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, πριν μερικά χρόνια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey