Μεγαλειώδης κινητοποίηση πολιτών για το μεταναστευτικό 

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο [Vid-Pics]

22/01/2020 - 16:21 Ενημερώθηκε 23/01/2020 - 17:06

Ηχηρό μύνημα στην κυβέρνηση και σε ολόκληρη την Ελλάδα, για το τεράστιο βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος που έχουν επωμιστεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα τελευταία πέντε χρόνια, έστειλε σήμερα η Λέσβος μέσα από μια μεγαλειώδη ειρηνική κινητοποίηση  και συγκέντρωση, πιθανόν τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών που έχει γίνει στην πόλη της Μυτιλήνης.

Λουκέτα παντού

Η συμμετοχή των εργαζομένων και των επαγγελματιών στη σημερινή απεργία είναι καθολική, αφού καταστήματα, επιχειρήσεις, γραφεία και υπηρεσίες του Δημοσίου έβαλαν λουκέτο από το πρωί στους δύο Δήμους του νησιού μας ενώ με τη συνεργασία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών δεν λειτούργησαν τα περισσότερα σχολεία.

Προσυγκεντρώσεις

Οι πρώτες προσυγκεντρώσεις, ξεκίνησαν από νωρίς με τους οπαδούς του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ να δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Σαπφούς στις 10:30 όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και ομιλίες με το διεκδικητικό πλαίσιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρεια.

Προσυγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης μας από ομάδες πολιτών, συλλόγους, σωματεία και εργασιακές Ενώσεις και χωριά οι οποίοι κατέβηκαν στο μεγάλο συλλαλητήριο με το δικό τους πανό. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η συγκέντρωση των κατοίκων της Μόριας – Παναγιούδας – Αφάλωνα και Πάμφιλα που γειτνιάζουν με το ΚΥΤ καθώς και των κατοίκων της Άντισσας που θεωρείται ως πιθανή επιλογή της κυβέρνησης για την εγκατάσταση του νέου Κέντρου.

Κοντά στις 10 χιλιάδες

Στη συγκέντρωση υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 10 χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας περίπου 6,5 χιλιάδες.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της μεγαλειώδους συμμετοχής αποτελεί το γεγονός ότι η συγκέντρωση ξεκινούσε από το Φανάρι και ο κόσμος έφτανε μέχρι την Πλατεία Σαπφούς.

“Δεν είμαστε αποθήκη ψυχών”

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν θέλουμε καμία άλλη και καμία υπάρχουσα αποθήκη ψυχών στα νησιά μας.  Μας ενοχλεί που ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων από 80 χώρες του κόσμου. Σήμερα αυτός ο αριθμός φτάνει τις 40.000-50.000 και ολοένα αυξάνεται.  Η κατάσταση αυτή δημιουργείται με συνομωσία σιωπής από την Ε.Ε και την Κυβέρνηση. Όλοι έχτιζαν και χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής…, εδώ είμαστε λοιπόν να τα σπάσουμε.  Απομονώνουν τα νησιά του πολιτισμού και της πρωτογενούς παραγωγής, τα νησιά που γέννησαν την Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Όμηρο, τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο. Απομονώνουν νησιά όπως η Χίος την Θαλασσοκράτειρα των ωκεανών».

“Ενωμένοι κάτω από την ελληνική σημαία”

Ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι καθολική απαίτηση των νησιωτών και των κατοίκων του δήμου μας, να κλείσουν άμεσα όλες οι δομές, να μην δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να γίνει αποσυμφόρηση του νησιού.

«Πονάμε το νησί μας, πονάμε τον τόπο μας, γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Όπου κι αν ανήκουμε ιδεολογικά οι σημαίες είναι μόνο ελληνικές. Είμαστε εδώ με τη δική σας ψήφο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έως το τέλος, έως ότου το νησί μας επανέλθει στην κανονικότητά του».

“Τώρα μιλούν οι πολίτες”

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Τ. Βέρρος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αυτοδιοικητικοί είπαν όλα όσα είχαν να πουν τις προηγούμενες ημέρες σε Υπουργούς και κέντρα εξουσίας. «Δεν ξέρω αν μας άκουσαν και αν τα είπαμε όπως έπρεπε να τα πούμε. Σήμερα όμως μιλούν οι πολίτες και είτε θέλουν είτε όχι είναι υποχρεωμένοι να τους ακούσουν. Εξάλλου η φωνή των αυτοδιοικητικών είναι αδύναμη χωρίς τη συμπαράσταση από τους πολίτες. Σήμερα πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η εμπειρία όλων μας πλέον μας υπαγορεύει ότι κανείς δεν θα κάνει τίποτα για εμάς αν δεν προσπαθήσουμε πρώτα οι ίδιοι.

Κλειστή δομή

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η ομιλία του προέδρου της Μόριας Γ. Μαστρογιάννη ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν αρκεί να είμαστε ενωμένοι αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ο πρόεδρος της Μόριας μεταφέροντας τη βούληση των κατοίκων του πολύπαθου χωριού του και των γύρω χωριών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός κλειστού κέντρου μακριά από κατοικημένες περιοχές, η παρουσία του οποίου θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα απέναντι στους επίδοξους μετανάστες».

Πορεία στη Γενική Γραμματεία

Μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να επιδόσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν οι διοργανωτές της κοινητοποίησης, ο Περιφερειάρχης, οι δύο δήμαρχοι, αντιπεριφεριάρχες, αντιδήμαρχοι και οι στενοί συνεργάτες του.

Έφαγαν πόρτα

Όταν έφτασαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας, ωστόσο διαπίστωσαν πως  όχι μόνο δεν ήταν εκεί κάποιος εκπρόσωπος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, για να παραλάβει το ψήφισμα αλλά ότι απουσίαζαν ακόμη και τα υπηρεσιακά στελέχη.

Θυροκόλληση

Ο Περιφερειάρχης, στηλιτεύοντας τη στάση των υπευθύνων, θυροκόλλησε το ψήφισμα στην κλειδωμένη είσοδο του κτιρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε στα Μέσα Ενημέρωσης λίγο μετά το τέλος της κινητοποίησης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε Κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το Υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω.»

 

Ψήφισμα

Αναλυτικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος της σημερινής μεγαλειώδους κινητοποίησης των πολιτών της Λέσβου έχει ως εξής:

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά

της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων

ανθρώπων σήμερα ενώνουμε της φωνές της ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

-ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.

- ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ

- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ

- ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ!!

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ

ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey