Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, Δ. Βουνάτσος, μαζί με τον νέο μητροπολίτη Σαράγεβου, Χρυσόστομο, που σπούδασε στη Θεολογική του ΑΠΘ, και τους συνοδούς της λεσβιακής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψη της στη Βοσνία Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, Δ. Βουνάτσος, μαζί με τον νέο μητροπολίτη Σαράγεβου, Χρυσόστομο, που σπούδασε στη Θεολογική του ΑΠΘ, και τους συνοδούς της λεσβιακής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψη της στη Βοσνία

Ιάκωβος και Βουνάτσος και πάλι μαζί στη Βοσνία

21/09/2017 - 18:07

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Φ. Βουνάτσος, συνοδευόμενοι από τον αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Νικόλαο Μαυρουδή, τον εκπαιδευτικό Ευστράτιο Κουτσκουδή υπηρετούντα στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρουμανίας, και την Σύλβια Δασκάλου επίσης εκπαιδευτικό, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της κωμοπόλεως Izboarele (Πηγές) της Ρουμανίας, αμιγώς ελληνικής, μετέβησαν οδικώς στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγιεβο, και παρέστησαν στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτου Δαβροβοσνίας και Σαράγιεβου κ.κ. Χρυσοστόμου στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η πανηγυρική τελετή της ενθρόνισης έγινε στον εκεί Μητροπολιτικό Ναό με αθρόα συμμετοχή των ορθοδόξων Σέρβων και με κατανυκτική μυσταγωγία, χοροστατούντος του πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου, πλήθους Σέρβων μητροπολιτών και του μητροπολίτη Μυτιλήνης, εκπροσώπων του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, του πολιτικού κόσμου, πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης της Ελλάδος, Γεώργιος Ηλιόπουλος, και με μεγάλη κάλυψη των ΜΜΕ εγχώριων και μη.

Την επομένη, ο νέος μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, δέχθηκε την εκ Λέσβου αντιπροσωπεία στο επιβλητικό ιστορικό κτήριο της Μητροπόλεως και ξενάγησε τα μέλη της στους εξαιρετικά διακοσμημένους χώρους της, όπου παρατέθηκε στη συνέχεια εόρτιο γεύμα. Τόσον ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, όσον και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, προσέφεραν στον μητροπολίτη Δαβροβοσνίας και Σεράγεβου, δώρα. Ο κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Λεσβιακή αντιπροσωπεία σε άπταιστα ελληνικά, αφού σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία και έλαβε το σχετικό πτυχίο.

Προηγουμένως ο κ.κ. Χρυσόστομος, ως επίσκοπος Σβορνικίου και Τούζλας, είχε υπό την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου του Μπροντ η οποία, ως γνωστόν, είχε αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Μυτιλήνης, είχαν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ της Λέσβου και της περιοχής αυτής, ενώ ξεχωριστό δείγμα αλληλεγγύης ήταν η θερμή φιλοξενία μικρών και κυρίως ορφανών Σερβόπουλων, περίπου τριακοσίων επί σειρά ετών, και μάλιστα κατά την διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων που την περίοδο αυτή διεξάγονταν μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων στην διαμελιζόμενη τότε Γιουγκοσλαβία.

 

Ισχυροί οι δεσμοί

Τη νέα αυτή επίσκεψη της Λεσβιακής αντιπροσωπείας στο Μπροντ, η τοπική εκκλησία και ο δήμαρχος Ηλίας Γιόβιτσιτς, καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες και απλοί πολίτες, χαιρέτησαν με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και συμμετοχή, στην νεόδμητη εκκλησία της Αγίας Σκέπης (Παναγίας) μετά την απόλυτη καταστροφή της από τις πολεμικές συγκρούσεις, το τέμπλο της οποίας, ξυλόγλυπτο ολόκληρο, κατασκευάστηκε στην Αγιάσο και δωρίθηκε από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης στην εν λόγω εκκλησία. Πραγματοποιήθηκε δε και σχετική μικρή θρησκευτική εόρτιος τελετή.

Στο Δημαρχείο της πόλης του Μπορντ, έλαβε χώρα πανηγυρική συνεδρίαση υποδοχής της Λεσβιακής αντιπροσωπείας, κατά την οποία ο δήμαρχος της πόλης χαιρέτησε τον μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο και τον τέως δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο, ευχαριστώντας τους ακόμη μια φορά για την τεράστια βοήθεια πάσης μορφής, τόσο προσωπικά, όσο και ως εκπροσωπούντες τους κατοίκους του νησιού μας, που προσέφεραν προς τους ορθοδόξους Σερβοβόσνιους κατά την πολεμική περίοδο αλλά και μετέπειτα.

Επακολούθησαν αντιφωνήσεις από τον κ.κ. Ιάκωβο, τον κ. Βουνάτσο, και έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Συγκεκριμένα ο τέως δήμαρχος προσέφερε το επίσημο έγγραφο Certificate της UNESCO, με το οποίο βεβαιούται ότι ολόκληρο το νησί μας αναγνωρίστηκε και συνεχίζει ως προστατευόμενο Γεωπάρκο, επί των ημερών της Δημαρχίας του, δηλαδή ως πολιτισμικό μνημείο, εξηγώντας την τεράστια σημασία της παγκόσμιας αυτής αναγνώρισης. Τέλος, ο Δήμος παρέθεσε τιμητικό δείπνο προς τιμήν της Λεσβιακής αντιπροσωπείας. Όλες αυτές τις εκδηλώσεις κάλυψε ο τοπικός ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος.

 
Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης και ο τέως δήμαρχος Δ. Βουνάτσος συνοδευόμενοι από το δήμαρχο του αδελφοποιημένου με τη Μυτιλήνη, Μπροντ, Ηλία Γιόβισιτς, συναντήθηκαν με τις οικογένειες παιδιών που είχαν φιλοξενηθεί την εμπόλεμη περίοδο από τη Μητρόπολη και κατοίκους της Λέσβου, στο νησί μας

 

Συνάντηση με τα παιδιά του πολέμου

Στο μεταξύ, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε συγκινητική συνάντηση του μητροπολίτου Μυτιλήνης -για τον οποίο τρέφουν αισθήματα λατρείας και λόγω της συνεχούς του παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή και τα δύσκολα χρόνια του πολέμου- και του τέως δημάρχου Λέσβου, με αρκετές οικογένειες των παιδιών που είχαν φιλοξενηθεί στην Λέσβο, τα οποία στο μεταξύ παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά και μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Κατά την επιστροφή προς την Ελλάδα, δια της Σερβίας, η Λεσβιακή αποστολή, έγινε δεκτή από τον πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, στο πατριαρχικό Μέγαρο, στο Βελιγράδι, ο οποίος μιλά και την νεοελληνική γλώσσα. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έγινε ανταλλαγή τιμητικών αναμνηστικών δώρων, σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα. Σημειώνεται ότι τόσον ο κ.κ. Ιάκωβος όσο και ο κ. Βουνάτσος ως βουλευτής, είχαν συναντηθεί με τον κ.κ. Ειρηναίο ως μητροπολίτη NIS, κατά το εμπόλεμο παρελθόν, προς τον οποίον είχαν παραδώσει την μεταφερθείσα πάσης φύσεως υλική βοήθεια προς τους Σέρβους.

Η επίσκεψη αυτή στις προαναφερόμενες περιοχές, επιτυχής από κάθε άποψη, έγινε οδικώς δια της Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και διήρκεσε από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν με την ορθόδοξη κοινότητα της χώρας αυτής με τη Λέσβο.

 

 

λεζαντες:

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey