Η Λέσβος οφείλει να βιαστεί να «επουλώσει» τις πληγές της!

07/11/2020 - 17:16 Ενημερώθηκε 07/11/2020 - 20:21

Ζούμε σε περίεργους καιρούς, όπου όλα ή σχεδόν όλα, είναι απρόβλεπτα και το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλειες και αβεβαιότητες που καθημερινά αντί να μειώνονται, συνεχώς αυξάνονται προκαλώντας μια γενικότερη δυσφορία στην κοινωνία. Από που να αρχίσει κανείς και από που να πιαστεί για να προχωρήσει. Παρακολουθώντας τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαπιστώνει καθημερινά ότι ο κόσμος μας έχει γίνει ανάστατος με αυτά που συμβαίνουν, με την πανδημία να απειλεί τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, που νιώθουν απροστάτευτοι σε αυτό το κακό που μας βρήκε και το οποίο δεν είναι το μόνο. Η πανδημία όμως δεν απειλεί μόνο την υγεία, αλλά την κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων, αφού οι παρενέργειες στην κοινωνία και στην οικονομία είναι τεράστιες και με απρόβλεπτες εξελίξεις που ευχόμαστε να μη συμβούν. Ένας κόσμος σε πλήρη σύγχυση, παλεύει να σταθεί στα πόδια του μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη φουρτούνα, που ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα κοπάσει, για να ξαναβρούμε τα πατήματά μας.

Μέσα σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα επιχειρεί και η Λέσβος και η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει καταστάσεις που την «πληγώνουν» και την κρατούν καθηλωμένη. Εδώ πέρα από όλα τα άλλα που μας «μαυρίζουν» τη ζωή έχουμε και το μεταναστευτικό, που αποτελεί σε αυτούς τους ...δίσεκτους καιρούς ένα πρόσθετο πρόβλημα, που αν δεν επιλυθεί άμεσα, ή τουλάχιστον δεν δρομολογηθούν στο εγγύς μέλλον λύσεις για την διαχείρισή του, το νησί θα βρεθεί σε ακόμη δεινότερη θέση, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προοπτική του. Γιατί οικονομική υπανάπτυξη και δυσπραγία, σε συνδυασμό με την πανδημία και το μεταναστευτικό, αποτελούν τη σίγουρη «συνταγή», για να μη σηκώσει το νησί ...κεφάλι και να συνεχίσει να πορεύεται οπισθοδρομώντας! Και επειδή σε ό,τι έχει σχέση με την πανδημία η μάχη γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, που ξεπερνά και τα εθνικά σύνορα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί το εμβόλιο που θα τιθασεύσει αυτόν τον ύπουλο εχθρό και θα περιορίσει την απειλή, όπως στον υπόλοιπο κόσμο και στον τόπο μας, που μπορεί να είναι ακόμη αρκετά διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά δεν παύει να προκαλεί ανησυχία και φόβο στην τοπική κοινωνία η αυξητική διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα του νησιού.

Αυτό όμως που είναι στο χέρι μας και εξαρτάται εν πολλοίς από τους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ως παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την εικόνα του νησιού μας, που όλοι θέλουμε να πιστεύουμε, ότι έχει τις δυνατότητες και τις προοπτικές να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον, επανεκκινώντας μετά από μια πολύχρονη στασιμότητα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Αν αυτήν την αλήθεια δεν την ενστερνιστούν οι έχοντες την ευθύνη διοίκησης αυτού του τόπου και δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε επιτέλους αυτός ο καταστροφικός για το νησί μας «κύκλος» να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τότε θα είναι άξιοι της μοίρας τους και υπόλογοι για την πορεία του τόπου. Στην παρούσα φάση η «λύση» του μεταναστευτικού είναι καθοριστικής σημασίας για τις παραπέρα εξελίξεις, αφού χωρίς αυτή δεν μπορεί να «ανασάνει» η Λέσβος και να πάει παραπέρα...

Η νέα δεκαετία που έρχεται δεν μπορεί να βρει τη Λέσβο -και τα άλλα νησιά- με χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους πάνω της, ούτε να αποτελεί συνώνυμο της μεταναστευτικής κρίσης, στρέφοντας τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης στο νησί γι’ αυτό και όχι για τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, που είναι χρέος των τοπικών αρχών να αναδείξουν και να προβάλλουν «εκμεταλλευόμενοι» γιατί όχι την αρνητική προβολή της Λέσβου, που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου λόγω του μεταναστευτικού. Επιβάλλεται πριν λήξει το 2020 να κλείσουν όλες οι διάσπαρτες δομές, να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των φιλοξενουμένων στην προσωρινή δομή, που θα είναι η μόνη που θα υπάρχει μέχρι να κατασκευαστεί το νέο ΚΥΤ, το οποίο μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο χώρος, να έχει μισθωθεί ή αγοραστεί και να έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να λειτουργεί με τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται. Αυτές οι εξελίξεις είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του νησιού μας, γιατί έτσι θα καταστεί το μεταναστευτικό απολύτως διαχειρίσιμο, λύνοντας τα χέρια των τοπικών αρχών να ασχοληθούν με τα του «οίκου» τους, αντιμετωπίζοντας εκκρεμότητες και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την αναπτυξιακή που θα το επαναφέρουν στην κανονικότητα, προϋπόθεση για μια αναπτυξιακή ανάταση, που τόσο πολύ χρειάζεται.

Γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμο οι κυβερνητικές δεσμεύσεις να υλοποιηθούν στο ακέραιο, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις που θα διαιωνίζουν την υφιστάμενη κατάσταση, προκαλώντας συνεχείς εντάσεις με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, πλήττοντας μεταξύ άλλων και την αξιοπιστία της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών που ευαισθητοποιήθηκαν επιτέλους και έδρασαν για να πάψει η εικόνα του μεταναστευτικού στη Λέσβο να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή που τους εκθέτει. Όπως επίσης και οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί παράγοντες που συναίνεσαν για να δρομολογηθεί το νέο ΚΥΤ, να μην κάνουν πίσω, αλλά να πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση, για να επισπευστούν οι διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο ελεγχόμενο και ασφαλές κέντρο υποδοχής, που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για όσους ενδεχομένως θα αφιχθούν στο νησί και θα ζητήσουν άσυλο. Και επειδή οι μνήμες της Μόριας είναι ακόμη νωπές, είναι θετικό ότι τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες, όσο και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., έχουν δεσμευτεί ότι το νέο ΚΥΤ δεν θα παραπέμπει στο αίσχος της Μόριας που εξέθεσε Ελλάδα και Ευρώπη με τις απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες διαμονής των χιλιάδων εγκλωβισμένων που είχαν μετατρέψει τη συγκεκριμένη δομή σε υγειονομική «βόμβα», που τελικά εξερράγη, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που επιβάλλει να επισπευστούν οι διαδικασίες εξορθολογισμού της κατάστασης εν μέσω πανδημίας. Γιατί είναι πρόσθετο πρόβλημα και εγκυμονεί κινδύνους το γεγονός ότι χιλιάδες φιλοξενούμενοι αιτούντες άσυλου στην προσωρινή δομή και στις άλλες, καθώς και οι διαμένοντες μέσα στην πόλη σε σπίτια περιφέρονται κατά βάση στη Μυτιλήνη με ορατό τον κίνδυνο διασποράς του ιού, τόσο μεταξύ τους, όσο και στην τοπική κοινωνία, κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους υπεύθυνους για να επισπεύσουν τις όποιες διαδικασίες. Το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι νέες αφίξεις από τα απέναντι παράλια και αυτό είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης που της πιστώνεται, αν και έμοιαζε σχεδόν «αδύνατο» πριν από κάποιους μήνες, δίνει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθεί το νησί, αφού αυτοί που αναχωρούν είναι πολύ περισσότεροι από τους αφιχθέντες, αλλά και τον πολύτιμο χρόνο για να μπει μια τάξη στην υπόθεση που θα την καταστήσει διαχειρίσιμη και στο μέλλον, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Αρκεί αυτός ο πολύτιμος χρόνος να αξιοποιηθεί, για να μπουν στέρεες βάσεις στη διαχείριση της προβλήματος, που μακάρι να εκλείψει, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που γνωρίζουμε. Γι’ αυτό άλλωστε προετοιμάζεται, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών της και η Ε.Ε., προκειμένου πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη αυτή «μάστιγα», που φαίνεται ότι θα απασχολήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια.

Η Λέσβος λοιπόν οφείλει να είναι πανέτοιμη, για να μην ξαναζήσει καταστάσεις σαν αυτές που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια. Οι όποιες νέες αφίξεις μπορούν, μετά από τις νομοθετικές παρεμβάσεις στη διαδικασία απονομής ασύλου, να διεκπεραιώνονται τάχιστα στο ασφαλές, ελεγχόμενο και ανθρώπινο, κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που θα λειτουργεί και με ευθύνη της Κομισιόν. Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να εκλείψει και ο απαράδεκτος όρος του «γεωγραφικού περιορισμού», που καθήλωσε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα χιλιάδες αιτούντες άσυλου στα νησιά, προκαλώντας τόσα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες. Με αυτή την ιστορία πρέπει να τελειώνουμε τώρα, αν πράγματι στόχος είναι να μην παραμένουν οι μετανάστες στα νησιά, όπως διαβεβαιώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Ας εκλείψουν λοιπόν τελεσίδικα οι λόγοι που διόγκωσαν ένα πρόβλημα, στο όνομα μιας «συμφωνίας» μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, που δεν τηρήθηκε στο μεγαλύτερο σκέλος της και εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται στα νησιά σε συνθήκες απάνθρωπες και συγχρόνως επικίνδυνες, όπως αποδείχθηκε. Ας τελειώσουμε με τα λάθη και ας γίνει μια νέα εκκίνηση, που θα βάζει τα πράγματα σε μια σειρά, που θα είναι διαχειρίσιμη και αποτελεσματική στη λειτουργία της!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey