Επιμένει ο περιφερειάρχης να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική ενώ το βράδυ προκλήθηκε και νέα ένταση

05/02/2020 - 12:13 Ενημερώθηκε 05/02/2020 - 12:47

Oι συνθήκες διαβίωσης των 22.000 που είναι εγκλωβισμένοι στη Μόρια είναι φρικτές και δεν έχουν σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την δήλωση του αντιτπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνού, περί υποκίνησης επεισοδίων μετά από επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Δεν υπάρχει κανέναν τέτοιο στοιχείο» τόνισε. Επέμεινε ωστόσο στην έκκλησή του να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που απέρριψε χθες η κυβέρνηση. «Με την έκτακτη ανάγκη εννοούμε μέτρα αποσυμφόρησης, διακοπή εισόδου και ενισχύσεις με γιατρούς για περίθαλψη των εγκλωβισμένων» είπε ο περιφερειάρχης. 

Μεταμεσονύκτια ένταση

Ένταση προκλήθηκε αργά χθες το βράδυ, όταν αλληλέγγυοι των προσφύγων συγκεντρώθηκαν στην Επάνω Σκάλα με σκοπό να κάνουν πορεία προς τη Μόρια.  Στην Επάνω Σκάλα συγκεντρώθηκαν περίπου 120 άτομα και ξεκίνησαν προς την Μόρια, ωστόσο στην περιοχή του Καρά Τεπέ οι αστυνομικές δυνάμεις έχοντας κλείσει το δρόμο απαγόρευσαν τη συνέχιση της πορείας.

Η πορεία τελικά άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Για αρκετή ώρα υπήρξε ένταση στην πόλη της Μυτιλήνης καθώς είχαν συγκεντρωθεί ομάδες ατόμων που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αλληλέγγυους των προσφύγων. Στους δρόμους γύρω από την Ερμού ακολούθησε πετροπόλεμος και κυνηγητό ενώ μονάδες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.

 

Πέτσας: «Όχι τώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που είδαμε την κατάσταση αυτή να ξεφεύγει χθες, είχαμε την ανάλογη αντίδραση. Στείλαμε ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας για να ελέγξει την κατάσταση. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη για να του εξηγήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Μίλησε με τον κ. Μηταράκη και με εμένα, επομένως έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ότι όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, ανταποκρινόμαστε αμέσως. Θα παραμείνουν οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ταυτόχρονα διατάζουμε τον έλεγχο των υποκινητών αυτών των επεισοδίων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με το αίτημα του Περιφερειράρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή όχι, δεν εξετάζεται αυτό το ζήτημα. Θα επαναθεωρήσουμε τη θέση μας εάν υπάρξουν κάποια νεώτερα στοιχεία που να το επιβάλλουν αυτό. Αυτό που κάναμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας στην περιοχή και να ελεγχθεί η κατάσταση. Αλλά για να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση πρέπει να εφαρμοστεί όλο το σχέδιο όπως το έχουμε αναπτύξει. Μέσα στο οποίο σχέδιο, είναι η κατασκευή των κλειστών δομών, προκειμένου να κλείσουν οι άναρχες, ανοιχτές δομές, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στη Μόρια, για να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey