Ακόμα να καλυφθεί το κενό στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Ζητείται καθηγητής για τυφλή μαθήτρια

22/12/2016 - 15:01

Με προσωρινές και «όπως-όπως» λύσεις προσπαθεί ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, να καλύψουν το κενό εκπαιδευτικού με γνώσεις συστήματος Μπράιγ, για μαθήτρια με ολική απώλεια όρασης. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ο διευθυντής του σχολείου, Μιχάλης Στρατάκης, επιστράτευσε όλο τον εξοπλισμό που διέθεταν άλλα σχολεία για να μπορέσει να βοηθήσει τη μαθήτρια. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μαθηματικός Ειδικής Αγωγής προσφέροντας πέντε ώρες εβδομαδιαίως στη μαθήτρια, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

 

Με προσωρινές και «όπως-όπως» λύσεις προσπαθεί ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, να καλύψουν το κενό εκπαιδευτικού με γνώσεις συστήματος Μπράιγ, για μαθήτρια με ολική απώλεια όρασης. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ο διευθυντής του σχολείου, Μιχάλης Στρατάκης, επιστράτευσε όλο τον εξοπλισμό που διέθεταν άλλα σχολεία για να μπορέσει να βοηθήσει τη μαθήτρια. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μαθηματικός Ειδικής Αγωγής προσφέροντας πέντε ώρες εβδομαδιαίως στη μαθήτρια, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Η μαθήτρια πηγαίνει στην Α΄ Γυμνασίου, και είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας με καταγωγή από το Κάτω Τρίτος. Έως την προηγούμενη σχολική χρονιά, φοιτούσε σε ειδικό δημοτικό σχολείο στην Καλλιθέα, στην Αθήνα. Οι δικοί της επέστρεψαν φέτος στη Μυτιλήνη για να εγκατασταθούν μόνιμα, αλλά το ίδιο το παιδί, συνειδητοποιώντας ότι η Πολιτεία δεν έχει για κείνη κάποια ουσιαστική μέριμνα, ζητεί να επιστρέψει στην Αθήνα!

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, διεκδικεί με επιστολή του στους αρμόδιους, να βρεθεί εκπαιδευτικός, ωστόσο, καμία λύση δεν έχει δοθεί έως σήμερα και το πιθανότερο είναι η κατάσταση να συνεχιστεί ίδια κι από την αρχή της νέας χρονιάς -έως ότου εξασφαλιστούν πιστώσεις, αλλά και εκπαιδευτικός με γνώσεις του συστήματος Μπράιγ. Αυτό που προβληματίζει το διευθυντή του σχολείου, είναι ότι ούτε οι γονείς της γνωρίζουν γράμματα, ώστε να μπορούν να τη βοηθούν στο σπίτι και ό,τι δουλειά γίνεται, από εκπαιδευτικής άποψης, γίνεται αυτές τις πέντε ώρες από το μαθηματικό, που ευτυχώς που υπάρχει! «Σύμφωνα με το Νόμο απαιτούνται ακόμα 13 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως», προσθέτει ο κ. Στρατάκης.

Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης, τόνισε στο «Ε» ότι δεν είχε δοθεί εγκαίρως το κενό για να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός, και ότι μετά τις γιορτές θα ξαναγίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Από την άλλη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Καπιωτάς, εξηγεί ότι «όποτε μας ζητήθηκε να δηλώσουμε από την Περιφερειακή Διεύθυνση, κενό, το κάναμε. Απαιτείται ειδικό βοηθητικό προσωπικό, και μόλις ανοίξει εκ νέου το σύστημα, θα κάνουμε νέα αίτηση». Επειδή το θέμα δεν είναι συνηθισμένο και έχει πρόσθετη δυσκολία, νομίζουμε ότι για να έχει όσο το δυνατόν συντομότερα κάποια θετική εξέλιξη και για να ξεπεραστεί η συνήθης γραφειοκρατία, ίσως θα πρέπει την υπόθεση να την πάρουν πάνω τους με παρέμβαση τους στο Υπ. Παιδείας ενδεχομένως και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι γιατί εν έτει 2016 και 17, είναι κρίμα ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα να εμφανίζεται ανέτοιμο να ανταποκριθεί.

 

Ο κώδικας Μπράιγ

Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του, Λουδοβίκο Μπράιγ (Louis Braille).

Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Οθόνη Μπράιγ ονομάζεται η συσκευή για τη δημιουργία χαρακτήρων Μπράιγ, συνήθως μέσω της ανύψωσης τελειών μέσα από τις τρύπες μιας επίπεδης επιφάνειας. Οι τυφλοί χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική οθόνη υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να διαβάσουν κείμενο.

Η επίσημη καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ για την ελληνική γλώσσα, έγινε το 1948.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey