Το «Ε» παρακολουθεί την ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πρώτος σταθμός… καταγραφή

13/12/2016 - 13:49

Περίπου 79.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έφτασαν στο Βερολίνο το 2015 σε σύνολο 1,1 εκατ. που έφτασαν στη Γερμανία. Περίπου 50.000 από τους 79 χιλιάδες, ζήτησαν άσυλο στο Βερολίνο και μένουν εκεί. Εννιά δημοσιογράφοι ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα, μεταξύ τους και του «Ε», βρέθηκαν σε ειδική αποστολή στη Γερμανία, την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και τη γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με θέμα «Μετανάστευση και Ενσωμάτωση Προσφύγων στη Γερμανία».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ 

ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Περίπου 79.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έφτασαν στο Βερολίνο το 2015 σε σύνολο 1,1 εκατ. που έφτασαν στη Γερμανία. Περίπου 50.000 από τους 79 χιλιάδες, ζήτησαν άσυλο στο Βερολίνο και μένουν εκεί. Εννιά δημοσιογράφοι ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα, μεταξύ τους και του «Ε», βρέθηκαν σε ειδική αποστολή στη Γερμανία, την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και τη γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με θέμα «Μετανάστευση και Ενσωμάτωση Προσφύγων στη Γερμανία».

Από το Κρατικό Γραφείο Προσφυγικών Υποθέσεων, ο εκπρόσωπος Sascha Langenbach εξηγεί: «Μόλις φτάσει κανείς εδώ, ανεξαρτήτως καταγωγής, καταγράφεται στο Τέμπελχοφ (σ.σ. καταυλισμός που έχει στηθεί από το 2015 σε παλιό αεροδρόμιο) και στη συνέχεια απευθύνεται στο κρατικό γραφείο προσφυγικών υποθέσεων». Το Κρατικό Γραφείο για τους Πρόσφυγες, στεγάζεται σε εγκαταστάσεις παλιάς τράπεζας από το Νοέμβριο του 2015 με εξοπλισμό (καρέκλες κλπ.) παλιού αεροδρομίου.

 

Καταμερισμός των προσφύγων

Το Βερολίνο ήταν πάντα μια διεθνής πόλη, ανοιχτή σε όλο τον κόσμο και ενσωμάτωνε ανθρώπους ακόμα και από πολύ μικρές χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή συμφωνία μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων, το Βερολίνο έχει «χρεωθεί» μετανάστες από τη Μολδαβία: «Ακόμα κι αν φτάνουν πρώτα στο Μόναχο ή τη Φρανκφούρτη, στέλνονται όλοι σε μας». Για το λόγο αυτό, διερμηνείς όλων των γλωσσών έχουν προσληφθεί προκειμένου να φέρουν σε πέρας την καταγραφή. Ανάλογα κέντρα καταγραφής υπάρχουν σε όλα τα κρατίδια, με τη διαδικασία να μην υπερβαίνει τη μία ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια ομοσπονδιακή συμφωνία, οι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο έχουν καταμεριστεί αναλόγως του ντόπιου πληθυσμού, στα 16 συν-ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Έτσι το Βερολίνο ανέλαβε το 5,5% των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, το Αμβούργο 2,5% των αιτούντων άσυλο κλπ..

 

«Το 2015 ανήκει πια… στην ιστορία»

Πώς επηρέασε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης, το εν λόγω γραφείο: «Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε τεράστιο πρόβλημα, θα έχετε δει εικόνες χιλιάδων ανθρώπων να περιμένουν σε ουρά έξω γιατί δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε χίλιους ανθρώπους την ημέρα. Ξαφνικά από αυτό τον αριθμό, είδαμε 150 την ημέρα μετά τη συμφωνία και πλέον έχουμε φτάσει τους 27 έως τους 40 μάξιμουμ ημερησίως. Το 2015 ανήκει πια στην ιστορία». Στο σημείο αυτό δεν λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «μόνο το κράτος».

Περίπου 165 εργαζόμενοι (μεταφραστές κλπ.) πλαισίωναν το Ειδικό Γραφείο Καταγραφής που είχε στηθεί σε άλλο μέρος το καλοκαίρι του 2015, όπου στη συνέχεια άλλαξαν πόστο «μετακομίζοντας» και αναλόγως των αναγκών, τον αμέσως επόμενο Νοέμβριο.


Ο εκπρόσωπος του Κρατικού Γραφείου εξηγεί τη λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών προσφύγων -διαδικασία που γίνεται αποκλειστικά από τη γερμανική Αστυνομία 

 

Η διαδικασία καταγραφής

«Ονομάζομαι τάδε, είμαι από κει και θέλω άσυλο», λέει ο εκπρόσωπος του Κρατικού Γραφείου, εξηγώντας πώς γίνεται η διαδικασία αιτήματος ασύλου. «Παίρνουμε δακτυλικά αποτυπώματα σε συνεργασία με την Αστυνομία» εξηγεί. Μόνο η Αστυνομία μπορεί να τσεκάρει τα αποτυπώματα και να πάρει φωτογραφίες. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, η γερμανική Αστυνομία μπορεί να ερευνήσει αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει προκαταγραφεί στη Σουηδία, τη Νορβηγία ή αλλού. Εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα έγγραφα των προσφύγων -αν αυτά υπάρχουν- και ακολουθούν την πορεία του πρόσφυγα σε συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών και σύμφωνα με τη διεθνή βάση καταγραφής. Σε περίπτωση που δεν έχουν στην κατοχή τους έγγραφα, περνούν από μία συνέντευξη κατά μόνας, όπου ειδικοί τούς κάνουν πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καταγωγή τους και τη ζωή τους πριν φτάσουν στο Βερολίνο. Δεν έχει καμία σημασία για το κράτος το πώς έφτασαν στη Γερμανία, αυτό που έχει σημασία είναι το «στάτους» τους. Να μπορούν δηλαδή να αποδείξουν ότι δεν είναι ασφαλείς για τους ίδιους, η παραμονή στη χώρα προέλευσής τους.

  

Το Κρατικό Γραφείο Προσφύγων στο Βερολίνο πριν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, δεχόταν 1.000 ανθρώπους την ημέρα, σήμερα, μάξιμουμ 40

 

Η επόμενη μέρα

Αφού ζητήσουν άσυλο, οι πρόσφυγες επιστρέφουν στο Τέμπελχοφ, ενώ το Γραφείο Καταγραφής ετοιμάζει τα χαρτιά για την επόμενη μέρα. Οι πρώτες παροχές που λαμβάνουν, αφορούν σε πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και τα φάρμακα, παρακολούθηση των εγκύων κ.ά. στο «Charite», το κεντρικό νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου αναφέρουν αν έχουν τραυματιστεί σοβαρά, και υποβάλλονται σε εξετάσεις. Τη δεύτερη μέρα από την καταγραφή τους, οι πρόσφυγες λαμβάνουν έγγραφο που τους καθοδηγεί στην προσωρινή τους στέγη, το οποίο πληρώνει το κρατίδιο του Βερολίνου για τέσσερις εβδομάδες και περιλαμβάνει διατροφή. Παράλληλα παίρνουν μία ηλεκτρονική κάρτα που τους επιτρέπει να επισκεφτούν γιατρό κάθε ειδικότητας, αλλά και ένα ποσό περίπου 140 ευρώ για ένα μήνα κατά άτομο και ένα ηλεκτρονικό μηνιαίο πάσο για όλες τους τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Μετά τις 4 εβδομάδες, οι πρόσφυγες ξαναπηγαίνουν στο Κρατικό Γραφείο Προσφύγων, όπου αναφέρουν αν μένουν εκεί που έχουν τοποθετηθεί και ενημερώνονται για τη διαδικασία εξέτασης ασύλου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η διαδικασία ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα από ένα μήνα.

Ειδική μεταχείριση και καλύτερες συνθήκες διαμονής από την πρώτη ημέρα, έχουν οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, έγκυες, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα trafficking, άτομα με σοβαρές παθήσεις, νοητικά προβλήματα, αλλά και η λεσβιακή, γκέι, ομοφυλόφιλη, τρανς κοινότητα.

Από το 2016 έως το τέλος του 2017 υπολογίζεται να έχουν χτιστεί συνολικά 25.000 χώροι φιλοξενίας προσφύγων, είτε αυτοί αφορούν μικρές κοινότητες με κοντέινερ, είτε προσωρινά διαμερίσματα ή απλώς κλίνες.

 

 

Το «αεροδρόμιο - καμπ» Τέμπελχοφ

 

Περίπου 5.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τους κρατικούς υπεύθυνους, μένουν στον καταυλισμό του παλιού αεροδρομίου Τέμπελχοφ -7.000 σύμφωνα με άλλες πηγές. Είναι ο πρώτος σταθμός των προσφύγων που καταφτάνουν στο Βερολίνο για να «σταλούν» στη συνέχεια σε άλλο σημείο, προχωρώντας στο αίτημα ασύλου.

Το πάλαι ποτέ διεθνές αεροδρόμιο Μπερλίν-Τέμπελχοφ, χωρητικότητας 6 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, είναι ακόμα και σήμερα, με επιφάνεια 284.000 m², το τρίτο μεγαλύτερο κτήριο του κόσμου. «Η μητέρα όλων των αεροδρομίων«, όπως είχε χαρακτηρίσει το Τέμπελχοφ ο βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ σταμάτησε ουσιαστικά να λειτουργεί το 2008.

Αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της ναζιστικής Γερμανίας, χτίστηκε το 1927 και ανακατασκευάστηκε, επεκτεινόμενο από τους Ναζί σε μια θεόρατη δομή στη δεκαετία του 1930. Σίγουρα ο Χίτλερ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι λιγότερο από έναν αιώνα μετά, θα αποτελούσε τον πρώτο σταθμό φιλοξενίας των προσφύγων. 

 

 

Το πολύ-πολιτισμικό Βερολίνο

 

Το Βερολίνο είναι πολύ-πολιτισμική πόλη, όπου άνθρωποι διαφορετικών λαών, εθνών, κουλτούρας και καταγωγής ή και θρησκείας, ζουν μαζί. Ακόμα και πριν αυξηθούν τα τελευταία χρόνια οι προσφυγικές ροές, περίπου το 30% του πληθυσμού στο Βερολίνο έχει μεταναστευτικό… παρελθόν. Συνεπώς η ιστορία του, είναι βασισμένη στη μετανάστευση, αλλά και στην ενσωμάτωση. Η ίδια η τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου, αναφέρει ότι το Βερολίνο μπορεί να υποδεχτεί και να ενσωματώσει ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι παράγοντες που η ίδια έχει θέσει σε προτεραιότητα με στόχο την ενσωμάτωση, είναι η πρόσβαση των νέο-εισερχόμενων στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ένα κοινωνικό περιβάλλον που τους περιλαμβάνει και δεν τους αποκλείει, ένα κοινό πλαίσιο κατανόησης των αξιών, μια βαθύτερη γνώση της δημοκρατικής κοινωνίας και η συμβίωση όλων με όσα λιγότερα πεδία διαμάχης είναι αυτό δυνατό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey