Είπαν για τη Μόρια

25/11/2016 - 23:57

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν. H ελληνική κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».

 

Ο Γ. Μουζάλας

Αναφορικά με το τραγικό γεγονός στη Μόρια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε χτες ότι «ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Συνέβη όμως στη Μόρια και αυτό το επιβαρύνει. Μας κάνει να αισθανθούμε πολύ περισσότερο λυπημένοι».

Ενώ σε μια γενικότερη τοποθέτησή του για τη δύσκολη κατάσταση στα νησιά, πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση να ξαναγυρίσουν οι νησιώτες στη συμπεριφορά που έδειξαν πέρυσι».

 

Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου. Όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι. Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα. Ζητάμε, όμως, από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και, εφόσον αποδεικνύεται ότι η ίδια δεν έχει σχέδιο, να υιοθετήσει το εθνικό σχέδιο που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του ζητήματος», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ

«Η τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου με το εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την τακτική Πόντιου Πιλάτου που εφαρμόζουν Ευρώπη και Τουρκία, με μεγάλη ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρεθεί λύση ώστε να μην κινδυνεύσουν άλλες αθώες ψυχές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά.

 

Ο Στ. Θεοδωράκης

«Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης από την Ευρώπη. Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν ευθύνες. Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Όχι άλλα έγγραφα. Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν και ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

 

ΚΚΕ:

«Έγκλημα ο φριχτός θάνατος δύο ανθρώπων»

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την Ευρωπαϊκή Ένωση «σαν απόλυτα υπεύθυνες για το έγκλημα (γιατί περί εγκλήματος πρόκειται) που εκτελέστηκε στις 24 του Νοέμβρη το βράδυ, στο χώρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και που είχε ως αποτέλεσμα το φριχτό θάνατο δύο μεταναστών, το βαρύ τραυματισμό δύο άλλων και τον ελαφρύτερο δέκα ακόμα».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ήταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών σαν απόρροια των πανάθλιων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Και είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελληνικής κυβέρνησης και οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει που οδήγησαν σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες».

Το ΚΚΕ ζητά «να αρχίσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και απ’ όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν με ασφαλή τρόπο και απευθείας στις χώρες που θέλουν να πάνε. Να κλείσουν τώρα τα χοτ σποτς στη Μόρια και σε όλη την Ελλάδα. Στη θέση τους να δημιουργηθούν προσωρινές, ανοιχτές δομές φιλοξενίας για το λίγο διάστημα που θα μένουν ακόμα στο νησί και στην Ελλάδα μέχρι τον οριστικό απεγκλωβισμό τους. Σε αυτές να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης, στέγασης, θέρμανσης, διερμηνείας, εκπαίδευσης - απασχόλησης, υγιεινής και περίθαλψης. Αυτές οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας προτείνεται να λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, των υπηρεσιών του και των τοπικών θεσμικών οργάνων (Δήμοι - Περιφέρειες). Να αφαιρεθεί ολοσχερώς η συμμετοχή στη διαχείριση του προβλήματος των όποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Τέλος, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλο το λεσβιακό λαό, «παράλληλα με τον αγώνα του για τον απεγκλωβισμό, να συνεχίσει και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey