Ο εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα, σκορπίζοντας θάνατο

Οι στάχτες μιας συμφωνίας

25/11/2016 - 23:55

«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, Νιλάμπ;» ρώτησε χτες μια εργαζόμενη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ένα μικρό κορίτσι που λίγες ώρες πριν είχε δει τη Μόρια να φλέγεται. Η απάντηση ήταν καθηλωτική: «Θα πεθάνουμε όλοι εδώ μέσα!»

«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, Νιλάμπ;» ρώτησε χτες μια εργαζόμενη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ένα μικρό κορίτσι που λίγες ώρες πριν είχε δει τη Μόρια να φλέγεται. Η απάντηση ήταν καθηλωτική: «Θα πεθάνουμε όλοι εδώ μέσα!»


Σε αυτό το σημείο βρίσκονταν οι δύο σκηνές που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σκορπώντας το θάνατο στην 65χρονη γυναίκα και τον 5χρονο παιδί,
εξαιτίας της χρήσης φιαλιδίου υγραερίου

Δύο τραγικοί θάνατοι έφεραν στο φως τον εφιάλτη που έγινε πραγματικότητα, μιας προδιαγεγραμμένης πορείας που οφείλεται σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία και στην ανικανότητα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν λύση στο δυσανάλογο βάρος που έπεσε στη Λέσβο αναφορικά με το προσφυγικό. Μια 65χρονη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία, έγινε κυριολεκτικά κάρβουνο μπροστά στα μάτια των γύρω της αλλά και των διασωστών του ΕΚΑΒ, που έζησαν πρωτόγνωρες εικόνες και εμπειρίες.


Οι διάσπαρτες φωτιές μέσα στο χοτ σποτ δυσκόλευαν ολοένα και περισσότερο το έργο της Πυροσβεστικής, 
που δεν μπορούσε να είχε σαφή εικόνα όλης της κατάστασης

Και ένα παιδί, όμως, πέντε χρόνων, και οι δύο Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σε σοβαρή κατάσταση όμως νοσηλεύονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής η μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού, 25χρόνων, με εγκαύματα στην πλάτη διασωληνωμένη στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, και ο άλλος γιος της, τεσσάρων χρόνων, στο Νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας.


Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Μ. Αποστολίδης μιλά στο «Ε» και την ΕΡα Αιγαίου μέσα στο χοτ σποτ,
αποτιμώντας τις πρώτες ζημιές ξημερώματα Παρασκευής

Αφού μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μετακινήθηκαν στην Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Μάνα και γιος βρίσκονταν στην ακριβώς διπλανή σκηνή από αυτήν της 65χρονης γυναίκας με το 5χρονο παιδί, που έγινε παρανάλωμα του πυρός. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού, ξεκίνησε από τη χρήση φιαλιδίου υγραερίου εντός της σκηνής. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην αστυνομία ότι η 65χρονη γυναίκα προσπάθησε να μαγειρέψει, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η πλαστική σκηνή.

Το «Ε» βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και στο Κέντρο της Μόριας, ενημερώνοντας πανελλαδικά πρώτο, μέσω του emprosnet, για την κατάσταση από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. 

Στάχτη 130 σκηνές

«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο χάος, αισθανόμουν ότι ήμουν σε εμπόλεμη ζώνη», είπε στο «Ε» ο Κώστας Σορόπος, διασώστης και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. «Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν οι τραυματίες». Εκτός από τους τέσσερις σοβαρά τραυματισμένους, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο δεκάδες έγκυες πρόσφυγες και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και κρίσεις πανικού, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.


Ένταση στα Επείγοντα όπου μεταφέρονταν τραυματίες και έγκυες με αναπνευστικά προβλήματα,
ενώ την ίδια ώρα εξέπνεε το πεντάχρονο προσφυγόπουλο

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας, σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές κάηκαν 20 μεγάλες σκηνές, 110 μικρότερες, δύο κοντέινερ και έχουν γίνει εκτεταμένες φθορές στις εγκαταστάσεις του χοτ σποτ.

«Το απόλυτο χάος»

Στην κατάσβεση της φωτιάς, για την οποία ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 22:20, μετέβησαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα. Μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών οι πρόσφυγες κατά εκατοντάδες, φοβισμένοι, εκκένωναν το καμπ, ψάχνοντας να βρουν καταφύγιο. Κάποιοι άλλοι έψαχναν μέσα στις στάχτες να βρουν αν απέμεινε τίποτα από τα πράγματά τους.

Ας σημειωθεί ότι, επειδή ακούγονταν εκρήξεις από γκαζάκια, αρκετοί πρόσφυγες θεωρούσαν ότι δέχονταν επίθεση, συνεπώς η φυγή τους προς την έξοδο του καταυλισμού ήταν μαζική και αποτελούσε εμπόδιο για τις Αρχές.

Το έργο της Πυροσβεστικής αλλά και των εργαζομένων του ΕΚΑΒ ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού η μια φωτιά έφερε την άλλη και από την άλλη αυτές ξέσπασαν παράλληλα σε διαφορετικά σημεία -πιθανολογείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το «απόλυτο χάος» είχε ως αποτέλεσμα να τρέχουν πανικόβλητοι άντρες του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, μη γνωρίζοντας πού ακριβώς έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι και πού χρειάζεται βοήθεια.

 


Από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής, πρόσφυγες και μετανάστες εξέρχονταν του χοτ σποτ κατά μπουλούκια μαζί με τη μικρή τους περιουσία, έγγραφα και μερικά ρούχα, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα και ψάχνοντας διέξοδο με προορισμό τη Μυτιλήνη

Η Πυροσβεστική

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάριος Αποστολίδης δήλωσε στο «Ε» και την ΕΡα Αιγαίου: «Ενημερωθήκαμε για μια φασαρία από την αστυνομία, μας ζητήθηκαν οχήματα τα οποία έφτασαν αμέσως έξω από τις εγκαταστάσεις και μετά από σχετική άδεια μπήκαν μέσα». Ας σημειωθεί ότι την πρώτη μικρή εστία κατόρθωσαν και έσβησαν πριν φτάσει η Πυροσβεστική άντρες της Αστυνομίας.

«Προσπαθήσαμε, παρόλο το γενικό χαμό που επικρατούσε, αφού ο κόσμος έβγαινε συνέχεια προς τα έξω, να περιορίσουμε τα διάφορα σημεία», πρόσθεσε. Παράλληλα, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ακριβείς λόγους που ξέσπασε αρχικά η φωτιά -αν δηλαδή όντως επιχείρησε η 65χρονη γυναίκα να μαγειρέψει μέσα στη σκηνή με γκαζάκι. Για το περιστατικό και τα αίτια της πυρκαγιάς προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.


Ενώ οι σκηνές είχαν γίνει στάχτη, αρκετοί πρόσφυγες προσπαθούσαν να βρουν αν έμεινε κάτι από τα υπάρχοντά τους

«Είχαμε διάφορες εκρήξεις από φιαλίδια υγραερίου μετά την εκκίνηση της πρώτης φωτιάς», κατέληξε σημειώνοντας το αρκετά επικίνδυνο έργο της κατάσβεσης και την ένταση της φωτιάς εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών.

Ο Ν. Τρακέλλης

«Είναι πολύ άσχημο να χάνονται δύο ψυχές τόσο άδικα», είπε στο «Ε» ο Νίκος Τρακέλλης, πρόεδρος του χωριού της Μόριας, ο οποίος έτρεξε στο χοτ σποτ μόλις ξέσπασε η φωτιά, γιατί φοβήθηκε ότι θα εξαπλωθεί και στο χωριό. «Το καμπ φιλοξενεί πολύ περισσότερους χιλιάδες ανθρώπους από τη δυναμικότητά του. Πρέπει άμεσα να υπάρξει αποσυμφόρηση», πρόσθεσε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey