Λειτουργούν ως ημερήσιος καταυλισμός για διανομή φαγητού σε πρόσφυγες

Οι «NoBorder» κατασκήνωσαν στο Καλαμάρη

04/08/2016 - 14:08

Προβληματίζει η κίνηση μελών του «NoBorder» να κατασκηνώσουν στην περιοχή Καλαμάρι, μετά την απόπειρα κατάληψης και αποτυχίας διαπραγματεύσεων με την AlphaBank στο παλιό ΣΤΕΠ, κτήριο που ανήκει στην τράπεζα. Βέβαια η ιστορία ξεκινά λίγο παλιότερα, από τον καταυλισμό που είχε στήσει η ίδια ομάδα στην πλαζ Τσαμάκια.

Προβληματίζει η κίνηση μελών του «NoBorder» να κατασκηνώσουν στην περιοχή Καλαμάρι, μετά την απόπειρα κατάληψης και αποτυχίας διαπραγματεύσεων με την Alpha Bank στο παλιό ΣΤΕΠ, κτήριο που ανήκει στην τράπεζα. Βέβαια η ιστορία ξεκινά λίγο παλιότερα, από τον καταυλισμό που είχε στήσει η ίδια ομάδα στην πλαζ Τσαμάκια.

Το «Ε» περιηγήθηκε στο χώρο και μίλησε χτες με ξένους εθελοντές που το διαχειρίζονται, οι οποίοι τονίζουν ότι θέλουν μόνο να βοηθήσουν. Και την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτεία απουσιάζουν και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο Χοτ Σποτ της Μόριας, ως προς τη διανομή φαγητού, την έλλειψη χώρων και κατάλληλων συνθηκών σε περίοδο καύσωνα, μπορεί κάποιοι να δυσανασχετούν για την εν λόγω κατασκήνωση, εθελοντές όμως και κάποιοι ντόπιοι που τους στηρίζουν, κρίνουν σημαντική τη συνδρομή τους.

 

Κατάληψη… με νοίκι!

Για έξι εβδομάδες πραγματοποιούνταν διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank, προκειμένου το «No Border» να καταβάλει ενοίκιο για να αναλάβει το χώρο του παλιού ΣΤΕΠ της τράπεζας και να το λειτουργεί ως ημερήσιο camp λέει στο «Ε» η εθελόντρια Oda Becker από τη Γερμανία.

«Αν και κάποια στελέχη βρήκαν αρχικά θετική την ιδέα και έμενε να συζητήσουμε το ποσό, μετά από έξι εβδομάδες, η κεντρική διοίκηση της τράπεζας στην Αθήνα, μας απάντησε αρνητικά. Τότε έγινε κατάληψη του κτηρίου», αναφέρει.

Η κατάληψη ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Ιουλίου με υπεύθυνο της τράπεζας να μεταβαίνει στο χώρο συνοδεία Αστυνομίας, προκειμένου να εκκενωθεί. Εν τέλει την Κυριακή το βράδυ ο χώρος εκκενώθηκε και ο καταυλισμός μετακόμισε απέναντι, μπροστά από τη θάλασσα.

 

«Μόνο ημερησίως»

Είκοσι με 30 εθελοντές βρίσκονται καθημερινά στο ημερήσιο camp που λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με κύριο μέλημά του να αποτελέσει χώρο συνάντησης προσφύγων και μεταναστών, σημείο πληροφόρησης και ενημέρωσης για τη διαδικασία ασύλου, χώρο για τις γυναίκες, χώρο για παιδικές δραστηριότητες, αλλά και σημείο, όπου οι πρόσφυγες μπορούν να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο Μεχντό από το Αφγανιστάν είπε στο «Ε» ότι βρίσκεται στη Λέσβο πολλούς μήνες και ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι ανυπόφορη. Ουρές επί τρεις ώρες μέσα στον ήλιο για φαγητό.

Δεν υπάρχει κανένας γιατρός διαθέσιμος και ο καύσωνας είναι αφόρητος. Τουλάχιστον εδώ υπάρχει ένα ποτήρι τσάι, ένα πιάτο φαί, που δεν θα σε κάνει να έχεις στομαχόπονο, όπως γίνεται συχνά στη Μόρια, και άνθρωποι φιλικοί». Και ένας φίλος του πετάγεται: «Στη Μόρια δεν μας φέρονται σαν ανθρώπους, αλλά σαν σκυλιά!».

 

700 μερίδες

Την περασμένη Δευτέρα μοιράστηκαν στο camp 700 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στη Μόρια. Το γεύμα σερβίρεται στις 3 το μεσημέρι και το δείπνο στις 7 το απόγευμα και οι ανάγκες, όπως όλα δείχνουν, πληθαίνουν.

Μοιάζει αδύνατο στη Μόρια να μοιραστούν 3.000 μερίδες, τουλάχιστον αυτό μας λένε οι άνθρωποι που ζουν εκεί και δεν βρίσκουν φαγητό, ενώ διατυπώνουν και παράπονα και για την ποιότητα του φαγητού, γεγονός που αν ισχύει, εκθέτει τους αρμόδιους για τη λειτουργία του κέντρου της Μόριας, όπου -υποτίθεται- έχει εξασφαλιστεί η σίτιση όσων διαμένουν εκεί και το τι θα φάνε σε καθημερινή βάση.

 

Αποικιοκρατική λογική;

Αναφέραμε στα μέλη του κάμπινγκ, ότι αρκετοί Μυτιληνιοί είναι σκεπτικοί και διατυπώνουν ενστάσεις γύρω από την κατάληψη που έκαναν στο χώρο, σημειώνοντας ότι «ήρθαν οι ξένοι να μας πουν τι να κάνουμε». Η κ. Μπέκερ μας απάντησε: «Η Γερμανία μπορεί να λέει στην Ελλάδα τι να κάνει, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς όμως δεν είμαστε απέναντι στους ντόπιους, αλλά μαζί τους».

Εξάλλου, μας είπε, εκείνοι είναι που φέρνουν είδη μαναβικής και πρώτες ύλες για να μαγειρέψουν ή ρουχισμό για να διανέμουν στους πρόσφυγες.

Μήπως έρχεστε εδώ για διακοπές, όπως σας κατηγορούν; «Ναι, εγώ προσωπικά, είμαι επιχειρηματίας στη Γερμανία. Είχα τρεις εβδομάδες άδεια κι επέλεξα να έρθω στη Λέσβο. Προπλήρωσα για τη διαμονή μου 620 ευρώ για να νοικιάσω δωμάτιο και θεωρώ ότι ενισχύω την τοπική οικονομία, όπως και δεκάδες άλλοι εθελοντές. Ναι, κάνουμε τουρισμό.

Με τη διαφορά, ότι αντί να πηγαίνουμε για μπάνιο, είμαστε εδώ και βοηθάμε, καθόμαστε με τον κόσμο, ακούμε τις ιστορίες του και την αγωνία του γιατί κάποιοι είναι πάνω από πέντε μήνες στο νησί». Και κατέληξε: «Κοιτάξτε, στη Λέσβο είναι πάρα πολλοί πρόσφυγες σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, και ξέρουμε ότι δεν μπορεί το νησί να αντέξει όλο αυτό το βάρος, ειδικά αν η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό.

Το ξέρετε ότι στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι πολίτες δυσανασχετούν με την πολιτική κατά της Ελλάδας και διοργανώνονται συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης και δωρεών, ώστε οι εθελοντές να μπορούμε να συνδράμουμε;».

Επίσης υποστηρίζουν ότι επέλεξαν το χώρο αυτό, γιατί επιμένουν να ενδιαφέρονται να νοικιάσουν το πρώην ΣΤΕΠ από την τράπεζα, για να παρέχουν τις προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey