Τι λένε στο «Ε» επαγγελματίες για την ποσοστιαία μονάδα και την αύξηση που παραμονεύει

Πρεμιέρα χτες με αύξηση του ΦΠΑ

02/06/2016 - 14:47

Πέντε ευρώ το μήνα ή 30 ευρώ έως το Δεκέμβριο. Αυτό λένε λογιστές και οικονομολόγοι ότι είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε από χτες έξτρα και μηνιαίως, στην πρεμιέρα της αύξησης του ΦΠΑ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 16% στο 17%.

Πέντε ευρώ το μήνα ή 30 ευρώ έως το Δεκέμβριο. Αυτό λένε λογιστές και οικονομολόγοι ότι είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε από χτες έξτρα και μηνιαίως, στην πρεμιέρα της αύξησης του ΦΠΑ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 16% στο 17%.

Τι λένε όμως οι επαγγελματίες; Λίγο - πολύ η μικρή αυτή αύξηση του ΦΠΑ έπεσε σαν ώριμο φρούτο, καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών για μια περισσότερο κοινωνική πολιτική διαψεύδονταν μέρα με τη μέρα ή αλλιώς διαπραγμάτευση με τη διαπραγμάτευση!

Ένα πράγμα που απεύχονται, είναι ο νέος χρόνος. Όχι επειδή το 2016 μάς πηγαίνει πρίμα, αλλά κυρίως γιατί ο ΦΠΑ θα ανέβει κατακόρυφα από το 17% στο 24%. Κι ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι «ευνοημένοι» του ΦΠΑ, λόγω της «προσφυγικής κρίσης».

Το «Ε» έκανε μερικές στάσεις στην Καλλιθέα, για να μιλήσει με επιχειρηματίες, οι οποίοι νιώθουν απογοητευμένοι και μετρούν συνεχώς απώλειες, όσο τα μνημονιακά μέτρα και χρόνια πληθαίνουν.

 

«Μια πρόγευση»


«Αυτό που θα ζήσουμε, είναι απλώς μια γεύση αυτού που ακολουθεί μετά την Πρωτοχρονιά, που θα έχουμε άλλη μία αύξηση 7%. Και όταν διαπιστώσουμε αυτή τη μικρή διαφορά, γιατί θα τη διαπιστώσουμε, τότε θα δούμε τι μας περιμένει από το νέο χρόνο», λέει ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Αίολος», Θόδωρος Χατζημήτρος.

 

«Δεν το συζητούν ακόμα οι καταστηματάρχες»


Ο Βασίλης Μάρκου είναι προμηθευτής πολλών καταστημάτων στη Μυτιλήνη με πολυετείς συνεργασίες γνωστών αντιπροσωπειών. Δήλωσε στο «Ε»: «Γκρίνια υπάρχει εδώ και πέντε - έξι χρόνια, από την αρχή του Μνημονίου. Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, άλλα καταστήματα τον απορροφούν και άλλα όχι. Εξάλλου το θέμα είναι πόσο μπορούν να αντέξουν την απορρόφηση του ΦΠΑ, αφού ο τζίρος τους μειώνεται όλο και περισσότερο».

Σε σχέση με τον καταναλωτή τόνισε: «Ο καταναλωτής θα αισθανθεί ακόμα μία αύξηση, όπως συνήθως. Ούτως ή άλλως έχει μειώσει κατά πολύ τα έξοδά του και αγοράζει βασικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια έχει μειώσει τα έξοδά του για ρούχα και παπούτσια. Τώρα όμως, με τη μικρή αύξηση του ΦΠΑ, που θα ανεβεί η τιμή βασικών προϊόντων κατά 2 με 3 λεπτά, αναγκαστικά θα τα δώσει. Με το 24% φυσικά, η διαφορά θα είναι πολύ περισσότερο αισθητή και εκεί θα έρθουν τα δύσκολα».

Σε σχέση με τους καταστηματάρχες δήλωσε: «Οι καταστηματάρχες δεν το συζητούν πολύ ακόμη και δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ποσοστιαία αύξηση».

 

«Τη μία μονάδα την απορροφούμε»


«Τη μία μονάδα του ΦΠΑ, θα την απορροφήσουμε, αλλά από το νέο χρόνο που θα πάει στο 24%, θα πρέπει αναγκαστικά να την επωμιστεί ο πελάτης. Η επιβάρυνση που θα έχουμε σε πρώτη φάση, θα εμφανιστεί με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τη συνακόλουθη αύξηση της τιμής των μεταφορικών», λέει ο Νίκος Κομνηνός, ιδιοκτήτης του χαρτοπωλείου «Συνδετήρας».

«Το 24% στο ΦΠΑ που αναμένεται, δεν συμπαρασύρει μόνο τα προϊόντα, αλλά και τα μεταφορικά. Οπότε στην ουσία, η επιβάρυνση θα διπλασιαστεί εδώ σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα», πρόσθεσε. Και κατέληξε: «Έχει πέσει πολύ η κίνηση, δεν είναι όπως τα χρόνια προ κρίσης. Κατά τη γνώμη μου, έχει πέσει κατά 50% η κίνηση στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια».

 

«Με το 24%, θα κλείσουμε!»


Η ιδιοκτήτρια του καφέ και κέντρου ψυχαγωγίας «Στάδιο», που λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια, Α.Μ., ανέφερε: «Η κατάσταση είναι τραγική και πάρα πολύ δύσκολη. Ο κόσμος δεν έχει να φάει, θα έρθει για καφέ ή για κομπιούτερ ή για μπιλιάρδο; Τα παιδιά έρχονται να παίξουν με 5 λεπτά του ευρώ, δύο λεπτά για να πληρώσουν το κομπιούτερ τους. Άρα προφανώς οι γονείς δεν έχουν χρήματα παραπάνω να δώσουν για τη διασκέδαση των παιδιών. Μία ώρα το πολύ να παίξουν μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο».

Σε σχέση με τη σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, δήλωσε: «Εμείς όταν πάει το ΦΠΑ στο 24%, θα κλείσουμε κιόλας! Διότι δεν είναι μόνο το ΦΠΑ, αλλά και τα μεταφορικά, για τα οποία κανείς δεν μιλά, πόσο επιβαρυνόμαστε. Αυξάνονται τα πάντα!». Και η αύξηση η μικρή που ξεκίνησε χτες, πρόσθεσε, «θα απορροφηθεί και φυσικά σε βάρος των μαγαζιών, αλλά στο 24% κλείνεις. Δεν υπάρχει διέξοδος.

Για σκέψου να έρθεις να πιεις τον καφέ σου και να πληρώσεις έξτρα 50 λεπτά! Πόσο μπορείς να στηρίζεις συνέχεια ένα μαγαζί μόνος σου;». Το ότι τα πράγματα θα δυσκόλευαν, έγινε φανερό τα τελευταία τρία χρόνια, επισημαίνει.

«Το μπιλιάρδο δεν το συζητάμε, έχει πέσει τελείως. Θεωρείται ακριβό σπορ γιατί ο άλλος με την παρέα του δεν μπορεί να δώσει ούτε 7 ευρώ. Τους φαίνεται πολύ ακριβό».

 

«Όλα τα μέτρα στον ελεύθερο επαγγελματία»


«Όπως απορροφήσαμε το ΦΠΑ από το 9% στο 16%, έτσι θα απορροφήσουμε και από το 16% στο 17%. Εδώ και πέντε χρόνια έχουμε τις ίδιες τιμές» λέει ο Δημήτρης Πλούκος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Martano». Και για το «μετά» όμως, έχει συμβιβαστεί: «Και όταν πάει στο 24%, μπορούμε - δεν μπορούμε, πάλι θα απορροφήσουμε μεγάλο μέρος. Είναι πολύ δύσκολο να το γλιτώσουμε. Γενικώς, μας έκαναν χάρη για έξι μήνες, αλλά θα επιβληθεί, δεν γίνεται αλλιώς».

«Οι πελάτες παίρνουν πια τα απαραίτητα, κι αν τα πάρουν, γιατί ο κόσμος έχει πρόβλημα, δεν του περισσεύουν τα λεφτά. Όλη η αγορά έχει πρόβλημα», πρόσθεσε. Και κατέληξε: «Αυτό που ζούμε δεν υπάρχει. Το βάρος των μέτρων έχει πέσει όλο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση τα έχει ρίξει όλα πάνω μας!».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey