Ενώ η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε την επίσημη καταγραφή των εθελοντών στη Λέσβο

Με ρυθμούς χελώνας η πιστοποίηση των ΜΚΟ

15/01/2016 - 14:54

Από τα τέλη Νοέμβρη προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πως δρομολογεί την επίσημη καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο στην κατεύθυνση της πλήρους αποτύπωσης της όλης λειτουργίας τους στο νησί και της καλύτερης δυνατής συνεργασίας με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Από τα τέλη Νοέμβρη προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πως δρομολογεί την επίσημη καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο στην κατεύθυνση της πλήρους αποτύπωσης της όλης λειτουργίας τους στο νησί και της καλύτερης δυνατής συνεργασίας με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Από τότε μέχρι σήμερα, πέραν των προπαρασκευαστικών επαφών που έγιναν από συνεργάτες του υπουργού με το Δήμο Λέσβου, που είχε διαμορφώσει σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες μία δική του «ανεπίσημη» καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, δεν προχώρησε αποφασιστικά τίποτα, με την επίσημη καταγραφή, που θα δίνει ουσιαστικά πιστοποίηση σε κάθε εθελοντική ομάδα ή ΜΚΟ, να εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας και τελικά να δίδεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που ανέλαβε πλέον την «καυτή» πατάτα της κυβέρνησης.

Τα περιστατικά αυθαιρεσίας στη λειτουργία κάποιων ΜΚΟ, τα πολλά χρήματα που διακινούνται γύρω από το προσφυγικό, οι διάφορες υποδομές που γίνονται χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση, οι προσλήψεις αλλά και η προβληματική σε κάποιες περιπτώσεις συμβίωση της τοπικής κοινωνίας -όπως στο Μόλυβο- με τις εθελοντικές οργανώσεις καθιστούν από τον περασμένο Σεπτέμβρη ζητούμενο την καταγραφή για το στοιχειώδη έλεγχο της δράσης των εθελοντικών οργανώσεων.

Τον καθιστούν βεβαίως και ως αναγκαίο, επειδή στην ουσία του πράγματος το συντονισμό της όλης δράσης τους στο νησί δεν είναι ευδιάκριτο το ποιος τελικά τον ασκεί.

Με μπούσουλα την καταγραφή του Δήμου
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όταν τα δημοσιεύματα των ημερών έφεραν κάποιες ΜΚΟ να έχουν μετατρέψει σε «τσιφλίκια» τους ολόκληρες παραλίες, είχε προαναγγείλει την αναγκαία καταγραφή όλων όσοι συμβάλλουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Το «Ε» μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε αναδείξει το ρόλο του Δήμου Λέσβου στο ζήτημα της καταγραφής των οργανώσεων και τον τρόπο που γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται ως σήμερα ο συντονισμός της δράσης των εθελοντών. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία είχε και έχει ακόμα ως εξής: Κάθε ΜΚΟ, ερχόμενη στο νησί, κατέθετε στο γραφείο του δημάρχου το καταστατικό της, το δυναμικό της, τη χώρα έδρας της και το σκοπό της δράσης της.

Μετά από αυτό, ο δήμαρχος με μία επιστολή του, ουσιαστικά «αναγνώριζε» την παρουσία τους, χωρίς βεβαίως να έχει καμία δικαιοδοσία να τις «νομιμοποιήσει» βεβαίως με κάποιο τρόπο και εντασσόταν στο σχεδιασμό, στον οποίο ηγεμονικό ρόλο είχε και έχει ακόμα η Ύπατη Αρμοστεία στα εβδομαδιαία meetings που διοργανώνονται από το καλοκαίρι.

Επάνω σε αυτόν το μπούσουλα που «έτρεξε» ως σήμερα το προσφυγικό στη Λέσβο, ο υπουργός είχε ζητήσει στα τέλη του Νοέμβρη τη συνεργασία του Δήμου Λέσβου, ζητώντας ως βάση της επίσημης πια από το κράτος καταγραφής των ΜΚΟ τα μητρώα που είχαν διαμορφώσει οι συνεργάτες του δημάρχου, σε συνεργασία με την Αστυνομία και φυσικά την Ύπατη Αρμοστεία.

Η αρμοδιότητα στο… Γιαννέλλη
Όμως σύντομα ο κ. Μουζάλας, το Υπουργείο του οποίου ηγείται και δε διαθέτει μηχανισμό ούτε «χαρτοφυλάκιο», φαίνεται ότι διαπίστωσε πως η διαδικασία πιστοποίησης των ΜΚΟ δε μπορεί να γίνει από… την Αθήνα. Κι έτσι εδώ και λίγες ημέρες η αρμοδιότητα αυτή μετακυλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στο Γιάννη Γιαννέλλη.

Ο τελευταίος ήδη δημιούργησε το γραφείο που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, μετακινώντας και δύο (μόλις) υπαλλήλους για να ξεκινήσουν την… καταγραφή. Παρ’ όλα αυτά το «γραφείο» αυτό μέχρι τώρα είναι σε θέση να διαμορφώνει απλά μόνο μία συγκεντρωτική λίστα των εθελοντικών οργανώσεων στα πρότυπα του Δήμου Λέσβου, αναμένοντας σε κάθε περίπτωση οδηγίες από τον κ. Μουζάλα και τους συνεργάτες του για το πώς ακριβώς θα γίνεται η πιστοποίηση.

Και λέμε «πώς ακριβώς», διότι στην κυβέρνηση δε φαίνεται να έχουν ακόμα καταλήξει επακριβώς στη διαδικασία που θα εφαρμοστεί και συγκεκριμένα στα δικαιολογητικά που θα ζητούνται, στα κριτήρια που θα τηρούνται για να δίνουν πιστοποίηση αλλά και στο μηχανισμό που θα τα μαζεύει όλα αυτά...

Η μόνη λοιπόν ένδειξη πως θα εφαρμοστεί η πιστοποίηση των ΜΚΟ είναι η σχετική ενημέρωση που έχει γίνει στις εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν σήμερα στα εβδομαδιαία συντονιστικά meetings για την επικείμενη πιστοποίησή τους.

Με τις εκτιμήσεις λοιπόν να δείχνουν πως η πιστοποίηση και πολύ περισσότερο ο προσδοκώμενος έλεγχος με τη συνεργασία της Αστυνομίας της δράσης των ΜΚΟ θα τραβήξει ακόμα πολλούς μήνες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για περιοχές όπως ο Μόλυβος, που «βράζει» με την όλη ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey