
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες για την κοινωνική ζωή στη Μυτιλήνη του απίστευτου σκηνικού βίας που καθημερινά εξελίσσεται αυξανόμενο στη Μυτιλήνη.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες για την κοινωνική ζωή στη Μυτιλήνη του απίστευτου σκηνικού βίας που καθημερινά εξελίσσεται αυξανόμενο στη Μυτιλήνη.
Από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες και οι συγκρούσεις. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και με αφορμή μια πυρκαγιά στον καταυλισμό πορεύτηκαν στο λιμάνι της πόλης.
Κατά μήκος της διαδρομής εκδηλώθηκαν φωτιές από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη. Φωτιά εκδηλώθηκε και στα όρια του δασικού αλσυλίου Τσαμάκια προς τη Φυκιότρυπα. Πηγές της Πυροσβεστικής υπηρεσίας μιλούσαν για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.
Η πόλη στη μέση
Στο λιμάνι οι διαδηλωτές ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι. Όλοι μαζί πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο και το κτήριο της Περιφέρειας ενώ στη συνέχεια κατέλαβαν την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών κόβοντας την πόλη στη μέση. Αίτημά τους ήταν η γρήγορη καταγραφή τους και φυσικά η μετάβασή τους στην Αθήνα.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος παρατάχθηκε στην είσοδο της οδού Ερμού απαγορεύοντας σε όλον αυτόν το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να μπει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές υποστήριζαν ότι σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό δεν αποκλείονταν λεηλασίες.
Τελικά περί τη 1 το μεσημέρι η συγκέντρωση διαλύθηκε.
Να σημειώσουμε πως σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών αλλά και μεταξύ μεταναστών και των ΜΑΤ συνέβαιναν όλο το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι. Πάντα για την ανάγκη εισιτηρίων και φυσικά της καταγραφής που πρέπει να υπάρξει.
Χωρίς καταγραφή
Ας σημειωθεί εδώ πως τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες αρχές θα έπρεπε να βρίσκονται σε συντονισμό και να εφαρμόζεται σχέδιο αποσυμφόρησης του νησιού, ο συντονισμός είναι το ζητούμενο. Από την Παρασκευή το πρωί έχει ουσιαστικά διακοπεί η διαδικασία της απογραφής.
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου παρούσης της προϊσταμένης του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη. Θέμα συζήτησης η διαχείριση της κρίσης.
Τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση καταγραφής από την Αστυνομία τουλάχιστον 5000 Σύρων προσφύγων. Όπως γράφουμε σε άλλη σελίδα μηχανήματα και όλο το διαθέσιμο προσωπικό για την καταγραφή θα μεταφέρονταν χθες στο γήπεδο «Γιώργος Σκούφος».
Παρέμβαση της εφημερίδας «Εμπρός»
Δουβλίνο... εσωτερικού;
Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας θεωρούν απαράδεκτη την συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» που χρεώνει ως υπεύθυνη για την διαχείριση των παράτυπων μεταναστών την χώρα πρώτης υποδοχής τους. Και τούτο γιατί με τον τρόπο αυτό φορτώνονται μονομερώς και με δυσανάλογο βάρος οι δυο βασικές χώρες εισόδου, η Ελλάδα και η Ιταλία, κάτι που προφανώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Στα πλαίσια αυτά μάλιστα όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα θεωρεί ότι μια ρεαλιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλει την κατάργηση ή έστω τη ριζική τροποποίηση της εν λόγω συνθήκης.Πάμε τώρα στα καθ' ημάς. Πριν από δυο μόλις βδομάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί ήταν περίπου 5.000 και ο αριθμός τους θεωρήθηκε από όλους μεγάλος για ένα νησί σαν τη Λέσβο. Την περασμένη βδομάδα έφτασαν τους 10.000 και σήμερα προσεγγίζουν -κατά πολλούς υπερβαίνουν- τους 20.000 και οι καθημερινές αφίξεις υπερβαίνουν τις αναχωρήσεις. Αναρωτιέται κανείς, αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι τι σημαίνει γεωμετρική πρόοδος;
Αντιλαμβάνονται ότι τα εξαγγελλόμενα ημίμετρα του σήμερα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του χτες και ότι ίσως αύριο θα είναι πολύ αργά;
Ως πότε θα εξυμνείται ως άλλοθι η πρωτοφανής ανεκτικότητα και από πολλές πλευρές η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε φαινόμενα που προσβάλλουν βάναυσα την ποιότητα ζωής στον ίδιο μας τον τόπο; Ως πότε από άλλους θα προβάλλεται η δυστυχία των προσφύγων και η αξιοπρεπής ως τώρα συμπεριφορά σε συνθήκες αθλιότητας των περισσότερων από αυτούς, ως άλλοθι για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Το ερώτημα είναι ένα: Όλοι αυτοί που θεωρούν πηγή των δεινών το «Δουβλίνο ΙΙ», γιατί με τη στάση τους υιοθετούν αναλογικά ένα «Δουβλίνο εσωτερικού» σε βάρος των κατοίκων των νησιών, αλλά και των προσφύγων και των μεταναστών;
Αφού είναι προφανές ότι όσο γρήγορα και να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις το ισοζύγιο των αναχωρήσεων σε σχέση με τις αφίξεις είναι σχεδόν ανέφικτο να ισοσκελιστεί σύντομα, γιατί δεν προχωρούν στη μόνη αυτονόητη κίνηση; Στη διευκόλυνση της αναχώρησης των προσφύγων και την ολοκλήρωση της καταγραφής τους με την άφιξη στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην αυτονόητη αυτή επιλογή ενστάσεις που ψελλίζουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι περί έλλειψης υποδομών ή προετοιμασίας σε κοτζάμ Αττική ηχούν ειρωνικά έως και εξαγριώνουν τους κατοίκους των νησιών που βιώνουν το πρόβλημα. Το ξαναλέμε. ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ. ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
Στοιχεία από την τουρκική ακτοφυλακή!
Σταμάτησαν, λέει, 42.126
Δημοσιεύτηκαν στις αρχές της εβδομάδας στον τουρκικό Τύπο, στοιχεία για τους «κατσάκ», τους πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Διέσωσε, λέει η τουρκική ακτοφυλακή, από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου, 42.126 άτομα πραγματοποιώντας 1.170 ναυτικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες συνελήφθησαν 54 διακινητές!Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Συνόρων, της γνωστής Frontex, Φαµπρίτσε Λεγκέρι, δήλωσε προχθές ότι: «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και αγοράζουν πλαστά συριακά διαβατήρια, επειδή έχουν καταλάβει ότι θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, καθώς οι Σύροι εξασφαλίζουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου στα κράτη-µέλη της ΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται κυρίως από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μιλούν συχνά αραβικά και έχουν ως επί το πλείστον το προφίλ του οικονομικού μετανάστη. Γι’ αυτό ζήτησε επαγρύπνηση και ενίσχυση από την Frontex των συνεργείων καταγραφής στην Ελλάδα, όπου λόγω της μεγάλης ροής υπάρχει υπερφόρτωση στα συστήματα.
ΕΚΚΛΗΣΗ προς κάθε αρμόδιο
Λύση τώρα, πριν είναι αργά…
Οι χειρότεροι φόβοι για μια κατάσταση που θα φτάσει να είναι εκτός ελέγχου επιβεβαιώνονται. Αυτή η ώρα δεν προσφέρεται ούτε για αντιδικίες ούτε για απόδοση ευθυνών για το πώς φτάσαμε εδώ, ούτε για συσκέψεις ούτε για προγραμματισμούς. Κάθε ώρα που περνά μεγεθύνεται το πρόβλημα. Είναι λοιπόν η ώρα της ΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ.
Να επιτραπεί στους μετανάστες και πρόσφυγες να ταξιδέψουν χωρίς προηγούμενη ταυτοποίηση στο νησί και να πυκνώσουν άμεσα τα δρομολόγια των ειδικά ναυλωμένων πλοίων. Και να γίνει η καταγραφή μερικώς, μέσα στα πλοία, με ολοκλήρωση με την άφιξη στην Αθήνα σε ειδικούς χώρους. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο να θρηνήσουμε τελικά ανθρώπινες ζωές. Και τότε κάποιοι θα κληθούν να απολογηθούν γιατί αρνήθηκαν τη μοναδική πλέον εφικτή λύση, εμμένοντας με το έτσι θέλω στην επιβολή στους κατοίκους των νησιών και στους πρόσφυγες, ενός ιδιότυπου «Δουβλίνο εσωτερικού».
«Ε»