Κινδύνεψαν σπίτια στη Σκάλα Ερεσού

Προβλήματα σε αρκετά χωριά

03/02/2015 - 15:55

Κύματα ύψους μέχρι και πέντε μέτρων σφυροκόπησαν τη Σκάλα Ερεσού το Σαββατοκύριακο. Το τοιχίο στην ανατολική πλευρά της παραλίας το οποίο είχε υποστεί ζημιές πριν από ένα χρόνο, καταστράφηκε ολοσχερώς από τα κύματα, τα οποία άρχισαν να σκάβουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων που βρίσκονται στο σημείο. Με παρέμβαση του Δήμου ρίχτηκαν μπάζα και αποφεύχθηκε προσωρινά η διάβρωση.

Κύματα ύψους μέχρι και πέντε μέτρων σφυροκόπησαν τη Σκάλα Ερεσού το Σαββατοκύριακο. Το τοιχίο στην ανατολική πλευρά της παραλίας το οποίο είχε υποστεί ζημιές πριν από ένα χρόνο, καταστράφηκε ολοσχερώς από τα κύματα, τα οποία άρχισαν να σκάβουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων που βρίσκονται στο σημείο. Με παρέμβαση του Δήμου ρίχτηκαν μπάζα και αποφεύχθηκε προσωρινά η διάβρωση.

Δύο εξέδρες καταστημάτων παρασύρθηκαν από τη θαλασσοταραχή στη Σκάλα Ερεσού, με τα κύματα να φτάνουν στα παραλιακά καταστήματα. Ευτυχώς ο χείμαρρος Χαλάνδρα που διασχίζει τη Σκάλα Ερεσού, δε δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, παρ’ όλο που δέχθηκε μεγάλη ποσότητα νερού.

Από τη νεροποντή χθες το πρωί πλημμύρησε ένα σπίτι στη Σκάλα Ερεσού και χωράφια παρακείμενα του χειμάρρου. Παρέμβαση όμως είναι αναγκαία σε σημεία στην κοίτη του χειμάρρου και στις εκβολές του. Ο χείμαρρος Φόνισσα που είχε πλημυρίσει την Παρασκευή, άντεξε χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Στην Άντισσα
Από το πρωί του Σαββάτου η ευρύτερη περιοχή της Άντισσας ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, τα χωριά της περιοχής έμειναν χωρίς νερό και διεκόπη κι η λειτουργία των αναμεταδοτών της κινητής τηλεφωνίας.


Αλλά και ο ίδιος ο Μόλυβος, όπου έπεσαν δέντρα
ΦΩΤΟ: ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΟΥΕΛΣ

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη λειτουργία των βιολογικών μονάδων του Ταβαρίου και του Σιγρίου λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες αποκαταστάθηκε η προσβασιμότητα του δρόμου που οδηγεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Άντισσας.

«Για την περιοχή της Σκάλας Ερεσού θα προβούμε άμεσα στις διαδικασίες να χαρακτηριστεί θεομηνιόπληκτη, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις και να προχωρήσουμε άμεσα στις παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τις περιουσίες των συμπολιτών μας.

Αν συνεχιζόταν η κακοκαιρία με τέτοια σφοδρότητα, είναι σίγουρο πως σήμερα θα μετρούσαμε κατεστραμμένα σπίτια και μαγαζιά.

Με μία πρόχειρη παρέμβαση θωρακίσαμε προσωρινά τα σπίτια, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν έργα άμεσα, διότι ακόμα και με μια μικρότερη κακοκαιρία από αυτήν, θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Μιχάλης Ρούσης.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν στο Μόλυβο με πτώσεις δέντρων.

Στην Καλλονή
Μέχρι την πλατεία έφτασαν τα κύματα στη Σκάλα Καλλονής. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, το σφυροκόπημα των κυμάτων ήταν πρωτοφανές ακόμα και για το συγκεκριμένο σημείο, που ο νοτιάς κυριολεκτικά το θερίζει κάθε χρονιά.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο από Πλωμάρι για Μελίντα, στο Ακράσι, στον Πολιχνίτο και στο δρόμο Πελόπη - Υψηλομέτωπο.

Συνολικά τα συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κλήθηκαν να παρέμβουν σε 16 περιστατικά, απομακρύνοντας φερτές ύλες από κατολισθήσεις και κομμένα δέντρα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Μελίντα, όπου το κύμα προκάλεσε ζημιά σε αγωγό ύδρευσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Στρατής Κύτελης, δήλωσε στο «Ε»: «Οι ζημιές ήταν σε πολλά σημεία και διαθέσαμε όλα τα συνεργεία της Περιφέρειας προκειμένου να αποκατασταθούν γρήγορα. Τις επόμενες ημέρες θα ανατεθεί σε εργολαβίες μία σειρά από παρεμβάσεις, με στόχο να παρέμβουμε προληπτικά στα σημεία που υπέστησαν ζημιές, για μελλοντικές κακοκαιρίες, αλλά και σε άλλα σημεία που έχουμε εντοπίσει ως επικίνδυνα».


Καταστράφηκε μέρος του παραλιακού δρόμου στη Σκάλα Καλλονής

Εν τω μεταξύ, για την αξιολόγηση της κατάστασης που προκλήθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελης, οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Ευστράτιος Τζιμής, Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Γιώργος Ψάνης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, του Λιμενικού Ταμείου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey