«Πολίτες δεύτερης κατηγορίας» αισθάνονται οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας

Νερό με τους κουβάδες για να πλυθούν

26/06/2014 - 14:50

Εγκαταλελειμμένοι από τη δημοτική αρχή αισθάνονται οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας, με την καθημερινότητά τους τα τελευταία τρία χρόνια να είναι αφόρητη.

Εγκαταλελειμμένοι από τη δημοτική αρχή αισθάνονται οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας, με την καθημερινότητά τους τα τελευταία τρία χρόνια να είναι αφόρητη.

Αιτία, η ανεπάρκεια του συστήματος υδροδότησης της περιοχής, που τους αναγκάζει καθημερινά να κουβαλούν νερό από άλλες περιοχές και από πηγές προκειμένου να καλύψουν βασικές οικιακές τους ανάγκες. Τρεις ολόκληρες μέρες παρέμειναν χωρίς νερό αυτή την εβδομάδα τα νοικοκυριά στο κάτω μέρος του χωριού, με τους κατοίκους να εξαντλούν κάθε όριο υπομονής.

Την αγανάκτηση των κατοίκων εκφράζει με επιστολή που παρέδωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του χωριού, Στρατής Μυρογιάννης, ζητώντας από το δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, να φροντίσει για τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων, έστω και τώρα, στην εκπνοή της θητείας του.


Ο πρόεδρος του χωριού, Στρατής Μυρογιάννης

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αδυναμίας κάποιων υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις έναντι των δημοτών, καταγράφεται η κατάσταση που διαδραματίζεται τα τελευταία τρία χρόνια στην Αγία Μαρίνα.

Ένα χωριό που αποτελεί στην ουσία προέκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Μυτιλήνης, είναι παραδομένο στην τύχη του, χωρίς μέριμνα ακόμα και για την υδροδότησή του.

Παρά τις προσπάθειες των κατοίκων και τις διαδοχικές εκκλήσεις (πολλές εκ των οποίων και έγγραφες) του προέδρου, δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμμία ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή.

Το νερό… νεράκι!
Με τους κουβάδες είναι αναγκασμένοι οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας να γεμίζουν καθημερινά τις δεξαμενές των σπιτιών τους για να καλύψουν τις καθημερινές οικιακές τους ανάγκες. Η υδροδότηση κόβεται σε καθημερινή βάση τις μεσημεριανές ώρες, για να αποκατασταθεί πάλι την επόμενη μέρα το πρωί. Η αιτία είναι πως οι τρεις δεξαμενές που τροφοδοτούν το χωριό με νερό, δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα η Αγία Μαρίνα τροφοδοτείται με νερό από την υπερχείλιση του Καγιανίου και από τις γεωτρήσεις του Αγίου Κωνσταντίνου και του γηπέδου.

Εξ αιτίας της ανεπάρκειας των συγκεκριμένων γεωτρήσεων, η ΔΕΥΑΛ πριν από περίπου δύο χρόνια επιχείρησε να ανοίξει μια νέα γεώτρηση στην περιοχή.

Οι εργασίες διάνοιξης σταμάτησαν, όμως, γιατί μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε πως δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες. Από τότε, η κατάσταση παραμένει ως έχει, χωρίς να έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η διαδικασία αδειοδότησης. «Δεν είναι δυνατόν, δήμαρχε, ενάμιση χρόνο τώρα να μην μπορούμε να βγάλουμε μια άδεια γεώτρησης.

Τόσο φόρτο εργασίας έχετε;», τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του χωριού. Ο ίδιος μάς διηγείται πως δεν αντέχει πλέον να βλέπει καθημερινά τους ηλικιωμένους του χωριού να κουβαλούν μπιτόνια και κουβάδες με νερό στα σπίτια τους, για να κάνουν ένα μπάνιο.


Η Μυρσίνη Νταρέλλη βλέπει τη βρύση της να τρέχει λίγο νερό μετά από τρεις μέρες

Η Μυρσίνη Νταρέλλη λέει σχετικά στο «Ε»: «Η ζωή μας είναι πλέον μια καθημερινή ταλαιπωρία. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δουλειές μας και αναγκαζόμαστε να κουβαλάμε νερό για να κάνουμε βασικές δουλειές και για να πλυθούμε. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και θέλουμε να γίνει κάτι επιτέλους».
Η ηλικιωμένη Δανάη Τούνια στέκεται μπροστά από τη βρύση περιμένοντας να τρέξει νερό μετά από τρεις μέρες.

Οι γειτόνισσες την ειδοποίησαν πως μετά από τρεις μέρες είχαν ξανά υδροδότηση. Η ίδια λέει: «Δεν μπορώ να κουβαλάω νερό. Παίρνουμε μόνο για να πιούμε και τις άλλες δουλειές τις κάνουμε όταν έρχεται το νερό».
Στην επιστολή του προέδρου της Αγίας Μαρίνας σημειώνεται και μία ακόμα βασική παράλειψη που αφορά στο σύστημα υδροδότησης του χωριού.

Για πάνω από οκτώ χρόνια παραμένουν χωρίς καθαρισμό οι τρεις δεξαμενές, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του Τοπικού Συμβουλίου προς τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και τη δημοτική αρχή.


Η Δανάη Τούνια περιμένει να τρέξει λίγο νερό. Μόλις την έχουν ειδοποιήσει οι γειτόνισσες πως το νερό ξανάρθε

Η Στέλλα Παπουτσή ανέφερε στο «Ε»: «Νερό από τη βρύση δεν πίνουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουν παραπονεθεί αρκετοί για στομαχικά προβλήματα κάθε φορά που πίνουμε από τη βρύση».

«Επικίνδυνη…»
Επικίνδυνη για τους κατοίκους χαρακτηρίζει ο κ. Μυρογιάννης την κατάσταση, αναφέροντας στην επιστολή του προς το δήμαρχο: «Οκτώ - εννιά χρόνια έχουν να καθαριστούν οι τρεις δεξαμενές του χωριού μας! Γνωρίζετε, πιστεύω, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων του χωριού. Και δεν έχει κανείς σας το θάρρος να απαλλάξει τους κατοίκους του χωριού μας από τους λογαριασμούς τής ΔΕΥΑΛ, τους οποίους πληρώνουν χωρίς να απολαμβάνουν τα αγαθά που τους ανήκουν».

Αναφορά γίνεται και στο πρόβλημα της υδροδότησης της δεξαμενής πυρασφάλειας, που παρουσιάστηκε κατά την πρόσφατη φωτιά, της οποίας ο ανεφοδιασμός ήταν αδύνατος λόγω βλάβης στην αντλία της γεώτρησης.
Πραγματικά αγανακτισμένος, ο κ. Μυρογιάννης αναφέρει στην επιστολή του και άλλα ζητήματα που μαρτυρούν την εγκατάλειψη που βιώνει το χωριό της Αγίας Μαρίνας.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει γίνει δωρεά ενός σπιτιού από τον Παράσχο Κλιαμέλλη, στο Δήμο Λέσβου. Μένει, όμως, ακόμα ανεκμετάλλευτη, λόγω του ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αποδοχής. Ακόμα και για πιο απλές παρεμβάσεις διαπιστώνεται τεράστια κωλυσιεργία, όπως στην περίπτωση του νεκροταφείου.

«Μία πρίζα στο κοιμητήριο του χωριού σάς ζητάω εδώ και τρία και δεν έχει γίνει τίποτα. Ευτυχώς που έδωσε χρήματα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για να τακτοποιηθεί το θέμα και προσφέρθηκε ένας ιδιώτης να μας δίνει ρεύμα. Τι θα γινόταν αν δε μας βοηθούσε ο συγκεκριμένος άνθρωπος;», αναφέρει επίσης στην επιστολή ο Στρατής Μυρογιάννης.

«Έχουν δίκιο»
Ο κ. Βουνάτσος δήλωσε στο «Ε» σχετικά με το θέμα: «Έχουν δίκιο ο πρόεδρος και οι κάτοικοι του χωριού, που διαμαρτύρονται.

ΔΕΥΑΛ έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει νερό στα σπίτια των κατοίκων με κάθε προσφερόμενο μέσο. Ακόμα και με υδροφόρες, στην περίπτωση που δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια με τη γεώτρηση.

Δυστυχώς το ζήτημα της υδροδότησης είναι μια ανοιχτή πληγή συνολικά για το νησί και το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχετικά με τη συγκεκριμένη γεώτρηση στην Αγία Μαρίνα, ενημερώθηκα πως λόγω εγγύτητας με άλλη γεώτρηση, δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες. Εξασφαλίσαμε, λοιπόν, καινούργια τοποθεσία και αναλαμβάνει ο Δήμος το κόστος να μεταφέρει μέχρι εκεί το ρεύμα.

Η ΔΕΥΑΛ θα φροντίσει για τη γεώτρηση και για τα περαιτέρω».
Φανερά απογοητευμένος και αγανακτισμένος, ο πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας δήλωσε στο «Ε»: «Καθημερινά έρχομαι αντιμέτωπος με την κατάσταση να θέλω να βοηθήσω το χωριό μου, αλλά να μην έχω τη δυνατότητα. Για το λόγο αυτόν δε συμμετείχα στις τελευταίες εκλογές.

Αλλά παραμένω δίπλα στους συγχωριανούς μου ενεργός και συνεχίζω την προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα του χωριού μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey