Η Μητρόπολη Μυτιλήνης μετακομίζει… στα δικαστήρια

Η αγάπη των μηνύσεων…

17/09/2013 - 21:15

Και δεύτερη μήνυση υποβλήθηκε κατά του Μητροπολίτη Ικονίου, κ. Θεολήπτου, μετά την πρώτη του Αρχιμανδρίτη, ηγουμένου της Μονής Υψηλού, Ραφαήλ Ιωσηφέλλη. Αυτήν τη φορά, σειρά για τη μήνυση κατά του ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως είθισται και κατά του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Συκή, είχε ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πιτσίλκας.

Και δεύτερη μήνυση υποβλήθηκε κατά του Μητροπολίτη Ικονίου, κ. Θεολήπτου, μετά την πρώτη του Αρχιμανδρίτη, ηγουμένου της Μονής Υψηλού, Ραφαήλ Ιωσηφέλλη. Αυτήν τη φορά, σειρά για τη μήνυση κατά του ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως είθισται και κατά του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Συκή, είχε ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πιτσίλκας.

Αφορμή για τη μήνυση με την οποία ζητά την ποινική δίωξη του ιεράρχη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Συκή για ηθική αυτουργία στη συκοφαντική δυσφήμηση, αποτέλεσε η επιστολή που στάλθηκε στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης από το Μητροπολίτη Ικονίου και στην οποία κατά τον Αρχιμανδρίτη Πιτσίλκα περιέχονται απαξιωτικές στο πρόσωπό του αναφορές.

Στη δημοσιότητα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή αυτή στάλθηκε στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης με φαξ, για άγνωστους λόγους όμως έφθασε στα χέρια του Αρχιμανδρίτη. Ο οποίος και προχώρησε στην υποβολή της μήνυσης.

Αποσπάσματα, τόσο της μήνυσης, όσο και της επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου προς το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, δόθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας που διαπραγματεύεται εκκλησιαστικά θέματα, www.dogma.gr/.

«Ο πρώτος των μηνυομένων με αποκαλεί συνομοσιολόγο κληρικό, φθονερό, κακό, σατανικό, ζηλόφθων, αήθη, εκβιαστή, ασεβή προς τους Εκκλησιαστικούς Ιεράρχας, αλήτη, κενό, ματαιόδοξο, λειτουργών με κριτήριο τα χρήματα του πατρός μου, άνευ εκκλησιαστικού φρονήματος καίτοι εκκλησιαστικός λειτουργός, τεμπέλη, καλοπερασάκια και παλιάνθρωπο», σημειώνει επί λέξει στη μήνυσή του ο Αρχιμανδρίτης και συνεχίζει: «Με εξυβρίζει και με συκοφαντεί, με δυσφημεί ψευδώς και συνειδητά ενώπιον του προϊσταμένου και πνευματικού μου αλλά και άλλων εις γνώσιν των οποίων έχει περιέλθει η προσβαλλομένη επιστολή. Με προσβάλει σε πολλά σημεία τα οποία εκτός του ότι είναι ανακριβή, περιέχουνε συκοφαντικά στοιχεία και προσβλητικά σε βάρος μου, αφού αναφέρεται ευθέως και ονομαστικά στο πρόσωπο μου.»

... και ξανά!
Ενδιαφέρον έχει ότι μέσω της ιστοσελίδας δίνεται στη δημοσιότητα και η επιστολή του Μητροπολίτη Ικονίου στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης.

Η προσωπική αυτή επιστολή του ενός ιεράρχη προς τον άλλον, εκτός από το ότι μέσα στη Μητρόπολη ως φαίνεται κυκλοφορεί από γραφείο σε γραφείο, προφανώς μέσω του Αρχιμανδρίτη Πιτσίλκα ή ανθρώπων του περιβάλλοντός του δίνεται στη δημοσιότητα και στο πανελλήνιο.

Πάντα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.dogma.gr/, η επιστολή του Ικονίου αναφέρει: «Ο π. Κύριλλος έφυγε από την Μυτιλήνη. Δεν θα χαθεί φυσικά. Όπου και να βρεθεί θα διαπρέψει, όπως και στην Μυτιλήνη […] Αι ψυχαί των εν Μυτιλήνη χιλιάδων απορφανισθέντων τι θα γίνουν; Ποιος θα αναλάβει το πνευματικό κόστος; Ποιος θα τους καθοδηγεί πνευματικά;

Σε ποιον θα πάνε να πουν τον πόνο τους ή να ζητήσουν πνευματική βοήθεια; Μήπως θα πηγαίνουν στον Πιτσίλκα; Να μάθουν τι; Και τι να διδαχθούν από αυτόν; Το ήθος, το εκκλησιαστικό φρόνημα, τον σεβασμό προς τους ιεράρχες ή την αλητεία; Είναι ένας κενός άνθρωπος ο οποίος βασίζεται στα χρήματα και στην θέση του πατέρα του», γράφει χαρακτηριστικά.

Και δήλωση του δικηγόρου
Ο δικηγόρος του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Πιτσίλκα, κ. Στέλιος Σούρλας, πάντα στην ιστοσελίδα, σχολίασε: «Οι Αρχιερατικές Φαναριώτικες κατάρες, οι συνεντεύξεις εμπάθειας στα Μ.Μ.Ε., με αποκορύφωμα την επιστολή καταφανούς και ονομαστικής-προσωπικής εξυβρίσεως από τα χείλη του Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου εις βάρος ιερέων αναίτια και αντισυμβατικά προς το Ορθόδοξο Θεολογικό πνεύμα το οποίο θα έπρεπε να διέπει την εν γένει συμπεριφορά ενός Ιεράρχη δεν μας άφησαν άλλο περιθώριο αντίδρασης αλλά μας οδήγησαν στην προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη ως μοναδικό μέσο αναδείξεως της αληθείας και προστασίας.»

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος σχετικά με την αποπομπή του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου, αποπομπή που δίχασε και σκανδάλισε μεγάλο μέρος των μελών της τοπικής Εκκλησίας, θεωρεί πως έπραξε ορθώς. Θυμίζουμε πως με μια σκληρή για το πρόσωπο του Κυρίλλου Συκή, έως πρότινος στενού του συνεργάτη, επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην απομάκρυνση. Μάλιστα, την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα πριν καν συζητηθεί, τόσο από την Εκκλησία της Ελλάδας, όσο και από το Πατριαρχείο. Και οι δύο, πάντως, έθεσαν την επιστολή του Μητροπολίτη Μυτιλήνης στο αρχείο.

Να σημειώσουμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής βρέθηκε στη Μυτιλήνη για να παραστεί στο γάμο συγγενικού του προσώπου που έγινε στα όρια της Μητροπόλεως Μηθύμνης. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τον Αρχιμανδρίτη που επέστρεφε από τη Σμύρνη μαζί με ομάδα προσκυνητών που είχε μεταβεί στη μικρασιατική μεγαλούπολη, υποδέχθηκαν δεκάδες άτομα, καλωσορίζοντάς τον και εκφράζοντας τη συμπάθειά τους προς το πρόσωπό του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey