Έκτακτη συνεδρίαση χθες της ΔΕΥΑΛ, που αναζητά τρόπο ξήρανσης της ιλύος απ’ το βιολογικό Μυτιλήνης

Ούτε ένα κυβικό στο ΧΥΤΑ

21/08/2013 - 15:15

Δύο εναλλακτικές λύσεις εξετάζουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ, διερευνώντας και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σ’ άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε απ’ την προηγούμενη βδομάδα, με τη διάθεση της λυματολάσπης - ιλύος απ’ το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης.

Δύο εναλλακτικές λύσεις εξετάζουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ, διερευνώντας και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σ’ άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε απ’ την προηγούμενη βδομάδα, με τη διάθεση της λυματολάσπης - ιλύος απ’ το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης.

Όπως αποκάλυψε χθες το «Ε», μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τη διαπίστωση περιβαλλοντικής παράβασης, η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. «έκλεισε» το ΧΥΤΑ για την ιλύς του βιολογικού της Μυτιλήνης, θέτοντας ως απαραίτητο όρο για την αποδοχή και το θάψιμό της, τη μετατροπή της σε στερεή μορφή κι όχι στη ρευστή με την οποία χρόνια τώρα οδηγείτο προς ταφή.

Προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή ιλύος, αναγκαστικά ο βιολογικός τις τελευταίες μέρες είναι σε υπολειτουργία και θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση έως ότου βρεθεί λύση για τη διάθεση του βασικού τελικού προϊόντος -εκτός του νερού- της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών.

Ανάμιξη - ξήρανση
Η πρώτη σύσκεψη για το θέμα έγινε νωρίς το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ στον Καρά Τεπέ, όπου και συμμετείχαν ο Δημήτρης Βουνάτσος απ’ την πλευρά του Δήμου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ, Γιάννης Βατός, και ο διευθυντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Γιάννης Τσαμπάνης, καθώς και στελέχη της ΔΕΥΑΛ.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε και η εμπειρία άλλων περιοχών, όπου φάνηκε πως εκεί που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα -όπως εν προκειμένω στη Μυτιλήνη- ακολουθούνται δύο πρακτικές. Η πρώτη της ανάμιξης της ιλύος με άμμο ή παρεμφερή υλικά όχι ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ώστε να παύει η λυματολάσπη να έχει ρευστή μορφή και να γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα απ’ το ΧΥΤΑ για να ταφεί.

Η άλλη λύση είναι η διαμόρφωση λεκάνης ξήρανσης στο χώρο της μονάδας του βιολογικού στον Καρά Τεπέ, όπου κάποια ποσότητα ιλύος σε τακτική βάση θα ξηραίνεται και μετά θα μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ για ταφή.

«Για όλα αυτά ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που θα περιμένει τις εισηγήσεις της υπηρεσίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα», ανέφερε ο κ. Μαρινάτος, προσθέτοντας πως σε πρώτη φάση, δεδομένης και της εμπειρίας άλλων βιολογικών, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τρόποι.

Απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, και σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος, ένας απόλυτα αποδεκτός τρόπος «στερεοποίησης» της ιλύος, για να τη δεχθεί ο ΧΥΤΑ και να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία ο βιολογικός. Σε δεύτερη φάση, θα αναζητηθεί και η οριστική λύση για την οποία όμως θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη επένδυση απ’ την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, το κόστος της οποίας παραμένει άγνωστο.

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Βατός «μπορεί να είναι τρεις διαφορετικοί φορείς ο Δήμος, η ΔΕΥΑΛ και η ΔΕΔΑΠΑΛ, στην ουσία όμως το ίδιο θέμα αφορά το ίδιο σπίτι, και αυτό που εξετάσαμε είναι πώς θα εξασφαλιστεί η ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση της ιλύος τώρα και φυσικά χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους δημότες.

Ως ΔΕΔΑΠΑΛ, καταστήσαμε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθούμε ρευστή ιλύς και θα περιμένουμε τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ΔΕΥΑΛ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey