Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Μια Πολιχνιάτισσα που επί 38 χρόνια σπάει το ένα μετά το άλλο τα ανδροκρατούμενα άβατα στο χώρο της Δικαιοσύνης

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από το νησί της Σαπφούς;

01/08/2013 - 14:05

Μια γυναίκα από τον Πολιχνίτο, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διεκδικεί σήμερα με πολλές πιθανότητες να είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Μια γυναίκα από τον Πολιχνίτο, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διεκδικεί σήμερα με πολλές πιθανότητες να είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου. Ας σημειωθεί βέβαια ότι και σήμερα η κ. Κουτζαμάνη, ως η αρχαιότερη αντιεισαγγελέας, εκτελεί χρέη προέδρου αφού στα τέλη του περασμένου Μαΐου η θέση έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Ιωάννη Τέντε από τη θέση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας, προκειμένου να αναλάβει «εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς», καθήκοντα που του ανέθεσε ως «πρόσωπο ευρείας αποδοχής» ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Η συνέχιση της παραμονής της κ. Κουτζαμάνη στην ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας θα εξαρτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα. Αν τα μέλη του επιλέξουν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με βάση τη σειρά αρχαιότητας, τότε η τοποθέτηση της κ. Κουτζαμάνη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι και το 2016, οπότε και συνταξιοδοτείται, είναι μονόδρομος. Προς το παρόν, πάντως, η κ. Κουτζαμάνη εμφανίζεται ως η επικρατέστερη να αναλάβει τα ηνία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, την ίδια θέση διεκδικούν οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης (πρόεδρος της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και Ν. Παντελής.

«Πρωτιές» από το 1975
Γεννημένη και μεγαλωμένη στον Πολιχνίτο, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη το 1975 ήταν η πρώτη γυναίκα που έσπασε το ανδροκρατούμενο άβατο και έγινε εισαγγελέας. Κι αυτό παρά τις συμβουλές πολλών «να αφήσει τα δύσκολα» και να γίνει «καθήμενη δικαστής». Δεν άκουσε κανέναν και ορκίστηκε ως εισαγγελική πάρεδρος. Ας σημειωθεί ότι επί τρία ολόκληρα χρόνια παρέμενε η μοναδική γυναικεία παρουσία στις εισαγγελικές έδρες. Μπήκε στο Εισαγγελικό Σώμα στις 7 Οκτωβρίου 1975 και η επόμενη γυναίκα που διορίστηκε ήταν η κ. Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, στις 3 Νοεμβρίου 1978.

Μέχρι το καλοκαίρι τού 2006, όταν και επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως η πρώτη γυναίκα αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Κουτζαμάνη πέρασε μια ζωή στην πρώτη γραμμή της απονομής δικαιοσύνης. Χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας, αλλά το όνομά της έγινε ευρέως γνωστό με αφορμή τη συμμετοχή της στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Εκεί και έδειξε έναν πανθομολογουμένως έκδηλο γυναικείο δυναμισμό. Όπως τη χαρακτήριζαν χθες αθηναϊκά Μ.Μ.Ε., «άτεγκτη και ακριβής στη διατύπωση των απόψεών της, παράγοντες της δίκης εκείνης τη θυμούνται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους». Παράδειγμα, όταν η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο για «πιέσεις» που ασκήθηκαν στο δικαστήριο «από Αμερικανούς και κυβερνητικούς παράγοντες».

«Δεν το δέχομαι, το θεωρώ προσβολή για τον εισαγγελικό θεσμό και τους εισαγγελείς της χώρας ότι ενεργούν ύστερα από πιέσεις Αμερικανών ή της κυβέρνησης», είπε η κ. Κουτζαμάνη. Το 2009 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (Α.Δ.Σ.) του Αρείου Πάγου είχε κληθεί να βάλει τάξη στον κυκεώνα των χιλιάδων δηλώσεων «πόθεν έσχες» που τότε υπέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κρατικοί λειτουργοί, διοικητές ΔΕΚΟ, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.ά.. Ένα έργο δύσκολο, που έφερε εις πέρας.

Πριν από λίγες ημέρες, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά, διέταξε τάχιστα κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας δημοτικός υπάλληλος είχε καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να πάρει εννέα αναβολές αποφεύγοντας να δικασθεί.

 

«Δεν πάσχει από εισαγγελίτιδα…»

Όπως χαρακτηριστικά έγραφαν χθες «Τα Νέα» της Αθήνας, «η κ. Κουτζαμάνη χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από τους συναδέλφους της τόσο για το χαρακτήρα της όσο και για τις νομικές της γνώσεις. Όπως χαρακτηριστικά λένε συνάδελφοί της, το μεγάλο της προσόν είναι ότι δεν πάσχει από... εισαγγελίτιδα και είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις για να σχηματίσει τη δική της δικανική κρίση. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι έχει κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των ανδρών αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey