
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζει τη δράση το «Χωριό του όλοι μαζί» όσο υπάρχουν ανάγκες
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το κύμα εθελοντισμού κι αλληλεγγύης από την τοπική κοινωνία, που παρατηρήθηκε κατά τη λειτουργία των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, ως Ανοιχτού Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων, σύμφωνα με τα μέλη του Δικτύου «Χωριό του όλοι μαζί».
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το κύμα εθελοντισμού κι αλληλεγγύης από την τοπική κοινωνία, που παρατηρήθηκε κατά τη λειτουργία των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, ως Ανοιχτού Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων, σύμφωνα με τα μέλη του Δικτύου «Χωριό του όλοι μαζί». Που όμως χθες με επίσημη ανακοίνωση, ανέστειλε τη λειτουργία του ως χώρος διαμονής μεταναστών και προσφύγων, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ήρθε πλέον η στιγμή να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι που δικαιούται η χώρα για να κατασκευάσει Ανοιχτά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και να εξασφαλισθεί η διεθνής προστασία σε όσους τη δικαιούνται».
«To εγχείρημα του ΠΙΚΠΑ έδωσε τη δική του, πρότυπη για όλη την χώρα, απάντηση στις μέχρι τώρα πρακτικές κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κρατητήρια της αστυνομίας ή σε κλειστά κέντρα τύπου Παγανής και Αμυγδαλέζας», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δικτύου, που κοινοποιήθηκε με αφορμή τις 100 πρώτες μέρες ζωής του και όπου ακόμα υπογραμμίζεται ότι «η Λεσβιακή κοινωνία όταν διεκδικεί πετυχαίνει αυτό που θέλει».
Ενεργοποιήθηκαν…
Ο στόχος που επετεύχθη σύμφωνα με τα μέλη του Δικτύου «Χωριό του όλοι μαζί», ήταν να ενεργοποιήσει η Αστυνομία ταχύρρυθμες διαδικασίες για να εφοδιαστούν οι παράνομοι μετανάστες με υπηρεσιακά σημειώματα, που τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και μετά να επιχειρήσουν να πάνε σε χώρα προορισμού τους. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να συλληφθούν και να κρατηθούν στα κρατητήρια.
Την προηγούμενη Παρασκευή, 62 άτομα που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις, μεταφέρθηκαν με την κλούβα της Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, απ’ όπου πήραν τα χαρτιά, ισχύος 30 ημερών, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από την Ελλάδα. Έτσι, από την ημέρα εκείνη, παραμένουν άδειες οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ.
Μέλη του Δικτύου εκτιμούν ότι οι κατασκηνώσεις δεν πρόκειται να γεμίσουν ξανά με παράνομους μετανάστες, γιατί δεν άρεσε σε ορισμένους από την Αθήνα, το όλο εγχείρημα. Βέβαια το τελευταίο δεν είναι παρά μια υπόθεση, όπως είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης με τους «Πολίτες κόντρα στο καιρό» και μέλος του Δικτύου, Βασίλης Τεντόμας. Υπόθεση που οφείλεται στο ότι επιταχύνθηκαν οι όποιες διαδικασίες για την έκδοση εγγράφων προς τους παράνομους μετανάστες.
Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα των Χριστουγέννων συνελήφθησαν δώδεκα άνδρες και επτά γυναίκες, υπήκοοι Αφγανιστάν και Σομαλίας, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όπως δήλωσαν, αποβιβάστηκαν δυο μέρες πριν, δηλαδή την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, σε παραλιακό σημείο κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Έκτοτε παρέμεναν στην πόλη της Μυτιλήνης χωρίς κανείς να ασχοληθεί μαζί τους.
«Δε σταματά ο αγώνας…»
Το «Χωριό του όλοι μαζί» δεν σταματά τη δουλειά, αφού στόχο έχει να μην αισθάνεται κανένας πολίτης μόνος και αβοήθητος σε περίοδο κρίσης.
Σε ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στη συλλογή καυσόξυλων, φαρμάκων που δεν έχουν λήξει, τροφίμων μακράς διαρκείας, αναλώσιμων οικιακής χρήσης, ρούχων και άλλων παρόμοιων. Δεκτή γίνεται και η παροχή υπηρεσιών, συγκεκριμένα από υδραυλικούς, ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, και δικηγόρους. Όπως και εθελοντών που θα απασχοληθούν στο τηλεφωνικό κέντρο του δικτύου αλλά και στις υπόλοιπες δράσεις του.
Τέλος, τα μέλη του Δικτύου ενδιαφέρονται για προσφορά αποθηκευτικού χώρου εντός της πόλης της Μυτιλήνης και μεταχειρισμένων ψυγείων για την συντήρηση τροφίμων.
Οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22513 51150 το πρωί, 22510 41597 το απόγευμα και στα κινητά τηλέφωνα 697-9013823 και 697-6234668. Προτείνεται για την παράδοση των προσφορών, η τηλεφωνική επικοινωνία ή η παράδοση στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ καθημερινά, 11 το πρωί με 12 το μεσημέρι, 6 με 7 το απόγευμα και το Σαββάτο 11 με 12 το μεσημέρι.
Και η Αστυνομία
«Ό,τι πει η Αθήνα…»
Οι αστυνομικές αρχές της Μυτιλήνης υποστηρίζουν ότι δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, ούτε περιορίστηκε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να εκδοθεί το έγγραφο εκείνο που απαιτείται για να φύγουν οι Σύριοι, Σομαλοί, Αφγανοί και άλλοι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα και να πάνε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρινίστηκε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν διαφοροποιήθηκε, ενώ τονίστηκε ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις εντολές που δίνονται από την Αθήνα.
Πάντως προτεραιότητα ως προς την απόκτηση των πολυπόθητων δικαιολογητικών, δίνεται στις οικογένειες που ταξιδεύουν και συνοδεύουν και μικρά παιδιά. Άλλοι παράγοντες είναι η εθνικότητα, το φύλο, η κατάσταση της υγείας. Βέβαια ο σημαντικότερος όλων είναι οι εντολές που δίνονται από τα κεντρικά, οι οποίες μπορεί να περιορίζουν τον αριθμό των εγγράφων που θα εκδίδονται κάθε φορά.
Μάλιστα οι αρμόδιοι της πρωτεύουσας μπορεί να δώσουν και εντολή μεταφοράς από τα κρατητήρια της Αστυνομίας προς τα κέντρα κράτησης μεταναστών, που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα.
Η ροή και οι όποιες εντολές εξαρτώνται από την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα και όχι τοπικά στη Λέσβο.
Η απόκτηση του δικαιολογητικού που επιτρέπει στους μετανάστες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο παράνομος μετανάστης μπορεί να ταξιδέψει με το χαρτί, που έχει χρονική διάρκεια 30 ημέρες, στο εξωτερικό χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα κατά την επιβίβαση στο μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσει. Όταν όμως λήξει η ισχύς του εγγράφου, αρχίζουν πάλι τα προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας Σύριος που ήρθε παράνομα στην Ελλάδα, πήρε τα δικαιολογητικά και έφυγε στη Γερμανία, θα βρεθεί στα χέρια των εκεί αστυνομικών, μόλις λήξει η ισχύς των εγγράφων που προμηθεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Έτσι οι αρχές της Γερμανίας, εφαρμόζοντας τη γνωστή «Συμφωνία του Δουβλίνου», θα δώσουν εντολή να επιστρέψει ο Σύριος στη χώρα που έκδωσε το σχετικό έγγραφο, δηλαδή στην Ελλάδα. Απόφαση που μάλιστα θα υλοποιήσουν κιόλας.