Βιβλική καταστροφή σε χώρους πολιτισμού στην Αγιάσο

«Πνίγηκαν» το Κινηματοθέατρο και το Λαογραφικό Μουσείο

04/12/2012 - 15:53

Καταστροφική ήταν η βροχή του Σαββάτου για σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου, ενώ πλημμύρισε ο ναός του Αγίου Θεράποντα.


Καταστροφική ήταν η βροχή του Σαββάτου για σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου. Οι χείμαρροι που κατέβηκαν από τις πλαγιές του Ολύμπου, μπήκαν μέσα στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου, αλλά και στο Λαογραφικό Μουσείο, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό και δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλά από τα εκθέματα. Χτες, ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών στο Αναγνωστήριο, ενώ οι κάτοικοι της Αγιάσου συνέχιζαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν ό,τι μπορούσαν.

Πρωτοφανή ήταν τα όσα αντίκρισαν το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Παναγιώτης Κορομηλάς, και άλλα μέλη του φορέα, που έτυχε την ώρα της καταιγίδας να βρίσκονται στο χώρο του Κινηματοθεάτρου.

Τα νερά που κατέβηκαν με τη μορφή χειμάρρου από το βουνό, «έπνιξαν» στην κυριολεξία την Αγιά Σωτήρα που βρίσκεται δίπλα από το κτήριο, και μπήκαν ορμητικά από την αριστερή είσοδο του Κινηματοθεάτρου, σπάζοντάς την, για να καταλήξουν από τη δεξιά είσοδο, την οποία επίσης έσπασαν, στην Πλατεία Δημαρχείου. Στο πέρασμά τους κατέστρεψαν κονσόλες, μουσικά όργανα, βιβλία και στολές, ενώ πλημμύρισαν και την πλατεία του Κινηματοθέατρου, τρέχοντας σε αυτήν πάνω από τη σκηνή.

Και στο Μουσείο
Ο χείμαρρος πέρασε και μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου, με τη σπάνια Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Τζινή, όπου το νερό έφτασε το 1,65 μ. - στο ύψος όπου βρίσκονται οι διακόπτες του ρεύματος -, καταστρέφοντας τις κούκλες με τις παραδοσιακές στολές, σπάζοντας τα πήλινα εκθέματα και ρίχνοντας σε ένα στρώμα λάσπης τις παλιές κινηματογραφικές μηχανές και άλλα αντικείμενα.

«Όλο το βουνό πέρασε μέσα από το Αναγνωστήριο και το Μουσείο», έλεγε χτες στο «Ε» απελπισμένος ο κ. Κορομηλάς, ενώ ο ίδιος και άλλα μέλη του φορέα, αλλά και πολλοί πρόθυμοι κάτοικοι του χωριού, ακόμη προσπαθούσαν να ανακτήσουν πολύτιμα αντικείμενα από τις λάσπες και τα νερά. «Δεν ήταν τόσο θέμα βροχής, αλλά θεωρώ ότι από τα πολλά κλαδιά και τα φύλλα του φθινοπώρου, έφραξαν οι αποχετεύσεις και το νερό πέρασε από πάνω τους, καταλήγοντας ανεξέλεγκτο μέσα στα κτήρια. Έχουμε πάθει μεγάλες ζημιές και προσπαθούμε να πλύνουμε και να συντηρήσουμε ό,τι μπορούμε. Ευτυχώς μας βοηθάει και ο κόσμος και η Πυροσβεστική.»

Ο δρόμος έξω από το κτήριο του Αναγνωστηρίου, όπου μηχάνημα του Δήμου καθάριζε προχτές τις λάσπες και τα κλαδιά

Ζητείται βοήθεια…
Η Δημοτική Ενότητα Αγιάσου διέθεσε ένα μικρό φορτωτή και ένα φορτηγάκι της Υπηρεσίας Καθαριότητας για να αποσυμφορήσει τους πλημμυρισμένους χώρους, ενώ στην Αγιάσο βρέθηκαν την Κυριακή και ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Στρατής Κόρακας και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου τού Κ.Κ.Ε., Παρασκευάς Γεωργούλας. Ειδικά ο κ. Βογιατζής, έκανε χτες παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, υπεύθυνο για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών στο Αναγνωστήριο, που χαρακτήριζε ως «το μεγαλύτερο πολιτιστικό σύλλογο του νησιού». Λόγων των ζημιών αναβλήθηκε και το προχτεσινό μάθημα θεατρικού παιχνιδιού του Αναγνωστηρίου, αφού οι μαθητές βοήθησαν επίσης όσο μπορούσαν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Τζινή διέσωζε εξαίρετα δείγματα της ντόπιας οικοτεχνίας και βιοτεχνίας, αναδεικνύοντας το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου σε ένα από τα πληρέστερα και ωραιότερα μουσεία του είδους του σε όλο το Αιγαίο.

Για το λόγο αυτό, σε σχετική του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου απευθύνει έκκληση σε κάθε Αγιασώτη, όπου κι αν βρίσκεται, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου και σε κάθε κρατικό φορέα, να συμβάλει ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του για την αποκατάσταση των ζημιών, ειδικά λόγω της σημασίας των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου.

 

Πλημμύρισε ο ναός του Αγίου Θεράποντα
Ζημιές και στο «σήμα κατατεθέν»

Έναν πλημμυρισμένο από νερά ναό βρήκαν το πρωί της Κυριακής ο πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Θεράποντα, «σήμα κατατεθέν» της Μυτιλήνης, π. Αθανάσιος Γιουσμάς, και όσοι είχαν προσέλθει από νωρίς για τον εκκλησιασμό. Η ισχυρή νεροποντή του Σαββάτου είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση νερού στο γυναικωνίτη, αλλά και σε μέρος τού κυρίως κάτω ναού, ως αποτέλεσμα του χρόνιου προβλήματος που η εκκλησία αντιμετωπίζει με τις φθορές στη σκεπή και τον τρούλο της.

Το πρόβλημα της οροφής του Αγίου Θεράποντα είναι κάτι στο οποίο ο π. Αθανάσιος έχει αναφερθεί επανειλημμένως, αφού πολύ συχνά κατά τη διάρκεια βροχών νερά μπαίνουν από τον τρούλο. Όπως είναι γνωστό, το εξωτερικό τσίγκινο περίβλημα του τρούλου του ναού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φθορών.


Νερό και σοβάδες, χθες, στο γυναικωνίτη του Αγίου Θεράποντα

Το πρόβλημα
Ιερέας και πιστοί, στη διάρκεια της πρωινής θείας λειτουργίας της Κυριακής στάθηκαν σε ένα μόνο τμήμα του ναού, ενώ δοχεία σε διάφορα σημεία του περισυνέλλεγαν το βρόχινο νερό.

Σύμφωνα με τον π. Αθανάσιο, από την οροφή του γυναικωνίτη αποκολλήθηκαν επιχρίσματα με διακοσμητικά στοιχεία λόγω διάβρωσης, αποτέλεσμα εισροής υδάτων από τη στέγη.

«Οι μικρές σχετικά διατομές της στέγης, σε συνδυασμό και με τα περιττώματα από τα περιστέρια που μαζεύονται σε αυτή σε μεγάλους αριθμούς, είχε κι έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκούν σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να εισρέουν νερά εντός της στέγης και του εσωτερικού του ναού», εξηγεί ο ιερέας. «Πρώτη φορά είχαμε ωστόσο τόσο σοβαρές ζημιές. Πριν από 20 χρόνια είχαμε κάνει επιδιόρθωση της στέγης, αλλά τώρα τελευταία παρουσίαζε περισσότερα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη, αφού υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στον τρούλο λόγω του ότι ο ναός είναι διατηρητέο μνημείο και απαιτούνται διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η εκπόνηση ειδικής μελέτης και μεγάλο κονδύλιο, που ο ναός δεν το έχει.»

«Ας συνδράμουν οι αρμόδιοι»
Ο π. Αθανάσιος φρόντισε να ενημερώσει αμέσως για τα προβλήματα το Μητροπολίτη Μυτιλήνης και την Αρχαιολογία, καθώς και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, με ειδικά έγγραφα.

«Στόχος μας είναι το να καταφέρουμε να υπάρξει από κοινού δρομολόγηση κάποιας κίνησης, αφού ο ναός είναι ένα κόσμημα τόσο του νησιού, όσο και του βορειοανατολικού Αιγαίου», λέει. «Για το λόγο αυτό, περιμένω τη συνδρομή όλων των αρμοδίων και είμαι στη διάθεσή τους στην περίπτωση που θελήσουν να γίνει κάποια σχετική συνάντηση, ίσως και με την παρουσία της διευθύντριας της 14ης Εφορείας Βυζαντινών, Αθηνάς Λούπου. Θεωρώ πως όλοι αξίζει να συσκεφθούμε και να ενεργήσουμε θετικά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey