Σε δυο ώρες έβρεξε όσο δεν είχε βρέξει όλο το φθινόπωρο. Αγιάσος, Αμπελικό, Σταυρός και Συκούντα, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές

Θαμμένοι στη λάσπη

04/12/2012 - 15:38

Βαθιές πληγές σε πολλές περιοχές της Λέσβου άνοιξε η καταρρακτώδης βροχή, που ως θεομηνία δίωρης περίπου διάρκειας έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου σημαντικό τμήμα του νησιού.

Βαθιές πληγές σε πολλές περιοχές της Λέσβου άνοιξε η καταρρακτώδης βροχή, που ως θεομηνία δίωρης περίπου διάρκειας έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου σημαντικό τμήμα του νησιού. Η τεράστια ποσότητα του νερού, σε συνδυασμό με ελλιπή μέτρα πρόληψης, αλλά κυρίως σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει το αστικό τοπίο σε πολλούς οικισμούς, έγινε η αιτία να πλημμυρίσουν σπίτια, να καταστραφούν δρόμοι, να αποκλειστούν ολόκληρα χωριά απ’ το νερό, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Από χθες η Λέσβος μετρά και καταγράφει τις ζημιές της, σε μια προσπάθεια αφενός να αντιμετωπίσει τα επιτακτικά προβλήματα της καθημερινότητας που «πυρπολήθηκε» απ’ το νερό, και αφετέρου να διεκδικήσει σε χαλεπούς καιρούς κονδύλια για αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις και δημόσια έργα.

Επαληθεύοντας τις προβλέψεις τής ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα, η Λέσβος μετά τους θυελλώδεις νοτιάδες, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και στο επίκεντρο κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων, που έπληξαν ένα μεγάλο τμήμα του νησιού. Υπήρξαν περιοχές όπως της Καλλονής και της Ερεσού που σχεδόν έμειναν στεγνές, αλλά υπήρξαν και ολόκληρες δημοτικές ενότητες, όπως της Αγιάσου, που είχαν - όπως μαρτυρούν οι μεγαλύτεροι - για πάνω από 60 χρόνια να δουν τόση βροχή. Ο ισχυρισμός ότι μέσα σε δυο ώρες το απόγευμα του Σαββάτου, της πρώτης μέρας του Δεκεμβρίου, έβρεξε όσο θα μπορούσε να είχε βρέξει αλλά δεν έβρεξε τους τρεις μήνες του φθινοπώρου, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Επιτροπές καταγράφουν τις ζημιές ανά δημοτική ενότητα, για να ζητηθεί ο χαρακτηρισμός του νησιού
Θεομηνιόπληκτη περιοχή

Απ’ το βράδυ ήδη του Σαββάτου κι ενώ τα προβλήματα επιδείνωσαν και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης, που για αρκετή ώρα αφορούσαν κι όλο το νησί, ξεκίνησαν οι πρώτες επιτόπιες επισκέψεις των στελεχών της δημοτικής αρχής στα σημεία που υπήρξαν και τα βασικότερα προβλήματα, αρχικά στις Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα και τα βορειόχωρα της Μυτιλήνης, καθώς και στην περιοχή της Θερμής. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε η μεγάλη έκταση των καταστροφών και χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό το Δημήτρη Βουνάτσο, συγκροτήθηκαν επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών ανά δημοτική ενότητα.

Όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, ο Δήμος Λέσβου έχει την ευθύνη της πρόληψης, αλλά και της καταγραφής των ζημιών σε οικισμούς και δομημένους χώρους, όπως και στο αγροτικό δίκτυο, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει την ευθύνη του επαρχιακού/ εθνικού δικτύου και των περιαστικών περιοχών.

Ο δήμαρχος νωρίς χθες επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη, για το πώς θα κινηθεί η διαδικασία σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, για την υποβολή του αιτήματος κήρυξης της νήσου ως θεομηνιόπληκτης περιοχής. Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και απ’ την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, που ομοίως συγκρότησε επιτροπές για την αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές και σε επιχειρήσεις.

Τα πορίσματα των επιτροπών θα αποσταλούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τεκμαίροντας το αίτημα για κήρυξη της περιοχής, που σημειωτέον αν δεν κηρυχθεί, δε θα μπορεί να πάρει κανενός είδους αποζημίωση ή ενίσχυση για καμμία κατηγορία πληγέντων ή για αποκατάσταση υποδομών.

Ανάλογο αίτημα απηύθυνε ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον κ. Γεωργιάδη, ενώ ο κ. Βουνάτσος ετοίμασε αναλυτικό υπόμνημα με τις ζημιές που έχουν ήδη απ’ τις επιτόπιες επισκέψεις των αντιδημάρχων και των μηχανικών του Δήμου καταγραφεί το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητώντας τη στήριξή του για την έγκριση χρηματοδοτήσεων προς τη Λέσβο.


Η Ζωοδόχος Πηγή, θαμμένη στη λάσπη


Έβγαινε το νερό σε σπίτια μέσα απ’ τα σιφόνια των WC!
Πανικός στην Αγιάσο

Σωρευτικά πολλές αιτίες οδήγησαν στις πλημμύρες που βίωσε η Αγιάσος και ειδικά το κάτω τμήμα της, απ’ το Αναγνωστήριο και έως την είσοδο του χωριού, αφού εκτός του τεράστιου όγκου του νερού που έπεσε και των ακαθάριστων φρεατίων, ρόλο σημαντικό έπαιξαν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Η επικάλυψη του χειμάρρου του Απέσου στο νότιο τμήμα του χωριού, όπως και οι φραγμένες από χρόνια σχάρες στην περιοχή του Ηρώου των Πεσόντων, αλλά και οι τσιμεντοστρώσεις στην ίδια ζώνη, δυσχέραναν την έξοδο των ποταμών νερού, που απ’ τη βροχή συγκεντρώθηκε όλο στο κάτω τμήμα της Αγιάσου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως μας είπαν κάτοικοι, το νερό να μπαίνει απ’ τις πόρτες στα ισόγεια, ή ακόμη και να βγαίνει μέσα στις τουαλέτες, απ’ τα σιφόνια που υπερχείλισαν κι έβγαζαν καθαρό νερό.

Επιπλέον δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και στην υδροδότηση, αφού το παλιό εξωτερικό δίκτυο που μεταφέρει το νερό απ’ τις πηγές της Καρκαβούρας στο χωριό, υπέστη ζημιές σε τμήμα του, που δεν είχε ως χθες επακριβώς προσδιοριστεί πόσο μεγάλο είναι. Η δυνατή βροχή ξέθαψε τους σωλήνες ύδρευσης απομακρύνοντας το χώμα, ενώ υπήρξε και ηλεκτρολογικό πρόβλημα, αφού είτε απ’ τη βροχή, είτε απ’ τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καταστράφηκε μια ηλεκτροβάνα, οξύνοντας το πρόβλημα.

Απ’ τα μεγάλα θύματα της καταστροφής είναι η εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, πίσω από το Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που κυριολεκτικά σκεπάστηκε από φερτές ύλες, ό,τι λάσπη, πέτρες και ξύλα κατέβηκαν απ’ το βουνό, καταστρέφοντας τον προσφάτως διαμορφωμένο εκκλησιαστικό χώρο.


Τρύπα στον τοίχο του σπιτού, που άνοιξε το νερό


Πλημμύρες σε Μυτιλήνη, Μόρια, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Θερμή και Πύργους Θερμής
Και προβλήματα υδροδότησης

Οι διακοπές τής ΔΕΗ ήταν η αιτία που αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς νερό ή αντιμετώπισαν μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα στην υδροδότηση. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατό, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτο, προβλήματα δημιουργήθηκαν απ’ τις διακοπές τής ΔΕΗ, απ’ τις οποίες κάηκαν μηχανισμοί σε αντλιοστάσια. Ήδη από χθες τα προβλήματα στην περιοχή της Μυτιλήνης είχαν αποκατασταθεί, ενώ σήμερα αναμένεται με τη βοήθεια χωματουργικού μηχανήματος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον ποταμό της Λαγκάδας, που έφραξε από φερτές ύλες.

Μάλιστα, αν δεν είχε προηγηθεί ο καθαρισμός του μετά από δημοσίευμά μας που προκάλεσε την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Φλώρου, τα προβλήματα θα ήταν σίγουρα σοβαρότερα, μια και ο αγωγός που αποχετεύει τα νερά του χειμάρρου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις βροχής όπως αυτή του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον κ. Βατό, που το βράδυ του Σαββάτου μαζί με τον αντιδήμαρχο Θερμής - Μανταμάδου, Δημήτρη Ζαφειρίου, βρέθηκε στην περιοχή, υπήρξαν προβλήματα πλημμυρών στη Θερμή και τους Πύργους, κυρίως σε παραλιακές περιοχές, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις και σε Μόρια, Παναγιούδα και Πάμφιλα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης δέχθηκε περί τις 80 κλήσεις για άντληση νερού, ενώ επενέβη και σε περιπτώσεις απεγκλωβισμού από αυτοκίνητα 12 ανθρώπων, που είχαν αποκλειστεί εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης στη Μυτιλήνη.

Κάποια μικροπροβλήματα με πλημμύρες καταγράφηκαν και στην περιοχή του Κουμκού, όπως και στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.


Ο Δημήτρης Βουνάτσος, το βράδυ του Σαββάτου στη Συκούντα

Συκούντα, Ίππειος, Κάτω Τρίτος και Λάμπου Μύλοι
«Ξέσπασε» ο Ευεργέτουλας

Για ακόμη μια φορά, οι δυνατές βροχοπτώσεις ξεχείλισαν τον ποταμό Ευεργέτουλα και τους παραποτάμους του, που βρήκαν διέξοδο στα χωριά της περιοχής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα στη Συκούντα, αλλά και το Ίππειος. Στη Συκούντα καταστράφηκε ο κεντρικός δρόμος του χωριού, αφού η πίεση του νερού «σήκωσε» τα φρεάτια. Το βράδυ του Σαββάτου, επί τόπου μετέβησαν ο Δημήτρης Βουνάτσος και ο αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα, Νίκος Κατράνης, ενώ άμεσα στάλθηκαν μηχανήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ιππείου, Προκόπης Σινάνης, όλη η περιοχή του Ευεργέτουλα, απ’ τον οικισμό της Λάρσου έως και τους Λάμπου Μύλους, αλλά και το Κάτω Τρίτος, βίωσε σοβαρά προβλήματα. Χρειάστηκε δε να συγκεντρωθεί και οικιακός εξοπλισμός για ηλικιωμένη γυναίκα στους Λάμπου Μύλους, που πλημμύρισε το σπίτι της και χρειαζόταν άμεσα κουβέρτες.




Χάθηκαν δρόμοι, με προβλήματα οι συγκοινωνίες
Βιβλική καταστροφή σε Αμπελικό - Σταυρό

Οι περιοχές όμως που επλήγησαν περισσότερο πάνω στο νησί, ήταν δυο απομακρυσμένα χωριά στο νότιο τμήμα της Λέσβου, το Αμπελικό και ο Σταυρός, που εξακολουθούν να βιώνουν σοβαρά προβλήματα. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να φτάσει και οργανωμένη βοήθεια από μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών, που θα δουλέψουν για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Είχαμε μεγάλες ζημιές σε όλη την περιφέρεια του Πολιχνίτου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βουνάτσος, λέγοντας πως έχει σταλεί μηχανικός του Δήμου για την καταγραφή και αποτίμησή τους. Απ’ τα προβλήματα που αντιμετώπισαν το Λισβόρι, η Βρίσα, τα Βατερά και ο Πολιχνίτος που έμεινε δίχως νερό και δεν υπάρχει και εικόνα για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση, ο κ. Βουνάτσος τόνισε πως «η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στο Σταυρό, χωριό που έως και το απόγευμα της Κυριακής παρέμενε αποκομμένο απ’ το υπόλοιπο νησί».

Όλο το τμήμα του δρόμου απ’ τα Βατερά μετά το «Arena» έως και το Σταυρό έχει απ’ τη μεριά της θάλασσας υποστεί σοβαρές ζημιές και μάλιστα σε αρκετά σημεία έχει υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει μονής κατεύθυνσης.

Στο Σταυρό, φούσκωσε και υπερχείλισε ο ποταμός Βούρκος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και δρόμους, αλλά και να σπάσει το γεφυράκι που ένωνε το κάτω με το πάνω τμήμα του χωριού. Ο πρόεδρος του Σταυρού, Παναγιώτης Παλαιολόγος, μάλιστα, μας είπε ότι χρειάστηκε βοήθεια για να μπορέσει να βγάλει απ’ το σπίτι του τη γυναίκα και την πεθερά του που είχαν εγκλωβιστεί, ενώ χθες για να κατέβει στην Περιφέρεια προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα, χρειάστηκε να δανειστεί ρούχα γιατί δεν είχε δικά του στεγνά (!).

Χθες η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, τμήμα της 6ης Επαρχιακής Οδού Πολιχνίτου - Βρίσας - Μεγαλοχωρίου, στο σημείο μετά το τέλος του οικισμού των Βατερών και προς Βούρκο, υποχώρησε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η διέλευσή του. Ως εκ τούτου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ενημερώνει ότι διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή και οι πολίτες που έχουν κατεύθυνση προς τον οικισμό Βούρκου και προς Μεγαλοχώρι, θα εξυπηρετούνται αναγκαστικά μέσω Μεγάλης Λίμνης και Αμπελικού.


Η παραλία και ο... δρόμος στα Βατερά

«Πέρασε ποτάμι απ’ το σπίτι»
Όμως, και στη Δημοτική Ενότητα του Πλωμαρίου και πιο συγκεκριμένα σε Αμπελικό, Νεοχώρι και Ακράσι, υπήρξαν βιβλικές καταστροφές, όπως τις χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Σταύρος Πολίτης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό, αφού παρέσυρε εξωτερικό τοιχίο, έριξε τον τοίχο σπιτιού, πέρασε μέσα και βγήκε απ’ την απέναντι πόρτα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια της ηλικιωμένης ιδιοκτήτριάς του», ανέφερε ο κ. Πολίτης, σημειώνοντας ότι δεκάδες σπίτια στο χωριό έχουν υποστεί ζημιές και μάλιστα κάποιοι κάτοικοι, για να μην παρασυρθούν, χρειάστηκε να ανέβουν σε συσκευές, σε τραπέζια, ακόμη και σε ψυγείο. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Νεοχώρι, αλλά κυρίως στο οδικό δίκτυο της περιοχής, που έχει καταστεί αδιάβατο.

Προβλήματα υπάρχουν στη σύνδεση του Αμπελικού με το Ακράσι, αλλά και γενικότερα στη σύνδεση μεταξύ των χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Οι κάτοικοι του Αμπελικού, μέσα από λαϊκή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, ζητούν να κηρυχτεί άμεσα το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι ζημιές και να αποκατασταθούν άμεσα και να γίνουν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα (φρεάτια, τοιχία αντιστήριξης), διότι, όπως προειδοποιούν, στην επόμενη θεομηνία θα κινδυνέψει να εξαφανισθεί ολόκληρο το χωριό.

*Φωτό: Γιώργος Παπαδόπουλος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey