Συναντήσεις των εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους τοπικών αρχών

Χρειάζεται χώρος και «plan B»

14/09/2012 - 15:33

Η δημιουργία ενός χώρου «πρώτης υποδοχής», αλλά και η κατάρτιση ενός «plan B» (σχεδίου Β) για το θέμα της επανέναρξης των αφίξεων των παρανόμως εισερχόμενων στη χώρα μεταναστών, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Λέσβο.

Η δημιουργία ενός χώρου «πρώτης υποδοχής», αλλά και η κατάρτιση ενός «plan B» (σχεδίου Β) για το θέμα της επανέναρξης των αφίξεων των παρανόμως εισερχόμενων στη χώρα μεταναστών, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Λέσβο. Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ελλάδας, Γιώργος Τσαρμόπουλος, και οι Αριάνα Βασιλάκη και Παναγιώτα Δέμελη, πραγματοποίησαν μέχρι και χτες το μεσημέρι σειρά συναντήσεων με τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, τους γιατρούς του Βοστάνειου, το Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά και με την Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη κι Επικοινωνία στο Αιγαίο» και την «Αγκαλιά», και συζήτησαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο και το πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας - με εξαίρεση την κ. Δέμελη, που είναι η ορισμένη νομική εκπρόσωπος του Φορέα στο νησί - έφτασε στη Λέσβο το πρωί της Τετάρτης. Κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους των ανωτέρω φορέων, συζητήθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα και τα προβλήματα που έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την επανέναρξη της άφιξης παρανόμως εισερχόμενων στη χώρα μεταναστών από τις ανατολικές χώρες.

Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις
Αφού είδαν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αλλά και αφού συζήτησαν με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές και τους γιατρούς του Βοστάνειου για τα προβλήματα που παρουσιάζονται ως προς τις συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, οι τρεις εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τους οποίους και συζήτησαν το τι μέτρα μπορούν να ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ετοιμότητα και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ακόμη περισσότερων αφίξεων.

Συγκεκριμένα, αυτό που συζητήθηκε ήταν η δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου «πρώτης υποδοχής» - αφού αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο η κράτηση από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου -, όπου θα παρέχονται στους μετανάστες οι πρώτες βοήθειες και η απαιτούμενη περίθαλψη και σίτιση για ένα διάστημα μάξιμουμ δύο εβδομάδων, αλλά και η γενικότερη κατάρτιση ενός «plan B» και να βρίσκονται όλοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία σε κατάσταση ετοιμότητας σε περίπτωση που ξεσπάσει «κρίση» με μεγάλη αύξηση των αφίξεων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα αιτήματα των τοπικών αστυνομικών και άλλων αρχών, στην κεντρική εξουσία.

Σχετικά με το τελευταίο, ο κ. Τσαρμπόπουλος δήλωσε χτες στο «Ε»: «Οι αφίξεις στα νησιά έχουν αρχίσει και πάλι, και φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι τρία χρόνια πριν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον οργανωμένοι χώροι υποδοχής των μεταναστών. Αν οι αφίξεις αυξηθούν σε αριθμούς πολύ μεγάλους μέσα στους επόμενους μήνες, θα είναι αδύνατη η διαχείριση τόσων ανθρώπων για μέρες, και όπου θα συμβεί αυτό, θα δημιουργηθούν καταστάσεις κρίσης, που μπορεί να δημιουργήσουν και μεγάλες εντάσεις. Αν δεν υπάρχουν χώροι όπου μπορεί να γίνει προληπτικός ιατρικός έλεγχος ή σίτιση και να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε όσους ανθρώπους περισυλλέγονται από τη θάλασσα, η κατάσταση θα είναι σε βάρος τόσο των ίδιων, όσο και της τοπικής κοινωνίας. Το θέμα θα πρέπει να ειδωθεί και να αντιμετωπιστεί τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά. Κατά την άποψή μας, τα νησιά δεν προσφέρονται για μακροχρόνια κράτηση, αλλιώς, στη Λέσβο τουλάχιστον, θα δημιουργηθεί και πάλι το φαινόμενο της Παγανής. Γι’ αυτό κάνουμε λόγο για ολιγοήμερη φύλαξη σε ένα χώρο, που θα εξυπηρετεί αυτό που λέμε “πρώτη υποδοχή”, κάτι που είναι θέμα της κεντρικής εξουσίας και την ευθύνη για το οποίο έχει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία. Νομίζουμε πως και οι τοπικές αρχές και τα κόμματα θα πρέπει να έχουν μια παρέμβαση, στο μέτρο που τους αναλογεί, για επιπλέον στήριξη, αν χρειαστεί.»


Δηλώσεις Γιακαλή και Βατού
«Απαιτείται συνεννόηση όλων»

Την ικανοποίησή του για τα όσα λέχθηκαν στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, εξέφρασε χτες στο «Ε» ο κ Βατός. «Αυτό στο οποίο καταλήξαμε, είναι πως θα πρέπει να αναφερόμαστε στους μετανάστες ως “παράνομα εισερχομένους στη χώρα”», ανέφερε χτες χαρακτηριστικά στο «Ε». «Θα πρέπει ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμος Λέσβου να είμαστε έτοιμοι για ένα ενδεχόμενο ξαφνικής εισροής, συνδιαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις μαζί με την Αστυνομία και το Λιμενικό, ώστε να υπάρξουν οι υποδομές εκείνες που θα χρειάζονται και να μπορούν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί το πολύ για δύο εβδομάδες, και να έχουν όσα χρειάζονται μέχρι να γίνει η ταυτοποίησή τους. Το διάστημα αυτό είναι, φυσικά, θέμα της κεντρικής εξουσίας. Εμείς δεν μπορέσαμε να δεσμευτούμε σε κάτι αυτήν τη στιγμή, είμαστε ωστόσο πολύ ικανοποιημένοι που μας έγινε αυτή η ενημέρωση και συζητήθηκε το παραπάνω σχέδιο.»

Από πλευράς του, ο κ. Γιακαλής σχολίασε πως απαιτείται η άμεση δραστηριοποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας και ανέφερε σχετικά με τη χτεσινή τους συνάντηση: «Οι εξελίξεις μάς προβληματίζουν, καθώς διαφαίνεται πως αναμένεται νέο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Είμαστε μπροστά σε μία δύσκολη συγκυρία και ο προβληματισμός όλων μας είναι έντονος. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι σοβαρές, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις διαστάσεις που μπορούν να πάρουν και πρέπει να απασχολήσουν άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα που προκύπτει, δεν είναι μόνο ελληνικό. Η συνεννόηση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος όλων των αρμόδιων αρχών στη χώρα μας, είναι δεδομένη. Απαιτείται όμως η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της Frontex, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών πρόληψης από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey