×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Στη Δικαιοσύνη, οκτώ χρόνια μετά!

Εκδικάζεται σήμερα στη Μυτιλήνη υπόθεση υπεξαίρεσης 45.200 ευρώ, με κατηγορούμενη δημοτική υπάλληλο του Μανταμάδου

13/03/2012 - 18:44 Ενημερώθηκε 09/12/2023 - 22:04

Το ποινικό μέρος μιας υπόθεσης που απασχολεί το Μανταμάδο ήδη απ’ τις αρχές τού 2003, θα απασχολήσει σήμερα το Εφετείο Κακουργημάτων της Μυτιλήνης, όπου και δικάζεται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 45.200 ευρώ απ’ το δημοτικό ταμείο υπάλληλος του Δήμου Λέσβου.

Το ποινικό μέρος μιας υπόθεσης που απασχολεί το Μανταμάδο ήδη απ’ τις αρχές τού 2003, θα απασχολήσει σήμερα το Εφετείο Κακουργημάτων της Μυτιλήνης, όπου και δικάζεται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 45.200 ευρώ απ’ το δημοτικό ταμείο υπάλληλος του Δήμου Λέσβου. Στη συγκεκριμένη υπάλληλο, που δηλώνει αθώα, έχει ήδη καταλογιστεί το έλλειμμα μετά από έλεγχο οικονομικών επιθεωρητών και της παρακρατείται μέρος απ’ το μισθό της για την εξόφλησή του, ενώ έχει υπάρξει και απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2003, όταν ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, ζήτησε να του υποβληθεί εγγράφως ο οικονομικός απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. Τότε διαπιστώθηκε ότι το διαθέσιμο υπόλοιπο στο ταμείο του Δήμου ήταν κατά περίπου 21.000 ευρώ μικρότερο από αυτό που δικαιολογούσαν τα παραστατικά. Στη συνέχεια, υπήρξε έλεγχος από δημοτικούς υπαλλήλους υπό την εποπτεία του τότε αντιδημάρχου και λογιστή, Στέλιου Αναγνώστου, όχι μόνο για το προηγούμενο έτος, αλλά και για το 2001, οπότε και διαπιστώθηκε ότι συνολικά και για τα δύο χρόνια (ο έλεγχος δεν επεκτάθηκε στα προηγούμενα) το χρηματικό έλλειμμα ήταν της τάξης των 45.200 ευρώ.

Απ’ το Δήμο κλήθηκαν τότε και οι επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, που ήλεγξαν το Δήμο, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα. Οι ίδιοι κίνησαν και τη διαδικασία καταλογισμού του ελλείμματος στην υπάλληλο που κατηγορείται πως το υπεξαίρεσε.

Πάνω από 70.000 ευρώ
«Το έλλειμμα που καταλογίστηκε στην υπάλληλο, η οποία και κατηγορείται για κακούργημα, έφτασε με τους τόκους στις 70.000 ευρώ», ανέφερε ο τέως δήμαρχος Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου. Σύμφωνα με τον καταλογισμό του ελλείμματος στην υπάλληλο απ’ τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, παρακρατείται μηνιαίως ποσό απ’ το μισθό της, που όμως είναι τόσο μικρό, που δεν αποπληρώνονται ούτε οι τόκοι - όπως ανέφερε ο τέως δήμαρχος -, με αποτέλεσμα το ποσόν ολοένα να αυξάνεται. Η υπάλληλος μετά τον καταλογισμό προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε. Παράλληλα, της επιβλήθηκε και διοικητική ποινή απ’ το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για στέρηση μισθού ενός μηνός, αλλά έγινε ένσταση και εκκρεμεί η εξέτασή του από ανώτερο πειθαρχικό όργανο.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Λέανδρο Ρακιτζή, που στην έκτη κατά σειρά ετήσια έκθεση, του 2009, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010, περιελάμβανε και τη γνωστή ιστορία του ελλείμματος στο Δήμο Μανταμάδου.

Παράσταση πολιτικής αγωγής
Το ποινικό θέμα της όλης υπόθεσης, μετά από πάρα πολλές αναβολές, επρόκειτο να εξεταστεί την Τετάρτη στο Εφετείο στη Μυτιλήνη, αλλά λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην εκδίκαση προηγούμενης απόφασης, το δικαστήριο τη μετέφερε για σήμερα Παρασκευή. Η κατηγορία αφορά σε «υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος».

Μάρτυρες, εκτός των κ.κ. Αποστόλου και Αναγνώστου και των δημοτικών υπαλλήλων που έκαναν τον έλεγχο, έχουν κληθεί και οι πρώην δήμαρχος Μανταμάδου Δημήτρης Καρατζιτζής και αντιδήμαρχος Μανταμάδου Νίκος Βασίβαγλης.

Παράσταση πολιτικής αγωγής θα κάνει ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δηλώνοντας ότι ο νέος ενιαίος Δήμος συνεχίζει τη διεκδίκηση του Δήμου Μανταμάδου. Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής ορίστηκε απ’ το Δήμο Λέσβου - διαδέχεται τον Παναγιώτη Παπατζίκη που χειριζόταν για λογαριασμό του Δήμου Μανταμάδου την υπόθεση - ο Στρατής Πέτρου, ενώ ως συνήγοροι υπεράσπισης έχουν αναλάβει οι Νίκος Βλουτέλλης και Άρης Χατζηκομνηνός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey