Ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Περιβάλλοντος

Μετρήσεις του αέρα που αναπνέουμε

21/01/2014 - 13:36

Μετρήσεις για την αέρια ρύπανση θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά συστηματικά στην πόλη της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μετρήσεις για την αέρια ρύπανση θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά συστηματικά στην πόλη της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, εξειδικευμένος εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί σε σημεία του ερευνητικού ενδιαφέροντος της πόλης, προκειμένου να διαπιστωθεί η συνεισφορά των τοπικών πηγών ρύπανσης στην ποιότητα του αέρα. Στόχος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος είναι αφενός η καταγραφή της επιβάρυνσης, όπου αυτή υφίσταται, και αφετέρου η διατύπωση προτάσεων για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να έχει ήδη ξεκινήσει από χθες με σκοπό να ολοκληρωθεί στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ οι αντίστοιχες μετρήσεις θα επαναληφθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας επικεντρώνεται σε επιβαρυμένες από αέριους ρύπους περιοχές, όπως είναι το λιμάνι, η Πλατεία Σαπφούς, η περιοχή περιμετρικά τής ΔΕΗ και η περιοχή του αεροδρομίου.

Το πρώτο μέρος του εξοπλισμού έχει ήδη τοποθετηθεί στο κτήριο του Τελωνείου και την Πλατεία Σαπφούς και σειρά έχει η περιοχή τής ΔΕΗ. Στο αεροδρόμιο μετρήσεις θα διεξαχθούν το καλοκαίρι, περίοδος κατά την οποία το αεροδρόμιο παρουσιάζει σημαντικά αυξημένη κίνηση λόγω πτήσεων τσάρτερ.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας και μηχανολόγος μηχανικός Χρήστος Ψάνης μιλώντας στο «Ε», τόνισε: «Είναι μια σημαντική έρευνα πεδίου, με τεχνολογικά προηγμένο και αξιόπιστο εξοπλισμό, που μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στη Μυτιλήνη. Δεδομένου ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά αντίστοιχη προσπάθεια, κάνει το ενδιαφέρον μας ακόμα μεγαλύτερο.»

Δε θα μετρήσουν αιθαλομίχλη

Σε ερώτησή μας αν μέσω των μετρήσεων θα διαπιστωθεί και η επιβάρυνση από τζάκια και σόμπες, ο κ. Ψάνης εξήγησε πως το συγκεκριμένο δεν είναι στους στόχους της έρευνας και απαιτείται διαφορετικός εξοπλισμός για τον εντοπισμό και τη μέτρηση των σωματιδίων που προέρχονται από την καύση ξύλων ή άλλων υλών.

Η έρευνα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Θαλής - Ανάπτυξη Πρασίνων Μεταφορών στο Νησιωτικό Χώρο» και πραγματοποιείται με συνεργασία των Τμημάτων Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη και Ναυτιλίας στη Χίο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey