Επίλυση του ενεργειακού, δεκάδες θέσεις εργασίας, έσοδα για το Δήμο και μειωμένους λογαριασμούς για ιδιώτες, τα οφέλη της επένδυσης

Ακτινογραφία «Αιγαίας Ζεύξης»

11/07/2012 - 15:43

Όλες οι αναφορές μας όλα τα προηγούμενα χρόνια στη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει απ’ το 2006 ο Όμιλος Ρόκας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σχεδόν εξαντλούνταν στο ενεργειακό και στα περιβαλλοντικά στοιχεία που την αφορούσαν.

Όλες οι αναφορές μας όλα τα προηγούμενα χρόνια στη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει απ’ το 2006 ο Όμιλος Ρόκας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σχεδόν εξαντλούνταν στο ενεργειακό και στα περιβαλλοντικά στοιχεία που την αφορούσαν. Όμως, πέραν της οριστικής αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος Λέσβου, Λήμνου και Χίου, η ίδια επένδυση έχει και σημαντικότατα οικονομικά οφέλη για τα νησιά, τα οποία και ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εν όψει των ενημερωτικών συναντήσεων που προγραμματίζει για το έργο, το οποίο οι επενδυτές έχουν ονομάσει «Αιγαία Ζεύξη», αφού κατ’ ουσία ενώνει ενεργειακά το Αιγαίο με την υπόλοιπη χώρα.

Η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη 28 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW στα νησιά Λέσβος, Χίος, Λήμνος, είναι προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ και διασυνδέει τα τρία νησιά με την ηπειρωτική χώρα. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της Περιφέρειας, η «Αιγαία Ζεύξη» έχει λάβει ισάριθμες με τα πάρκα, 28 δηλαδή, άδειες παραγωγής απ’ τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και προσφορά σύνδεσης από το Διαχειριστικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έχει κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Απ’ το Μάρτιο του 2012, όπως έχει γράψει το «Ε», έχει ζητηθεί απ’ την Περιφέρεια, που είναι μεταξύ των φορέων οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν για το έργο, να καταθέσει τη γνώμη της σε ό,τι αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει αύριο το πρωί και η ενημερωτική σύσκεψη στη Μυτιλήνη, θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη για τη Λέσβο την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στη Σκάλα Ερεσού (Αρχαιολογικό Μουσείο - πρώην Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ερεσού), την προσεχή Τρίτη 17 Ιουλίου στη Λήμνο, στο ΕΠΑΛ Μούδρου, ενώ έχει ήδη γίνει ενημέρωση στη Χίο.

Διασύνδεση
Στη Λέσβο προβλέπεται η κατασκευή 10 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 306 μεγαβάτ, που θα αποτελούνται από 153 ανεμογεννήτριες. Στον πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι θέσεις, ο αριθμός και η ισχύς των ανεμογεννητριών που έχουν χωροθετηθεί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του νησιού, και πιο συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Ερεσού - Αντίσσης και Καλλονής (αναλυτικά οι ανεμογεννήτριες αποτυπώνονται στο χάρτη της Λέσβου).

Η «Αιγαία Ζεύξη», εκτός απ’ τα αιολικά πάρκα στα τρία νησιά, αφορά και στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης που περιλαμβάνουν τρεις υποσταθμούς μέσης και υψηλής τάσης, ένα σταθμό μετατροπής εναλλασσόμενου συνεχούς ρεύματος, υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τους υποσταθμούς, υπόγεια υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν τη Λέσβο με τη Λήμνο και τη Χίο και υπόγεια υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης της Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα (Εύβοια), ώστε να μπορεί να δίνει και να παίρνει ρεύμα από το εθνικό σύστημα. Στο χάρτη φαίνεται η «διαδρομή» της ενέργειας απ’ τη Λήμνο και τη Χίο προς τη Λέσβο, νησί το οποίο θα συνδεθεί με τη Λάρυμνα, εισφέροντας την ενέργεια που θα παράγεται στο Βόρειο Αιγαίο, στην υπόλοιπη χώρα.


Η διασύνδεση της Λέσβου με τη Λήμνο, τη Χίο και την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με την επένδυση Ρόκα

Τα οφέλη για την οικονομία
Τι κερδίζουν τα νησιά…

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, η συνολική επιφάνεια μόνιμης κατάληψης των αιολικών πάρκων και των συνοδευτικών έργων σε όλα τα νησιά, υπολογίζεται στα 797 στρέμματα. «Με το πέρας των εργασιών, ο φορέας του έργου θα προβεί σε εργασίες αποκατάστασης της βλάστησης και των τοπικών χώρων επέμβασης, ούτως ώστε να επανέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, όπου αναφέρονται στοιχεία για τα πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη προς την κοινωνία που δημιουργεί η σχεδιαζόμενη επένδυση σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας, και είναι:

- Η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στα τρία νησιά

- Έσοδα 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως (δύο εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται για τη Λέσβο), οφέλη για τους δήμους των περιοχών όπου αναπτύσσονται τα αιολικά πάρκα.

- Επιστροφή 2,7 εκατ. ευρώ ετησίως στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα, μέσω πιστώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει υπολογιστεί πως οι καταναλωτές στις περιοχές που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, «γλυτώνουν» 20 με 30 ευρώ μηνιαίως απ’ τους λογαριασμούς ρεύματος.

- Έσοδα 800.000 ευρώ ετησίως για το Πράσινο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα.

- 450 νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο στη φάση κατασκευής του έργου (τρία χρόνια), πλέον των έμμεσων θέσεων που προκύπτουν σε ντόπιους εργολάβους, τεχνίτες και εργάτες.

- Τόνωση κατασκευαστικού κλάδου, οικοδομικών δραστηριοτήτων, μονάδων παραγωγής τσιμέντων, λατομείων, χωματουργικών εργολάβων κ.τ.λ..

- 75 νέες θέσεις εργασίας (στα τρία νησιά) στη φάση λειτουργίας του έργου (20 χρόνια), πλέον των έμμεσων υποστηρικτών έργων που προκύπτουν σε ντόπιους τεχνίτες και εργάτες.

1.000.000… λιγότερα αυτοκίνητα
Επιπρόσθετα οφέλη που αναφέρονται, είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης, όπως και η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακό ή επιχειρηματικό επίπεδο (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα κ.τ.λ.), ακριβώς επειδή θα εκλείψουν οι περιορισμοί στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στα τρία νησιά. Ακόμη, οι επενδυτές αναφέρουν πως με την «Αιγαία Ζεύξη» θα βελτιωθεί η ποιότητα του περιβάλλοντος στα τρία νησιά μέσω της υποκατάστασης της συμβατής ηλεκτρικής παραγωγής από ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα (πετρέλαιο). Όπως αναφέρουν, η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 2,6 εκατ. τόνους ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 1.000.000 αυτοκινήτων μέσου κυβισμού.

Τέλος, στα οφέλη της επένδυσης καταγράφονται οι «νέες αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τα τρία νησιά, μέσω αφενός της αναβάθμισης των υποδομών και αφετέρου της υποστήριξης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βασιζομένου στις αρχές της πράσινης οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey