Άσκηση Καταπολέμησης Ρύπανσης από τη λιμενική αρχή, χτες το πρωί, στις εγκαταστάσεις τής ΒΡ στη Σκάλα Παμφίλων

«Πετρελαιοκηλίδα» που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς

16/06/2012 - 14:18

Άσκηση Καταπολέμησης Ρύπανσης πραγματοποίησε χτες το πρωί η λιμενική αρχή Μυτιλήνης, στη Σκάλα των Παμφίλων. Το σενάριο αφορούσε σε διαρροή καυσίμου από τον αγωγό της εγκατάστασης «BP Ελληνική» και η άσκηση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες.

Άσκηση Καταπολέμησης Ρύπανσης πραγματοποίησε χτες το πρωί η λιμενική αρχή Μυτιλήνης, στη Σκάλα των Παμφίλων. Το σενάριο αφορούσε σε διαρροή καυσίμου από τον αγωγό της εγκατάστασης «BP Ελληνική» και η άσκηση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες, είχε ως στόχο την εξάσκηση του προσωπικού και τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων.

Ήταν 10 το πρωί όταν η λιμενική αρχή Μυτιλήνης ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης της «ΒΡ» στη Σκάλα Παμφίλων, για τη θραύση που σημειώθηκε στον αγωγό και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή καυσίμου στη θάλασσα και την πρόκληση ρύπανσης.

Ενημερώθηκε άμεσα το ΠΛΣ 602, το οποίο και απέπλευσε για την περιοχή, ώστε να κάνει εκτίμηση της κατάστασης και της φύσης του κινδύνου. Αμέσως κινητοποιήθηκε και η Ομάδα Αντιμετώπισης Περιστατικού Ρύπανσης του Λιμεναρχείου, που αναχώρησε οδικώς για τη Σκάλα Παμφίλων, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ενημερώθηκε επίσης το ρυμουλκό «Ιωάννης» που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, στο οποίο φορτώθηκε και η συσκευή skimmer της υπηρεσίας, που χρησιμοποιείται για την απορρόφηση των επιφανειακών πετρελαιοειδών, μαζί με την ομάδα χειρισμού της και διάφορα απορροφητικά υλικά. Τέλος, ενημερώθηκε και η Αερολέσχη Μυτιλήνης, προκειμένου να συνδράμει με αεροσκάφος στην αυτοψία από αέρος και στην επιτήρηση της όλης επιχείρησης, και να αναφέρει στους αρμοδίους την έκταση της πετρελαιοκηλίδας.

«Άψογη συνεργασία»
Τα καύσιμα είχαν διαρρεύσει σε έκταση 200 τ.μ. και σε απόσταση 50 μέτρων από τη στεριά.

Ήδη είχαν δοθεί άμεσα οδηγίες στον υπεύθυνο της εγκατάστασης να εφαρμόσει το εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης που διαθέτει η επιχείρηση. Η «ΒΡ», από πλευράς της, έριξε στη θάλασσα και άνοιξε το πλωτό φράγμα που διαθέτει, ώστε να εγκλωβίσει την πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια.

Στην επιχείρηση συμμετείχε και το Σωματείο Λιμενεργατών, ενώ οι ομάδες αντιμετώπισης ξηράς μερίμνησαν για έλεγχο της ακτογραμμής και τυχόν καθαρισμό διαφυγόντων ποσοτήτων πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με το λιμενάρχη, Μανώλη Βόμβα, η επιχείρηση των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών έγινε απολύτως συντονισμένα.

«Όλα πήγαν κατ’ ευχήν», δήλωσε ο ίδιος στο «Ε». «Υπήρξε άψογη συνεργασία και με τη “ΒΡ”, και αποδείχθηκε πως το προσωπικό είναι σε ετοιμότητα.»

Όπως προσέθεσε ο κ. Βόμβας, κύριος σκοπός της άσκησης ήταν η ενημέρωση του προσωπικού, ώστε να μπορέσει να είναι σε ετοιμότητα σε μια ενδεχόμενη πραγματική θαλάσσια ρύπανση, κάτι που μπορεί να μην είναι από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα, είναι ωστόσο από τα πιο δύσκολα.

Θυμίζουμε το περιστατικό στο λιμάνι της Μυτιλήνης πριν από δύο χρόνια, όταν το πλοίο «Aegean Star» είχε χτυπήσει στο λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα να διαχυθούν καύσιμα στη θάλασσα, το οποίο είχε αντιμετωπιστεί και τότε με επιτυχία, με εξαίρεση μικρή ποσότητα καυσίμων που είχε διαρρεύσει πάνω από τα πλωτά φράγματα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey