Στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στα πεδία Πολιχνίτου, Αργένου και Στύψης, προχωρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Διαγωνισμοί ενοικίασής τους

24/04/2012 - 14:31

Μια νέα προσπάθεια για την αξιοποίηση του μοναδικού γεωθερμικού δυναμικού της Λέσβου ξεκινά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που με επιτυχία ολοκλήρωσε για περιοχές της γειτονικής Χίου.

Μια νέα προσπάθεια για την αξιοποίηση του μοναδικού γεωθερμικού δυναμικού της Λέσβου ξεκινά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που με επιτυχία ολοκλήρωσε για περιοχές της γειτονικής Χίου. Στόχος τής ΑΔΑ είναι να αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι που θα μισθώσουν με συγκεκριμένους όρους τα γεωθερμικά πεδία των νησιών, ώστε μαζί με τα οφέλη που θα αποκομίσουν απ’ τη διαχείρισή τους, να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών που δεκαετίες τώρα «φιλοξενούν» σε ύπνωση τις σημαντικές αυτές ενεργειακές πηγές.

Χθες, με απόφαση του γενικού γραμματέα τής ΑΔΑ, Φώτη Χατζημιχάλη, συγκροτήθηκε η επιτροπή προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης για τη διενέργεια δημόσιων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών σε βεβαιωμένα και πιθανά γεωθερμικά πεδία χαμηλής θερμοκρασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε μετά την επιτυχή πλειοδοσία και σύναψη σύμβασης για την εκμίσθωση και διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου των Νενήτων Χίου, αναλαμβάνει την προετοιμασία της δημοπράτησης τριών ακόμη γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου, καθώς και της περιοχής των Θυμιανών στη Χίο.

Για το νησί της Λέσβου τα γεωθερμικά πεδία που θα δημοπρατηθούν, είναι:
- Βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Πολιχνίτου
- Βεβαιωμένο και πιθανό γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Αργένου
- Πιθανό γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Στύψης

Το ήδη βεβαιωμένο πεδίο της Στύψης ως γνωστόν διαχειρίζεται η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» πάνω από δύο δεκαετίες τώρα, δίχως έως σήμερα να έχουν προχωρήσει οι ενέργειες εκμετάλλευσής του.
Με την απόφαση αυτή, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΑΔΑ, επιδιώκεται τόσο η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της εκάστοτε περιοχής, όσο και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών μέσα από επιλογές συνδεδεμένες με τις ήπιες μορφές ενέργειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey