×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Αναβολή ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων

Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες

14/04/2012 - 04:49

Την αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας «Ρόκας», ζητά η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, καθώς όπως υποστηρίζει, το συγκεκριμένο έργο θα επηρεάσει καθοριστικά την προοπτική και την ανάπτυξη του νησιού.

Την αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας «Ρόκας», ζητά η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, καθώς όπως υποστηρίζει, το συγκεκριμένο έργο θα επηρεάσει καθοριστικά την προοπτική και την ανάπτυξη του νησιού.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων είχε πραγματοποιήσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όπου έγινε ενημέρωση σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΣΥ, Αντώνης Καραγιάννης, ο σκοπός αυτού του αιτήματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι γιατί «πιστεύουμε ότι για την προτεινόμενη επένδυση της εταιρείας “Ρόκας - Iberdrola” για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πρέπει να προηγηθεί πλήρης ενημέρωση τόσο στους περιφερειακούς συμβούλους, όσο και στην τοπική κοινωνία του νησιού μας, κυρίως δε των κατοίκων των χωριών εκείνων που βρίσκονται κοντά στα σημεία που θα γίνει το έργο».

Στους αρχαιολογικούς χώρους

Σύμφωνα με την ΟΛΣΥ, πριν ξεκινήσει η όποια διαδικασία έγκρισης του έργου θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις, καθώς όπως υποστηρίζει, παρεμποδίζεται μεσο-μακροπρόθεσμα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του νησιού, αφού δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις για το έργο της ιδιωτικής εταιρείας, για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια.

Ακόμη, για την εγκατάσταση προτείνεται μεταξύ των άλλων η περιοχή Πολιόχνη - Μεσαιωνικοί πύργοι Φισίνης - Αρχαιότερος ιστορικός οικισμός (14.000 ετών), στην παραλία Λουρί, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς ανασκαφικά.

Μεταξύ των άλλων περιοχών, προβλέπεται εγκατάσταση στην περιοχή Αμμοθίνες, βόρεια του νησιού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικού τοπίου. Για την περιοχή των χωριών Αγία Σοφία - Φισίνη - Σκανδάλη σημειώνεται πως δεν υπάρχει ορνιθολογική μελέτη, «τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή υπάρχει καταφύγιο άγριων ζώων και πουλιών. Δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση, ούτε υπάρχει ενημέρωση στην τοπική κοινωνία του νησιού.».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΟΛΣΥ, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για τα κτήματα των κατοίκων της περιοχής των χωριών Αγία Σοφία - Φισίνη - Σκανδάλη. «Η περιοχή είναι 100% ιδιωτική και όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί-ερωτηθεί οι ιδιοκτήτες, αλλά φαίνεται να υπάρχει διαβεβαίωση προς την εταιρεία ότι είναι δημόσια έκταση, κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΣΥ.


Αντισταθμιστικά οφέλη

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα με τα αντισταθμιστικά οφέλη, αφού «για παράδειγμα το ποσό που θα εισπράττει ο Δήμος Λήμνου, φαίνεται να είναι πολύ μικρότερο του ποσού που διαδίδεται (1,5 εκατ. ευρώ), και αυτό μετά την πώληση του παραγόμενου προϊόντος».

Για όλους αυτούς του λόγους, η ΟΛΣΥ ζητά να μη συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά να υπάρξει χρονική παράταση έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για ενημέρωση. «Θα πρέπει να ακουστούν όλες η απόψεις πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά και να δοθούν απαντήσεις και λύσεις τέτοιες, που να ικανοποιούν το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

Απαντήσεις στο αίτημα

Η πρώτη απάντηση στο αίτημα της ΟΛΣΥ ήρθε από την περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», η οποία συμφωνεί απολύτως τόσο ως προς την αναγκαιότητα παράτασης του χρόνου διαβούλευσης, όσο και ως προς την ανάγκη ουσιαστικοποίσης αυτής της διαδικασίας στα δημοτικά συμβούλια, «τα οποία πολύ κακώς η διαδικασία αδειοδότησης ανεμογεννητριών τα θέτει εκτός διαβούλευσης», και με ανοιχτές συνελεύσεις στους χώρους τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, «αλλά και όπου θα υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης και απάντησης στα πολλά ερωτηματικά που πράγματι υπάρχουν στην παραπάνω “φαραωνικών” διαστάσεων επένδυση Ρόκα».

Ο επικεφαλής της παράταξης, Βασίλης Τεντόμας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε αντίθετοι σε μία επένδυση που έχει μόνο στόχο το επιχειρηματικό κέρδος, που παραγνωρίζει την οικολογική ισορροπία και που γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα περιέχει οικονομοτεχνική ανάλυση των χαρακτηριστικών του τόπου ως προς την ενεργειακή παράμετρο, σε συνδυασμό πάντοτε με την εφαρμογή ενός λελογισμένου χωροταξικού πλαισίου.»

Ειδικά όσον αφορά στη Λήμνο, όπως τονίζει ο κ. Τεντόμας, «οι διαστάσεις της συγκεκριμένης επένδυσης είναι τελείως δυσανάλογες με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αλλά και με την αρχή της λεγόμενης Φέρουσας Ικανότητας, πόσο περισσότερο στα νησιά που έχουν συγκεκριμένα όρια και απαραβίαστη φέρουσα ικανότητα και η οποία πρέπει να προσδιορίζεται αντικειμενικά, με βασικά κριτήρια την αντοχή των οικοσυστημάτων τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey