Πέντε χρόνια ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο

Καταδίκες σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων

21/01/2023 - 11:00

Ένοχοι για πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση, με ποινή φυλάκισης πέντε ετών κρίθηκαν, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των 110 πλαστών πτυχίων Αγγλικών, που δόθηκαν σε σπουδαστές της Λέσβου.  

Στο ζευγάρι των κατηγορουμένων επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα έως ότου εξεταστεί η υπόθεση από Εφετείο σε δεύτερο βαθμό, αφού υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τους κατηγορούμενους.  

Παράλληλα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 360 ημερησίων μονάδων προς 30 ευρώ ημερησίως, ενώ όπως επισήμανε στο «Ε» η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Νίκη Τσιριγώτη δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν από τους δύο κατηγορουμένους.  

Σημειώνεται ότι δικηγόρος πολιτικής αγωγής στην συγκεκριμένη υπόθεση ήταν και ο Δημήτρης Λαμπράκης, ενώ το ζευγάρι των κατηγορουμένων υπερασπίστηκαν οι δικηγόροι Αλέξανδρος Ροδίτης, Γιάννης Πετρέλλης και ο κ. Πανταζής.  

Σύμφωνα με την κ. Τσιριγώτη υπήρξε ικανοποίηση από την πλευρά των εναγόντων καθώς η απόφαση ήταν καταδικαστική σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο βαθμό εκδίκασής της. Κάποιοι από τους σπουδαστές επρόκειτο να προσφύγουν και στα Διοικητικά Δικαστήρια καθώς χάρη στα πλαστά πτυχία, αποκλείστηκαν από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή έχασαν την θέση τους στο δημόσιο εξαιτίας του πλαστού πτυχίου.  

Η υπόθεση των πλαστών πτυχίων ήρθε στην επιφάνεια το 2019 όταν γινόταν έλεγχος σε πτυχία στον Δήμο Μυτιλήνης καθώς και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Κατά τους ελέγχους εντοπίστηκε ένα πλαστό πτυχίο αναπληρώτριας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και δύο στον Δήμο Μυτιλήνης. Έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι με τα πλαστά πτυχία που όπως φαίνεται διακινούντο από το 2014. Ωστόσο η υπόθεση αφορούσε τα πτυχία της περιόδου 2017-2019, αφού η ποινική δίωξη ασκήθηκε το 2022 και ως εκ τούτου η όποια δραστηριότητα πριν το 2017 παραγράφηκε καθώς παρήλθε η πενταετία.  

Σημειώνεται δε ότι υπόθεση αφορούσε αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης αγγλικών Cambridge με όνομα «Bulats», το οποίο από το 2020 αντικαταστάθηκε από το Lingua Skill. Εκπρόσωπος της Cambridge στην Ελλάδα για δεκάδες εξεταστικά κέντρα ήταν ο κ. Παυλίδης, υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης. Επισημαίνεται ότι ο κ. Παυλίδης μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019, που μέχρι τούδε έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey